Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana gliniana jako ogrzewanie akumulacyjne

Tofik482

Recommended Posts

Witam,

Myślę właśnie nad ogrzaniem strychu i nasunął mi się pewien pomysł. Traktuję ten wpis trochę jako projekt/brudnopis gdzie mógłby się narodzić ostateczny kształt. Dlatego proszę bardzo o konstruktywna krytykę.

W skrócie sytuacja wygląda tak:

Mam poddasze - powierzchnia po podłodze ok 75 m2, ścianka kolankowa ok 1,4m, wysokość pomieszczeń ok 2,50. Obecnie stoi tam tylko bufor ciepła na 2m3 wody który zasila ogrzewanie podłogowe całego domu (dołu). Strop jest lekki, więc podłogówka na górze odpada, z kolei montowanie wysokotemperaturowych grzejników nie do końca współpracuje z niskotemperaturową podłogówką (oczywiście wiem, że się da, ale to jednak trochę rzeźbienie i zasilanie grzejników będzie mocno wyziębiało bufor).

Bazując na ścianach nośnych domu mógłbym tam postawić dwie ściany działowe wykonane z gliny na drewnianym stelażu (coś na kształt muru szachulcowego) zatapiając w nich kilkadziesiąt metrów alupexa podłączonego do obecnego rozdzielacza podłogówki, lub dodać drugi rozdzielacz z osobnym sterowaniem. Ściany mogłyby mieć ok 35 cm szerokości i jakieś 8 mb - razem dałoby to jakieś 6m3 czyli ok 10 ton masy akumulacyjnej. Rozgrzana zimą do dwudziestu kilku stopni powinna śmiało ogrzać takie pomieszczenie. Z kolei latem mogłaby przejąć część nadmiaru ciepła po południu... Tylko jak to wygląda od strony konkretnych liczb?

Takie rozwiązanie pomogłoby zdecydowanie uśrednić temperaturę i wilgotność na poddaszu i poprawić tam mikroklimat.

Wady?

Pewnie trudność w budowie - na pewno gorzej wtrachać te 10 ton gliny niż machnąć ściankę z kartongipsu.

Jakieś inne pomysły?

PS. Wiem, że najprostszym rozwiązaniem byłoby po prostu zdjąć ocieplenie z bufora ;)