Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mała eksplozja w kominku

jacek.zoo

Recommended Posts

"Tak przy okazji, żeby nie było że znowu po szkodzie, jaki jest dobry czujnik dymu?"

Dym to masz PO puszczeniu bąka przez kominek.

Tu czujnik głupoty by się przydał, ale nie ma ich na Allegro.

Wszelkie obowiązkowe i płatne szkolenia z palenia w kominku to absurd!

No, absurd w kraju, w którym już Stańczyk udowodnił, że każdy obywatel wie wszystko najlepiej.

Do tego, każdy przymus rodzi bunt. Zwłaszcza przymus płatny.

Rozwiązaniem problemu byłaby solidna nauka podstaw fizyki w szkole.

Myślenie nie boli!

Jak kto zaprasza żywioł do domu - MUSI myśleć!

Jak nie chce/nie lubi/nie będzie/nie wie, że trzeba - to niech konsekwencje konsumuje sam.

Jak mu pierdyknie - zmienia zdanie.

Tym szybciej im mocniej pierdyknie.

I - mamy kolejnego wyedukowanego użytkownika.

Ba... Propagatora tej wiedzy!

Ludzie, którzy sprzedają i instalują kominki powinni ( i jak wiem - robią to ) informować inwestora, że palenia w takim palenisku trzeba się nauczyć.

Adam M.

Witam.

Bader ... jak sam dobrze wiesz ... tylko nie chcesz wcale tego publicznie napisać ... robię i jedno i drugie, dając wybór każdemu jednemu klientowi wchodzącegmu w progi moich salonów.

I zarówno jedno, jak i drugie idzie mi świetnie, także nie widzę powodów żeby ograniczać jakikolwiek kierunek działalności w branży jaką uprawiam, z racji tego że jakiś Bader pisze na FM dyrdymały i rzeczy o których nie zawsze ma pojęcie :)

Tym bardziej Bader, że to co krytykowałem wcześniej ma się nijak do obecnej produkcji i obecnego asortymentu polskich producentów z którymi postanowiłem związać swoje zawodowe losy. Nie znasz po prostu tych produktów i powtarzasz zasłyszane i mocno nieaktualne slogany.

Piotr ... pewnie że ani ja, ani Ty, ani nikt z branży kominkowej nie ma fizycznej możliwości spełnić tego o czym piszę ... spójrz jak to funkcjonuje w branży instalatorsko-gazowej ... sprzedawca kotła nie musi wcale jechać na drugi koniec kraju żeby go uruchomić, zrobić przegląd czy okresowe badanie szczelności ... a nie znam instalatora, który by z chęcią nie zajął się takimi rzeczami z racji tego że jest to całkiem dobry zarobek i co ważne - są to rzeczy obowiązkowe dla użytowników takich urządzeń.

Poznaliście w tym względzie wcześniej "nieśmiałe" zdanie zwykłego użytkownika kominka ... myślę że nie jest odosobnione i można by je uznać za reprezentatywne. Może i moje postulaty są utopią ... ale jak tą utopię przeczyta tu na FM kilkuset Jacków.zoo, którzy są dopiero przed postawieniem kominka, to już będzie to małym kamyczkiem dołożonym do pewnej lawiny, kóra wcześniej czy później zrobi się "sama". Im więcej kamyczków - tym powstanie wcześniej ...

Pozdrawiam.

No to nie wyskakuj z podobnymi bredniami, bo tracisz swój i mój czas...Cena kotła gazowego pozwala na wiele. Można oczywiście się uprzeć, pozbierać te Twoje kamyczki i zrobić lawinę (czytaj: dupawe prawo), która doprowadzi do ceny 3 X takiej za piecyk naszego kolegi: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242890-Koza-Brak-cugu-po-modyfikacji&p=6981223&viewfull=1#post6981223. Piecyk który teraz kosztuje 2oo-300 zł, będzie kosztował 700 - 1000, żebyś mógł przytulić parę stówek za odbiór, instruktaż i... wyeliminowanie Badera z rynku...:D

Witam.

Piotr ... odnoszę wrażenie że rozmawiamy o całkiem dwóch różnych rzeczach ... i co śmieszniejsze, doskonale wiesz o czym rozmawiamy, tyle że za wszelką cenę chcesz udowodnić że Twoje musi być na wierzchu ...

No więc OK - nieżyciowe głupoty tu piszę i masz rację w całej rozciągliwości problemu.

Lepiej ... ?

Pozdrawiam.

Bez przesady, przyzwoite kotły gazowe są tańsze, niź przyzwoite wkłady kominkowe

Ale poziom cenowy najtańszego kotła gazowego pozwala na serwis w ramach tej kwoty. Prawo obejmuje więc całokształt branży. Jak sobie to wyobrażasz ? Wyodrębnisz granicę cenową urządzeń ogniowych na paliwo stałe, poniżej której nie trzeba robić odbioru?

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Witam.

Piotr ... odnoszę wrażenie że rozmawiamy o całkiem dwóch różnych rzeczach ... i co śmieszniejsze, doskonale wiesz o czym rozmawiamy, tyle że za wszelką cenę chcesz udowodnić że Twoje musi być na wierzchu ...

No więc OK - nieżyciowe głupoty tu piszę i masz rację w całej rozciągliwości problemu.

Lepiej ... ?

Pozdrawiam.

No, no...lepiej się nabzdyczyć i zmykać, bo Ci nie pasi retoryka...;)Dokończ coś zaczął... Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Ale poziom cenowy najtańszego kotła gazowego pozwala na serwis w ramach tej kwoty. Prawo obejmuje więc całokształt branży. Jak sobie to wyobrażasz ? Wyodrębnisz granicę cenową urządzeń ogniowych na paliwo stałe, poniżej której nie trzeba robić odbioru?

Nie wiem co masz na myśli pisząc "poziom cenowy najtańszego kotła gazowego pozwala na serwis". Jest gwarancja, jest serwis. A przeglądy okresowe są odpłatne przecież. I niezbędne, aby predłuzyć gwarancje do np 5lat

Chciałem tylko zaznaczyć, że na kociołek gazowy wydaje się znacznie mniej, niż na kominek, nie rozumiem więc stwierdzenia "cena kotła gazowego pozwala na wiele"

Edytowane przez fotohobby

Nie wiem co masz na myśli pisząc "poziom cenowy najtańszego kotła gazowego pozwala na serwis". Jest gwarancja, jest serwis. A przeglądy okresowe są odpłatne przecież. I niezbędne, aby predłuzyć gwarancje do np 5lat

Chciałem tylko zaznaczyć, że na kociołek gazowy wydaje się znacznie mniej, niż na kominek, nie rozumiem więc stwierdzenia "cena kotła gazowego pozwala na wiele"

Jesteś pewny, że wiesz co jest przedmiotem sporu?

"Tak przy okazji, żeby nie było że znowu po szkodzie, jaki jest dobry czujnik dymu?"

Dym to masz PO puszczeniu bąka przez kominek.

Tu czujnik głupoty by się przydał, ale nie ma ich na Allegro.

Wszelkie obowiązkowe i płatne szkolenia z palenia w kominku to absurd!

No, absurd w kraju, w którym już Stańczyk udowodnił, że każdy obywatel wie wszystko najlepiej.

Do tego, każdy przymus rodzi bunt. Zwłaszcza przymus płatny.

Rozwiązaniem problemu byłaby solidna nauka podstaw fizyki w szkole.

Myślenie nie boli!

Jak kto zaprasza żywioł do domu - MUSI myśleć!

Jak nie chce/nie lubi/nie będzie/nie wie, że trzeba - to niech konsekwencje konsumuje sam.

Jak mu pierdyknie - zmienia zdanie.

Tym szybciej im mocniej pierdyknie.

I - mamy kolejnego wyedukowanego użytkownika.

Ba... Propagatora tej wiedzy!

Ludzie, którzy sprzedają i instalują kominki powinni ( i jak wiem - robią to ) informować inwestora, że palenia w takim palenisku trzeba się nauczyć.

Adam M.

może się nie rozpędzaj, bardziej pod innym katem myslalem o czujce dymu. mam jakas nerwice natręctw czy jakieś inne schizo, zanim pojde spac sprawdzam po 30 razy czy zamkniete drzwi wejsciowe albo czy podłoga przy kominku mi sie nie pali :) dlatego powiesiłbym czujke, jakby mi sie podłoga zapaliła zebym wiedział :)

"...nie znam sie na tym. ..."

DLATEGO pisałem: POZNAJ się na tym, albo NIE DOTYKAJ!!!

Tu żartów nie ma...

Tu o życie chodzi!

Czad tworzy się, gdy zachodzi NIEPEŁNE spalanie.

Wtedy, gdy powietrza do palenia jest za mało.

Ale...

Także wtedy, gdy nie ma ciągu kominowego a spaliny ""cofają się" przez żar paleniska.

Czadu nie widać, nie czuć.

Dlatego jest taki groźny.

Adam M.

Nooo...

A widziałeś dom, gdzie okap podłączono tak, ze z wnętrza za ścianę powietrze wyrzuca w ilościach porównywalnych z kubaturą na godzinę?

Kurz ze szpar w podłodze wyrywa a nie tylko spaliny cofa poprzez żar paleniska...

Ale to homeostat.

Idioci sami się eliminują prędzej lub później.

Adam M.