Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewający się elektrycznie niecentralnie.

Tomasz Brzęczkowski

Recommended Posts

To się Pan go spyta. Ja twierdziłem, że starty przez przegrody w istniejących domach nie przekraczają 30kWh/m2 wszystko powyżej to błędy ( i mogę to udowodnić)

Jednym z ostatnich zagadnień, było pytanie, czy OZC uwzględnia umieszczenie grzejników? Jak to się ma w programie, że po przeniesieniu grzejników na ściany wewnętrzne, zużycie spadło 2x. Dr Duda był w tym domu. Odpowiedział, że program nie uwzględnia rozmieszczenia grzejników.

Zgadza sie program nie uwzglednia rozmieszczenia grzejników, bo nie jest od tego. Gdyby Pan znał ten program nie musiałby Pan pytac. Co do udowodnienia poziomu strat 30 kWh/m2, nie jest Pan tego w stanie udowodnic, tego udowodnic sie nie da, to tylko czcze przechwałki. Co do spadku x2 niech Pan opisze warunki dokonania pomiaru (okres, porównianie zim, itd) bez tego takie stwierdzenia nie są nic warte. Oczywiscie jakas tam róznica bedzie, ale x2 to stanowczo za duzo.

Zgadza sie program nie uwzglednia rozmieszczenia grzejników, bo nie jest od tego. Gdyby Pan znał ten program nie musiałby Pan pytac. Co do udowodnienia poziomu strat 30 kWh/m2, nie jest Pan tego w stanie udowodnic, tego udowodnic sie nie da, to tylko czcze przechwałki. Co do spadku x2 niech Pan opisze warunki dokonania pomiaru (okres, porównianie zim, itd) bez tego takie stwierdzenia nie są nic warte. Oczywiscie jakas tam róznica bedzie, ale x2 to stanowczo za duzo.

Panie Andrzeju, z udowodnieniem nie mam problemu, dlatego całkiem oficjalnie nazywam oszustami tych, co sugerują, że domy tracą przez przegrody więcej jak 30kWh/m2 - sprawdziłem - TO SĄ OSZUŚCI, albo ludzie wprowadzeni w błąd przez oszustów.

Wszystko powyżej 30kWh/m2 to błędy instalacyjne i wentylacja.

Można prosić o spotkanie, chciałbym ten wyjątek zobaczyć?

Ale jak to tak bez zagajenia, bez kwiatów od razu spotkanie...:o:rolleyes:

Dom ma obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło 42 kWh/m2/rok.

W praktyce wyszło ok. 53-55 kWh/m2/rok Sprawdzone przez 5 lat.(wyliczenia czyniłem kilka lat temu, teraz mi się nie chce, oparte są o licznik, o rachunki, o porównanie kosztów zużycia prądu przez konwektor w zestawieniu z drewnem do kominka i dodanie odpowiedniej ilości kWh jako ekwiwalent spalonego drewna - i to z uwzględnieniem ogromnej różnicy temperatur pomiędzy zadaną ((21 C)) a osiąganą przy kominku ((25C)))

Reku Jan Gaz, ogrzewanie niecentralne mieszane (akumulacja w piecach statycznych, w wylewce przy użyciu kabli i konwektor) - czy to jest bezpośrednie ? Trudno zgadnąć co Waść w danym momencie uważasz...

Ściany 24 cm wypalona glina + 24 cm. szarego styro (0,032), podłoga 15 cm. szarego styro (0,031), strop 40 cm. granulatu wełny (dom parterowy), okna 3 szybowe bez podziałów (montaż zwykły), pierwsza warstwa pustaków zasypana perlitem, na ścianie fundamentowej 15 cm. (EPS 100, o lambdzie 0,03).

Dom stoi na wygwizdowie w strefie klimatycznej okolic Łodzi.

Zagmatwam Ci Twoje dziwną teorię jeszcze bardziej, w tych 53-55 kWh/m2/rok część to podgrzewanie CWU przez powietrzną PC.

I nie ma co szukać i wydziwiać. Rachunki - a to dla mnie najważniejsze - mam bardzo satysfakcjonujące, jak mi się nie chcę to palcem przy ogrzewaniu nie kiwnę. Niedoróbki wykonawcze i błędy konstrukcyjne nie pozwalające na zachowanie pełnej ciągłości izolacji powodują, że dom zużywa więcej niż owe 30 kWh/m2. Ja to przyjmuję z pokorą, co i Waści polecam.

Czy można prosić, by w tym wątku wypowiadali się ci co mają ogrzewanie niecentralne i rekuperację? By podawali swoje zużycie na ogrzewanie?

Prawdopodobnie od listopada będę opomiarowywał klienta jeśli ten wyrazi zgodę ;) wtedy będą dane. U mnie za dużo eksperymentuje z rożnymi ogrzewaniami więc nie podam...ale odkąd założyłem inwerter do testów to nawet w połączeniu z gazowym płacę mniej. W każdym razie klienci z grzejnikami elektrycznymi których udało się przekonać też płacą mniej niż głównie grzejąc gazem. Na samym abonamencie za gaz idzie nieźle zaoszczędzić w skali roku.

W praktyce wyszło ok. 53-55 kWh/m2/rok Sprawdzone przez 5 lat.(wyliczenia czyniłem kilka lat temu, teraz mi się nie chce, oparte są o licznik, o rachunki, o porównanie kosztów zużycia prądu przez konwektor w zestawieniu z drewnem do kominka i dodanie odpowiedniej ilości kWh jako ekwiwalent spalonego drewna - i to z uwzględnieniem ogromnej różnicy temperatur pomiędzy zadaną ((21 C)) a osiąganą przy kominku ((25C)))

Reku Jan Gaz, ogrzewanie niecentralne mieszane (akumulacja w piecach statycznych, w wylewce przy użyciu kabli i konwektor) - czy to jest bezpośrednie ? Trudno zgadnąć co Waść w danym momencie uważasz...

Ściany 24 cm wypalona glina + 24 cm. szarego styro (0,032), podłoga 15 cm. szarego styro (0,031), strop 40 cm. granulatu wełny (dom parterowy), okna 3 szybowe bez podziałów (montaż zwykły), pierwsza warstwa pustaków zasypana perlitem, na ścianie fundamentowej 15 cm. (EPS 100, o lambdzie 0,03).

Zagmatwam Ci Twoje dziwną teorię jeszcze bardziej, w tych 53-55 kWh/m2/rok część to podgrzewanie CWU przez powietrzną PC.

I nie ma co szukać i wydziwiać. Rachunki - a to dla mnie najważniejsze - mam bardzo satysfakcjonujące, jak mi się nie chcę to palcem przy ogrzewaniu nie kiwnę. Niedoróbki wykonawcze i błędy konstrukcyjne nie pozwalające na zachowanie pełnej ciągłości izolacji powodują, że dom zużywa więcej niż owe 30 kWh/m2. Ja to przyjmuję z pokorą, co i Waści polecam.

Grzejąc elektrycznie ważna jest precyzja aby dawało tyle ciepła ile chcemy nic ponad to bo tak to narobi się trochę strat. Zapewne Pan Tomasz przyczepi się tylko 15cm od gruntu i umiejscowionych tam kabli :) Ile płacisz za kwh (licząc wszystkie opłaty za prąd)?

Jak już napisałem, wszystko co powyżej 30kWh/m2 to błędy instalacyjne. Jednym z takich błędów jest umieszczanie grzejników konwekcyjnych na ścianach szczytowych. Nie zimno wchodzi a ciepło ucieka, Bezpośrednie grzanie szyby i ściany zewnętrznej skutkuje nawet dwukrotnie większym poborem niż potrzebuje pomieszczenie. Drugim częstym błędem jest ogrzewanie podłogowe, tam gdzie nie ma 30 cm styropianu od gruntu. Nawiasem pisząc, należy uczyć projektantów, że przy identycznych izolacjach straty do gruntu są większe niż dachem a OZC to marketingowe oszustwo.

Przy 30kWh/m2 na ogrzewanie w domu - 150m2 średnio miesięcznie w sezonie wychodzi 540 za samo ogrzewanie, więc nie tak mało, wszystko powyżej to błędy instalacji.