pawelur 26.10.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witam,Temat dotyczy domku/altanki na działce rekreacyjnej(chciałbym pominąć aspekt prawny i prawny - są różne zdania).Budynek murowany z bloczków "własnej produkcji" grubości około 20cm (jak odkuje tynki w kilku miejscach to będę znał szczegóły).Domek wykonany przez właściciela dla siebie (budowlaniec) i zakładał wybudowanie stropu i poddasza użytkowego - czyli ściany solidne.Prawdopodobnie nie ma wieńca (leży zamurowana murłata ale w jednym narożniku odpadł mi tynk i nie widzę żadnych wylewek (może jakieś stalowe pręty w spoinach(??).Do czego zmierzam - przy takiej grubości ściany oraz planowanemu stropowi (monolit lub jakiś na żebrach) chciałbym przyjąć wieniec "grubości około 14 cm (z zewnątrz ocieplenie) a przy otulinie z betonu minimum 3 cm daje to rozstaw prętów około 8cm. Czy to nie za mało? I tu wracam do tematu domek na działce wypoczy, mogę ten remont zrobić "bez pozwolenia" i niechałbym wydawać na projektanta (troszkę kasy w kieszeni), domek do mieszkania w okresie letnim. Mam kilku wykonawców-mądralów ale chciałbym zasięgnąć waszych opinii. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts