MaestroCK 25.11.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 witam, Mam pytanie do tych którzy wybudowali dom i użytkują go już co najmniej rok oraz wybrali grafitowy styropian podłogowy ok 20 cm grubości. Wychwalana na tym forum marka Termoorganika ma dobre parametry do ocieplenia fasad, ale do podłogi ma kiepskie parametry. Wynoszące: λdekl: 0,031 W/(m*K), Naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym: ≥ 60 kPa, Obciążenie użytkowe: 1,8 T/m2 Można zaryzykować z takim styropianem na podłogę? (zwłaszcza że chodzi o grubą warstwę 20 cm + ogrzewanie podłogowe z 6 cm wylewki? Czy takie rozwiązanie samo w sobie jest z góry skazane na porażkę opadających podłóg? Mam w takim razie pytanie, podłączając się do w/w wątku. Jaki styropian na podłogę w domu jednorodzinnym. Opinie widzę są bardzo różne i trochę ciężko podjąć na ich podstawie decyzję. Z tego co zrozumiałem najlepiej że by wytrzymałość na ściskanie od 80 kPa w górę, lambda w okolicach 0,3, grubość to pewnie sprawa zależna od projektu i wykonania, ale nie mniejsza niż 10 cm. A co typem materiału bo nie każdy podłogowy styropian jest ekstrudowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 26.11.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 ja tam zdecydowalem sie na 100 kPa (tak w razie cos) lambda mnie nie interesowala, bo styropianu (na parterze) mam 24cm (3x8cm) - wiec w sumie lambda nie jest wazna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Mam w takim razie pytanie, podłączając się do w/w wątku. Jaki styropian na podłogę w domu jednorodzinnym. Opinie widzę są bardzo różne i trochę ciężko podjąć na ich podstawie decyzję. Z tego co zrozumiałem najlepiej że by wytrzymałość na ściskanie od 80 kPa w górę, lambda w okolicach 0,3, grubość to pewnie sprawa zależna od projektu i wykonania, ale nie mniejsza niż 10 cm. A co typem materiału bo nie każdy podłogowy styropian jest ekstrudowany? Żaden styropian podłogowy nie jest ekstrudowany, bo te nie do tego służą. Wytrzymałość jest ważna (min 80kPa) grubość jest ważna (15cm, lub więcej), lambda tez jest istotna. Ale najważniejsze jest przygotowanie podłoża - właściwe zagęszczenie chudziaka, aby ten nie osiadł, równa powierzchnia chudziaka, bez dolin i grzbietów, na których mógłby osiąść styropian. Odpowiednie ułożenie płyt, bez klawiszowania. I podłoga nie ma prawa osiąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts