dess 27.10.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Cześć, sytuacja u mnie jest taka: Otwór po lewej będzie dla okapu. Otwór we wnęce do wentylacji kuchni. We wnęce będzie stała lodówka i zastanawiam się nad zabudową nad nią. Mam trzy opcje: 1) Zrobić nad lodówką półki. Będzie swobodny dostęp powietrza do kratki. 2) Zabudować po sufit szafkami, a w górnej szafce poprowadzić rurę spiro i wyprowadzić otwór na tej ściance widocznej po prawej stronie. Z tym, że tam to już u mnie salon się będzie zaczynał, więc kratka byłaby tak trochę poza kuchnią i dochodzą jeszcze względy estetyczne. 3) Zabudować od góry wnękę płytą gk i wyprowadzić otwór rurą spiro (Zmiana kierunku po łuku o 90 stopni) w stronę aneksu kuchennego, tak jak jest skierowany ten lewy otwór. Najbardziej interesuje mnie opcja nr 3. W każdym razie, można robić takie manipulacje? Czy w jakiś sposób pogarszam wentylację i np. testy kominiarza mogłyby nie przejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 27.10.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 rozumiem, że nie masz wentylacji mechanicznej? co do kominiarza, jak będzie "cug" to nie ma problemu z twoimi manewrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess 28.10.2015 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Nie, wentylacja grawitacyjna. Mechanicznie to tylko jak okap będzie pacował A w kwestii tego cugu to właśnie zastanawiam się czy go za bardzo nie ograniczę dodając taką wygiętą rurę spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Przy wentylacji grawitacyjnej , podłączanie okapu do wentylacji nie jest dobrym pomysłem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess 28.10.2015 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Nawet jak mam komin z dwoma osobnymi ciągami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neever 01.11.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Kolega myślał że do jednego kanału chcesz podłączyć okap. Spokojnie możesz tak zrobić jak piszesz w każdej z tych opcji. masz normalny komin wentylacyjny czy kominki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess 02.11.2015 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Ok, dzięki. To jest mieszkanie w nowym bloku, więc chyba normalny komin.Teraz mam kłopot bo nie wiem jak włożyć rurę spiro o średnicy 15cm do otworu o takiej samej średnicy. Pewnie jakiegoś elementu mi brakuje, żeby to połączyć, ale nie za bardzo wiem czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 02.11.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Czegoś takiego?http://www.mk-wentylacja.pl/?11,nypel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess 02.11.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Tak mi się też wydaje. Pytanie czy przy średnicy 15cm wlezie w ten otwór czy będzie tak jak ze spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 02.11.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Ale to chyba właśnie służy do łączenia rur spiro - czyli rura spiro ma średnicę150 mm wewnątrz a nypel 150mm na zewnątrz - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę Edytowane 2 Listopada 2015 przez mileski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess 02.11.2015 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Ok, zgadza się, rura spiro weszła. Tylko w komin wejść nie chciało, otwór nie ma dokładnie 15cm, jest ciut mniejszy no i pojawiają się takie problemy. No nic, nypel wchodzi 2 cm w tynk, jakąś szpachlą obrobię dookoła i może będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 04.11.2015 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Nie nie myślałem ze do jednego. Przy wentylacji grawitacyjnej nie robi się okapu podlaczonego do wentylacji, no chyba ze chce się oddychać grzybami itd jak powstanie ciąg wsteczny. poczytaj i zdecydujm.ladnydom.pl/budowa/1,143738,11774433,Okap_kuchenny_kontra_kratka_wentylacyjna.htmlu mnie będzie okap jako pochłaniacz, dużo osób tak ma i chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts