szala18 26.10.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witam, jestem na etapie surowego zamkniętego ... chce na zimę rozpocząć prace instalacyjne wewnątrz budynku i tutaj moje pytanie: - chcę wynająć 3 firmy do kompleksowego wykonania całośći:a) najpierw elektryk,b) poźniej instalator wod kan, podłogówki , centralnego odkurzacza c) tynkow i wylewek w jakiej kolejności najlepiej poukładać te roboty, tzn. pierwszy wejdzie elektryk, pożniej instalator na przemian z wylewkarzami, poznij dalej instalator i tynkarz ? czy najpierw tynki a pozniej wylewki ?? dzieki za odpowiedz. Dodam że chce sie z kazdym rozliczyc za calosc roboty po ukonczeniu a nie jakies raty ... choc byc moze bez tego sie nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 26.10.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) Najpierw instalator później elektryk. Łatwiej ominąć kablem rurę niż odwrotnie. U mnie były najpierw wylewki, później tynki.To z uwagi, że elektrykę i całe instalacje robiła jedna firma. Nie było z tym żadnych problemów. Tynkarzy trzeba było przypilnować, żeby zrobili po sobie porządek i tyle. Z rozliczeniem będzie problem. Zapłacić za całość na koniec to znaczy, że ktoś będzie czekał na swoje pieniądze kilka miesięcy. Nie wiem ilu się tak zgodzi. U nas instalator dostarczał materiały i w sumie jesteśmy na końcu a jeszcze się z nim nie rozliczyliśmy w 100%. Bo do zrobienia jest jeszcze to i to ... Edytowane 26 Października 2015 przez APZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.10.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 U mnie było podobnie jak u APZ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejSi 26.10.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Proponowałbym taką kolejność:1. elektryk2. hydraulik (oraz Centralne Odkurzanie)3. wylewki4. tynki (tylko trzeba będzie pilnować, żeby nie zachlapali za bardzo wylewek). Wylewki przed tynkami mają tą zaletę, że tynkarze nie będą chodzić i przenosić rusztowań po rurach. Aczkolwiek u mnie kolejność była odwrotna i też nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 26.10.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 U nas są kable elektryczne przyczepione do siatek. Nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby po tym biegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 26.10.2015 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 czyli mogę smiało zrobić wszystkie instalację, w tym podłogówkę - następnie zrobić wylewki i jak wyschną to wykonać tynki ? zeby tylko tych wylewek nie zepsuli zbytnio ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.10.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Dziwne macie te kolejności. 1, Elektryk2. Tynki3.Instalacje wod kan, CO4 posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 26.10.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 czyli mogę smiało zrobić wszystkie instalację, w tym podłogówkę - następnie zrobić wylewki i jak wyschną to wykonać tynki ? zeby tylko tych wylewek nie zepsuli zbytnio ;/ A co się ma zepsuć? Zostaną białe plamy i tylko tyle. Trzeb codziennie posprzątać, żeby nie było kucia. Wiem, że większość robi najpierw tynki. Nie widzę przeszkód aby zamienić tą kolejność. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 26.10.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Dziwne macie te kolejności. 1, Elektryk 2. Tynki 3.Instalacje wod kan, CO 4 posadzki. Zaraz zaraz instalacja wod kan po tynkach? A co z podejściami z wodą do umywalek? Szafki na rozdzielacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.10.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Zaraz zaraz instalacja wod kan po tynkach? A co z podejściami z wodą do umywalek? Szafki na rozdzielacze? Jak to co? Młot w ręke i jazda. I tak 95% miejsc gdzie kujesz potem dajesz płytki. A jak nie dasz płytek to zatarcie kilku mb rowka to żaden koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.10.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 zdecydowanie 1. elektryka2 tynki 3 wod - kan, podlogówka4. wylewki Co wy macie za kolejność ???? Tynkowanie to największy syf i wilgoć, robic jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.10.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 u mnie były najpierw tynki. Na szczęście. Ilość syfu po tynkowaniu jest przerażająca. Pomimo sprzątania przez ekipę nie wyobrażam sobie mieć ten syf na nowej posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 27.10.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) U mnie było: 1. wod - kan, 2. elektryka 3. podłogówka 4. wylewki 5. tynki faktycznie posadzka po tynkowaniu jest zapaskudzona, jak przeschnie można zeskrobać i zmieść, teraz jest po prostu biała (brudna) przed gruntowaniem, cekolowaniem trzeba będzie dokładnie ją wyczyścić, dlatego lepiej tynki zrobić po wylewkach Edytowane 27 Października 2015 przez Adam1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.10.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 ja nie rozumiem myślenia nefer i jajmar.najpierw Nefernie wiem o jakim syfie mówisz, u mnie byly tynki gipsowe knauf diamant, jedyne co sie zmienilo po a przed tynkami to troche bialych plam na posadzce, ale wszystko bylo skrobane przez wykonawce. tak naprwde zostawili po sobie wiekszy porzadek niz zastali. ale moze zależy od ekipyco do jajmarniby zaden koszt ale po co robic podwojna robote? jak zobaczylem jaka rozpierducha po skrzynkach rozdzielaczowych to cały szczesliwy bylem ze to zrobilem przed tynkami. a tynkarz wszystko ladnie obrobil. poza tym jak ktos ma np tynk cem wap to juz tak rowka nie zatrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 27.10.2015 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 czyli jest szansa ze przy dobrej ekipie tynkarskiej, mogę spokojnie zrobić wylewki a pozniej niech tynkują i sprzatają brud na biezaco ?? polecacie jakich dobrych tynkarzy ze ślaska ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.10.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 co do jajmar niby zaden koszt ale po co robic podwojna robote? jak zobaczylem jaka rozpierducha po skrzynkach rozdzielaczowych to cały szczesliwy bylem ze to zrobilem przed tynkami. a tynkarz wszystko ladnie obrobil. poza tym jak ktos ma np tynk cem wap to juz tak rowka nie zatrze Nie za bardzo wiem w czym problem tynkujesz wykuwasz dziurę a skrzynka ma plecy z blachy, na froncie jest rant który ładnie krawędź kucia zakrywa nie ma śladów kucia brak konieczności napraw. Opisywanej tu na FM kolejności prac nie widziałem na żadnej budowie a bywam na nich od dwudziestu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.10.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Nie za bardzo wiem w czym problem tynkujesz wykuwasz dziurę a skrzynka ma plecy z blachy, na froncie jest rant który ładnie krawędź kucia zakrywa nie ma śladów kucia brak konieczności napraw. Opisywanej tu na FM kolejności prac nie widziałem na żadnej budowie a bywam na nich od dwudziestu lat. To ze nie wdziales nie znaczy że jest źle. Nie neguje Twojego doświadczenia ani wiedzy, ale uważam że w tej materii można sobie ułatwić. Jak kulek pod skrzynki to tak się odluskiwalo ze nie dałoby rady zakryć tego rantem skrzynki, trzeba by wycinać gumowka a to zadyma na cały dom. Podejścia pod grzejniki trzeba później zatrzeć, np w łazienkach ja robiłem mało płytek i pół ściany musiałbym poprawiać. Już nie wspominam o tynku cem wap którego nie poprawiać bez śladu. Do autora, jak Ci się palic z tynkami? Bo Ci co u mnie byli robią rewelacyjnie, jestem pedantyczny pod tym względem i nawet nie musiałem gipsowac. Tylko maja terminy, w tamtym roku umowilem sie w marcu a zrobili dopiero we wrzesniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 27.10.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 czyli jest szansa ze przy dobrej ekipie tynkarskiej, mogę spokojnie zrobić wylewki a pozniej niech tynkują i sprzatają brud na biezaco ?? polecacie jakich dobrych tynkarzy ze ślaska ?? Bez obaw. Dobra ekipa posprząta po sobie. Białe plamy to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.10.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Njapierw tynki, później wylewki. Tynkarzom sporo spada (tynki cementowo-wapienne) i wylewka byłaby popaprana i nierówna. Pod parkiet/panele musi być gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 28.10.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 U nas jest gładka, bo da się to sprzątać na bieżąco. Najlepszym przykładem są schody tam już nie ma jastrychu a musi być czysto po tynkach. Jedno co należy uściślić: " Jeżeli ktoś robi tynki metodą tradycyjną czyli rzucane a nie z agregatu to lepiej najpierw tynk" - ilość syfu jest nieporównywalnaPozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts