Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kratka wywiewna w drzwiach / nad drzwiami kuchennymi

Recommended Posts

Witam, mam następujący problem - w starym domku który dostałem od dziadków brak kominów i kratek wentylacyjnych. Latem nie sprawia to problemu, bo można uchylić (mikro) okno i pomieszczenia są wentylowane.

Natomiast zimą pojawia się problem, w oknach są zamontowane nawiewniki ale bez odprowadzania zużytego powietrza w pokojach robi się bardzo nie przyjemnie, duszno - jednym słowem sauna. Za 2-3 lata planuję kapitalny remont domu - dach, stropy, nowe ogrzewanie / kotłownia i wentylacja - ale na te 2 zimy muszę znaleźć jakiś półśrodek z wentylacją.

Wpadłem na takowy pomysł - tylko ja laik jestem, dlatego pytam i daję do oceny fachowców z forum.

1. Na parterze 4 pokoje i kuchnia, w każdym oknie nawiewniki ciśnieniowe automatyczne. Pomyślałem o odprowadzeniu zużytego powietrza z kuchni poprzez zamontowanie w górnej części drzwi kratki ( takiej jak w drzwiach łazienkowych tylko na górze - powinno ciepłe powietrze wychodzić ) / ew. nad drzwiami . Kuchnia łączy się z korytarzykiem, więc czy przy takiej małej różnicy temperatur ( temperatura w kuchni 20-24 st - korytarz 17-19st ) ma szanse to zadziałać, jak prawa fizyki sie mają do takiego pomysłu a jak praktyka.

2. Natomiast odprowadzenie starego powietrza z korytarzyka by wyglądało nastepująco: z korytarza prowadzą schody na piętro, które jest nie używane i nie zabudowane - jeden wielki strych z którego widać konstrukcję dachu i dachówki - zero folii i ocieplenia. Dlatego schody są obudowane i i na końcu schodów są drzwi - tak że parter od piętra / strychu jest odcięty przegrodą z płyt drewnianych i drzwi.

Ujście powietrza z korytarza też bym zrobił na zasadzie kratki w górnej części drzwi. Temperatura na strychu waha się w zależności od temp. zewnetrznej - ale jest zimno - ok. 5st. Teraz tylko moje pytanie, czy taką kratką ciepłe powietrze które będzie się unosić z parteru na piętro wyjdzie na strych czy może zimne powietrze ze strychu będzie parło w dół a zużyte powietrze dalej pozostanie na parterze.

Błagam o pomoc i rady.

Pozdrawiam, Robert.