Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpierw tynki czy wylewki ? jak było u WAS?

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie surowego zamkniętego ... chce na zimę rozpocząć prace instalacyjne wewnątrz budynku i tutaj moje pytanie:

- chcę wynająć 3 firmy do kompleksowego wykonania całośći:

a) najpierw elektryk,

b) poźniej instalator wod kan, podłogówki , centralnego odkurzacza

c) tynkow i wylewek

w jakiej kolejności najlepiej poukładać te roboty, tzn. pierwszy wejdzie elektryk, pożniej instalator na przemian z wylewkarzami, poznij dalej instalator i tynkarz ? czy najpierw tynki a pozniej wylewki ?? dzieki za odpowiedz.

Dodam że chce sie z kazdym rozliczyc za calosc roboty po ukonczeniu a nie jakies raty ... choc byc moze bez tego sie nie obejdzie.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najpierw instalator później elektryk. Łatwiej ominąć kablem rurę niż odwrotnie.

U mnie były najpierw wylewki, później tynki.

To z uwagi, że elektrykę i całe instalacje robiła jedna firma. Nie było z tym żadnych problemów. Tynkarzy trzeba było przypilnować, żeby zrobili po sobie porządek i tyle.

Z rozliczeniem będzie problem. Zapłacić za całość na koniec to znaczy, że ktoś będzie czekał na swoje pieniądze kilka miesięcy. Nie wiem ilu się tak zgodzi. U nas instalator dostarczał materiały i w sumie jesteśmy na końcu a jeszcze się z nim nie rozliczyliśmy w 100%. Bo do zrobienia jest jeszcze to i to ...

Edytowane przez APZ

Proponowałbym taką kolejność:

1. elektryk

2. hydraulik (oraz Centralne Odkurzanie)

3. wylewki

4. tynki (tylko trzeba będzie pilnować, żeby nie zachlapali za bardzo wylewek).

Wylewki przed tynkami mają tą zaletę, że tynkarze nie będą chodzić i przenosić rusztowań po rurach. Aczkolwiek u mnie kolejność była odwrotna i też nic się nie stało.

czyli mogę smiało zrobić wszystkie instalację, w tym podłogówkę - następnie zrobić wylewki i jak wyschną to wykonać tynki ? zeby tylko tych wylewek nie zepsuli zbytnio ;/

A co się ma zepsuć? Zostaną białe plamy i tylko tyle. Trzeb codziennie posprzątać, żeby nie było kucia.

Wiem, że większość robi najpierw tynki. Nie widzę przeszkód aby zamienić tą kolejność.

Pozdrawiam

Przemek

Zaraz zaraz instalacja wod kan po tynkach? A co z podejściami z wodą do umywalek? Szafki na rozdzielacze?

Jak to co? Młot w ręke i jazda. I tak 95% miejsc gdzie kujesz potem dajesz płytki. A jak nie dasz płytek to zatarcie kilku mb rowka to żaden koszt.

U mnie było:

1. wod - kan,

2. elektryka

3. podłogówka

4. wylewki

5. tynki

faktycznie posadzka po tynkowaniu jest zapaskudzona, jak przeschnie można zeskrobać i zmieść, teraz jest po prostu biała (brudna)

przed gruntowaniem, cekolowaniem trzeba będzie dokładnie ją wyczyścić, dlatego lepiej tynki zrobić po wylewkach

2015-09-18 18.08.12.jpg

Edytowane przez Adam1982

ja nie rozumiem myślenia nefer i jajmar.

najpierw Nefer

nie wiem o jakim syfie mówisz, u mnie byly tynki gipsowe knauf diamant, jedyne co sie zmienilo po a przed tynkami to troche bialych plam na posadzce, ale wszystko bylo skrobane przez wykonawce. tak naprwde zostawili po sobie wiekszy porzadek niz zastali. ale moze zależy od ekipy

co do jajmar

niby zaden koszt ale po co robic podwojna robote? jak zobaczylem jaka rozpierducha po skrzynkach rozdzielaczowych to cały szczesliwy bylem ze to zrobilem przed tynkami. a tynkarz wszystko ladnie obrobil. poza tym jak ktos ma np tynk cem wap to juz tak rowka nie zatrze

co do jajmar

niby zaden koszt ale po co robic podwojna robote? jak zobaczylem jaka rozpierducha po skrzynkach rozdzielaczowych to cały szczesliwy bylem ze to zrobilem przed tynkami. a tynkarz wszystko ladnie obrobil. poza tym jak ktos ma np tynk cem wap to juz tak rowka nie zatrze

Nie za bardzo wiem w czym problem tynkujesz wykuwasz dziurę a skrzynka ma plecy z blachy, na froncie jest rant który ładnie krawędź kucia zakrywa nie ma śladów kucia brak konieczności napraw.

Opisywanej tu na FM kolejności prac nie widziałem na żadnej budowie a bywam na nich od dwudziestu lat.

Nie za bardzo wiem w czym problem tynkujesz wykuwasz dziurę a skrzynka ma plecy z blachy, na froncie jest rant który ładnie krawędź kucia zakrywa nie ma śladów kucia brak konieczności napraw.

Opisywanej tu na FM kolejności prac nie widziałem na żadnej budowie a bywam na nich od dwudziestu lat.

To ze nie wdziales nie znaczy że jest źle. Nie neguje Twojego doświadczenia ani wiedzy, ale uważam że w tej materii można sobie ułatwić. Jak kulek pod skrzynki to tak się odluskiwalo ze nie dałoby rady zakryć tego rantem skrzynki, trzeba by wycinać gumowka a to zadyma na cały dom. Podejścia pod grzejniki trzeba później zatrzeć, np w łazienkach ja robiłem mało płytek i pół ściany musiałbym poprawiać. Już nie wspominam o tynku cem wap którego nie poprawiać bez śladu.

Do autora, jak Ci się palic z tynkami? Bo Ci co u mnie byli robią rewelacyjnie, jestem pedantyczny pod tym względem i nawet nie musiałem gipsowac. Tylko maja terminy, w tamtym roku umowilem sie w marcu a zrobili dopiero we wrzesniu

U nas jest gładka, bo da się to sprzątać na bieżąco. Najlepszym przykładem są schody tam już nie ma jastrychu a musi być czysto po tynkach.

Jedno co należy uściślić: " Jeżeli ktoś robi tynki metodą tradycyjną czyli rzucane a nie z agregatu to lepiej najpierw tynk" - ilość syfu jest nieporównywalna

Pozdrawiam

Przemek