Mikolaj5 29.10.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 zdecydowanie 1. elektryka 2 tynki 3 wod - kan, podlogówka 4. wylewki Ja też się zgadzam z tą kolejnością, z andotacją zdecydowanie Ale ... gdzie byście wcisneli w tej kolejności zrobienie wentylacji mechanicznej. Rury Pflex idące po stropie. Za punktem 3. wod-kan? Zastanawiam się tez gdzie wcisnąć zrobienie wewnętrznego odcinka gazu. Przed tynkami (i dystanse 5cm) czy po tynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 19.11.2015 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Dzień Dobry, Jeśli chodzi o wylewki to proponuję zapoznać się z ofertą naszej firmy http://solidnaekipa-lafarge.pl/. Oferujemy najlepszej jakości wylewki wraz z wykonaniem, na które otrzymuje Pan gwarancję. Mamy już za sobą wiele nietypowych realizacji. Jeżeli ma Pan dodatkowe pytania to zachęcam do kontaktu z naszymi przedstawicielami pod numerem 22 250 22 43. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.11.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 ja nie rozumiem myślenia nefer i jajmar. najpierw Nefer nie wiem o jakim syfie mówisz, u mnie byly tynki gipsowe knauf diamant, jedyne co sie zmienilo po a przed tynkami to troche bialych plam na posadzce, ale wszystko bylo skrobane przez wykonawce. tak naprwde zostawili po sobie wiekszy porzadek niz zastali. ale moze zależy od ekipy co do jajmar niby zaden koszt ale po co robic podwojna robote? jak zobaczylem jaka rozpierducha po skrzynkach rozdzielaczowych to cały szczesliwy bylem ze to zrobilem przed tynkami. a tynkarz wszystko ladnie obrobil. poza tym jak ktos ma np tynk cem wap to juz tak rowka nie zatrze Nie wiem jak to wygląda przy gipsowych - u mnie były c-w (bo nie odpowiada mi faktura gipsowych) Chłopaki sprzątali, ale co przyschło to przyschło. A ja też nie cisnęłam - bo i po co, skoro na to szła wylewka. A to już był problem malarzy jak "zatrzeć rowek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roweros 24.11.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 U mnie najpierw były wylewki, a tynki dopiero potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 24.11.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Najpierw tynki potem wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazda_krakow 28.12.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 u mnie najpierw tynki , pozniej wylewki, mysle ze przy tynkowaniu sporo jest zrzutu na podloge wiec jesli na wylewki ma isc bezposrednio podloga to troche by bylo skrobania/ sprzatania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 30.12.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Rozumiem, że najwięcej zwolenników ma następująca kolejność:1. Elektryk2. Tynki (u nas gipsowe)3. Instalacje wod kan, CO, podłogówka4. Wylewki (mamy płytę fundamentową). Mam pytanie - w którym momencie montować okna drewniane? Planowaliśmy zrobić to przed elektrykiem, bo obawiamy się złodziei. Jednak producenci okien wymagają, żeby to było po tynkach czy wręcz na końcu - po wylewkach. Co radzicie? Edytowane 30 Grudnia 2016 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 30.12.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 z tego co słyszałem to niby lepiej okna później, ale to strasznie ryzykowne złodziei pełno chyba że to jakoś ubezpieczysz i dobrze zabijesz dechami tylko będzie ciemno cały czas i też się będzie źle robić i możesz mieć niedokładnie chyba że gdzieś jakieś używane okna znajdziesz na czas budowy ale to dodatkowe koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 30.12.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Rozumiem, że najwięcej zwolenników ma następująca kolejność: 1. Elektryk 2. Tynki (u nas gipsowe) 3. Instalacje wod kan, CO, podłogówka 4. Wylewki (mamy płytę fundamentową). Mam pytanie - w którym momencie montować okna drewniane? Planowaliśmy zrobić to przed elektrykiem, bo obawiamy się złodziei. Jednak producenci okien wymagają, żeby to było po tynkach czy wręcz na końcu - po wylewkach. Co radzicie? 1. Elektryka 2. Wod-kan 3. Tynki 4. Styropian + podłogówka 5. Wylewki Ja mam już okna, po tynkach zrobię alarm a przed wylewkami chyba wstawie już drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teosh 13.01.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Rozumiem, że najwięcej zwolenników ma następująca kolejność: 1. Elektryk 2. Tynki (u nas gipsowe) 3. Instalacje wod kan, CO, podłogówka 4. Wylewki (mamy płytę fundamentową). Mam pytanie - w którym momencie montować okna drewniane? Planowaliśmy zrobić to przed elektrykiem, bo obawiamy się złodziei. Jednak producenci okien wymagają, żeby to było po tynkach czy wręcz na końcu - po wylewkach. Co radzicie? U mnie była taka kolejność: 1.Okna 2.Elektryk 3.Instalacje wod-kan 4.Tynki 5. Ogrzewanie podłogowe + rekuperacja 6. Wylewka Jeśli chodzi o okna to grubsza folia i można porządnie zabezpieczyć przed tynkowaniem. U mnie firma tynkarska zabezpieczała okna. Poszukując ekipy tynkarskiej proszę o to zapytać Jeśli nie to po prostu samemu zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 16.01.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, U mnie była taka kolejność: 1 . Elektryka ( zrobiłem najpierw, aby mieć prąd w domu a nie później porzyczać od sąsiadów) 2. Cała instalacja CO i WOD-KAL (wszystko co idzie w ścianach i podłodze) 3. Zabezpieczenie kabli prądowych co idą po podłodze betonem ( robił to elektryk który robił mi instalacje - koszt 500zł) 4 . Tynki cementowo wapienne narzucane agregatem i wykończone kwarcem ( niewyobrażam sobie aby na podłodze miały być wylewki, bardzo dużo skrobania, kucia itp) 5. Wylewki mieszane na miejscu w agregacie. Jeśli miałbym dostęp do prądu zrobiłbym odwrotnie, najpierw CO i WOD-KAL, poźniej elektryk, łatwiej prądem omijać rury, niż na odwrót, a tak to płytę w niktórych miejscach trzeba było dość mocno nacinać. Napeno bym nie zmienił kolejności tynków i wylewek. Wylewki są teraz gładkie i równe jak stół, po skrobaniu, kuciu i zdzieraniu będą bardzo poniszczone.... ewentualne rozłożenie folii na całych wylewka może pomóc. Jak rozciągniesz instalacje do kranów jak już będziesz miał tynki? kuć je od nowa? Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Gwidon1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 28.01.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) U mnie będzie, a już zaczyna być robione.1. Instalacja wod - kan 2. Wentylacja mechaniczna - ale tylko kanały które będą w ścianie3. Elektryka4. Tynki5. Wentylacja mechaniczna - kanały po stropie piętra ponadto piony i wyrzut 6. CO i ogrzewanie podłogowe7. Wylewki Taki jest plan. Jednak szkoda by mi było paskudzić wylewki. Wystarczy że bedę musiał wyczyścić płytę fundamentową. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Darkat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edif 29.01.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, też jestem przed dylematem kolejności, gdyż późną jesienią zrobiliśmy kanalizację i elektrykę a wiosną tynki i wylewki.Miały być najpierw tynki, ale mamy późny termin tynków oraz obawy czy tynkarze nie zniszczą rur odkurzacza, kabli elektrycznych itp? Dlatego skłaniamy się najpierw do wylewek a potem tynki i stąd pytania:1. po jakim czasie od wylewek można zaczynać tynki?2. jak zabezpieczyć wylewki przed ich zapaskudzeniem podczas tynkowania? Czy gruba folia będzie OK? Jakieś doświadczenia?3. czy kolejność 1-wylewki, 2-tynki niesie ze sobą jakieś nieoczeikiwane problemy? Edytowane 29 Stycznia 2017 przez edif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 11.02.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 A ja rozmawiałem z fachowcami, którzy uważają, że najpierw tynki, a potem wylewki, ale główny argument to nie plamy na wylewkach - to można zabezpieczyć folią - ale odpowiednia dylatacja tynku i wylewek oraz braku opierania się tynków o wylewki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 11.02.2017 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Tynk od wylewki też można dylatować. Jak zabezpieczysz samą folią to tynkarz się zabije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.02.2017 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 No to nie wiem, bo chciałem wykonać najpierw wylewki ze względu na kable elektryczne bez rurek i rozłożony odkurzacz -szef tynkarzy jednak powiedział, źe najpierw muszą być tynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.02.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Ma rację, tynki przed posadzkami. Przypilnuj by tynk położył do poziomu chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.02.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 U mnie były wylewki przed tynkami i bardzo sobie to rozwiązanie chwalę. Wylewki były zabezpieczone specjalnym papierem i po tynkowaniu wylewki wyglądały jak przed, a dodatkowo instalacje leżące na podłodze były świetnie zabezpieczone. U mnie wylewki są na 10 cm styropianu i dodatkowo miały dylatacje od ścian z 2 cm styropianu. Tynkowanie to najbrudniejsze prace na budowie, i zostaje po nich największy syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.02.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Tynki przed posadzką bo to zwiększa szczelność przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.02.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 U mnie były wylewki przed tynkami i bardzo sobie to rozwiązanie chwalę. Wylewki były zabezpieczone specjalnym papierem i po tynkowaniu wylewki wyglądały jak przed, a dodatkowo instalacje leżące na podłodze były świetnie zabezpieczone. U mnie wylewki są na 10 cm styropianu i dodatkowo miały dylatacje od ścian z 2 cm styropianu. Tynkowanie to najbrudniejsze prace na budowie, i zostaje po nich największy syf. Z większością się zgodzę. Jeśli chodzi o kolejność prac to nie a to znaczenia, można zrobić tak i tak. Jeśli ktoś chciałby zabezpieczyć samą folią to proponuje mu doświadczenie. Rozłożyć sobie foli na to wylać troszkę wody i pracować na tym to zrozumie dlaczego musi być na foli jeszcze coś. Tynk najlepiej dawać jak najniżej. Tak tynki to największy syf ale wystarczy po sobie posprzątać tak jak powinien robić każdy na budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts