if22 27.10.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Mam piec gazowy i całe ogrzewanie w podłogówce, do tego bojler też jest podgrzewany przez piec. Miałem mieć gaz ziemny od sierpnia 2016, więc na jeden sezon zimowy założyłem sobie butle na propan. Mam podłączone 4x33kg butle. Jest to droższe, ale na jeden sezon nie chciałem kręcić. Niestety najprawdopodobniej z względów niezależnych ode mnie gaz podłączą mi w 2018r. Mam jeszcze kominek z rozprowadzeniem powietrza. Dom zamieszkany od maja 2015, ocieplony jako tako 17cm styropianu na ścianach, 30 cm wełny na skosach. Jak proponujecie grzać do tego czasu, aby było taniej niż samym propanem? Edytowane 27 Października 2015 przez if22 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.10.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 w tej chwili propanem jest taniej niz gazem ziemnym... No chyba że masz jakąs cenę odstrzeloną w kosmos . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 27.10.2015 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Taniej?Jak kupowałem butle w kwietniu 2015 to za butlę 33kg płaciłem 120zł. Mam podlączone 4 butle 33kg każda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 27.10.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Niestety najprawdopodobniej z względów niezależnych ode mnie gaz podłączą mi w 2018r. To się ciesz tylko z tego,że juz nie masz I teraz bierz kalkulator i licz: -koszt przyłącza gazowego -koszt instalacji gazowej -koszt systemu grzewczego na gaz ziemny czyli kocioł+robocizna itd. To powyżej to inwestycja w gaz ziemny ale liczysz dalej koszt eksploatacji: -koszt jednostki energii z gazu ziemnego -ilość energii zużytą na ogrzewanie mnożysz przez koszt jednostki energii z gazu ziemnego Wyjdą Ci jakieś wyniki. Bierzesz wynik z inwestycji w gaz ziemny i porównujesz do innych systemów grzewczych na rynku,oczywiście bezobsługowych tak samo jak gaz. Następnie porównujesz to czyli inwestycję z kosztami eksploatacji również poprzez przemnożenie kosztów jednostki energii z innych porównywanych systemów grzewczych. I wtedy sam świadomie wybierzesz co korzystniejsze bo może okazać się,że ogrzewanie prądem będzie tańsze niz gazem ziemnym ale na tą chwilę tego nie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.10.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 bez zrozumienia przeczytałem - myślełem ze chodzi o dużą butlę gdzie propan kosztuje (przy własnej butli) 1,3-1,4 zł /litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.10.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jak proponujecie grzać do tego czasu, aby było taniej niż samym propanem? Najtaniej to będzie kozą i starymi gazetami. Nie ogarniam, jak ludzie rozpoczynają budowę i nie liczą kosztu kompletnej instalacji, z przyłączem kominami, kotłem itd. Wiesz, że istnieją inne bezobsługowe źródła ogrzewania ? Porównywalne w eksploatacji a niektóre tańsze ? Ale z drugiej strony co się dziwić, niedziela pokazała jak naiwni są ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.10.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Masz dwa źródła ciepła. Dasz rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 27.10.2015 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Najtaniej to będzie kozą i starymi gazetami. Nie ogarniam, jak ludzie rozpoczynają budowę i nie liczą kosztu kompletnej instalacji, z przyłączem kominami, kotłem itd. Wiesz, że istnieją inne bezobsługowe źródła ogrzewania ? Porównywalne w eksploatacji a niektóre tańsze ? Ale z drugiej strony co się dziwić, niedziela pokazała jak naiwni są ludzie. Dzięki za radę Kozę i gazety zostawiam na ostateczność @autorus Będę zmieniał butle i zimę przeciągnę, ale boję się, że w 2018 gazownia odpisze, że nie będzie robila gazociągu i kicha. Dlatego założyłem ten temat może da się jakoś koszty ogrzewania zminimalizować. Może macie jakieś pomysły? Edytowane 27 Października 2015 przez if22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.10.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 a nie lepiej kupić duża butle i olać gazownię? Wyjdzie na to samo. Teraz bym tak zrobił ale jest za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 27.10.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 a nie lepiej kupić duża butle i olać gazownię? Wyjdzie na to samo. Teraz bym tak zrobił ale jest za późno. Zawsze wydawało mi się, że gaz z butli wyjdzie drożej (jakieś 50% drożej), dlatego jak mam możliwość podłączenia do gazociągu to chciałem z tego skorzystać. Jak przeglądam www z cenami propanu i gazu ziemnego to zawsze ziemny jest tańszy. http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/koszt-ogrzewania-domu-porownanie-cen-gazu-paliw-stalych-pradu,222_8174.html http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/ceny-ciepla-paliw-energii-2014/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.10.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Dzięki za radę Kozę i gazety zostawiam na ostateczność Sorry, za nazbyt sarkastyczną odpowiedź. Jakbym zaufał urzędnikom, i nie wybudował szamba to teraz musiałbym mieć sławojkę za domem.Też obiecali kanalizę na 2015 r. Może poczytaj wątki o powietrznej pompie ciepła. Wbrew pozorom wcale to nie majątek, np. JULA. Na koniec może się okazać że dasz sobie spokój z tym gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.10.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Mam piec gazowy i całe ogrzewanie w podłogówce, do tego bojler też jest podgrzewany przez piec. Miałem mieć gaz ziemny od sierpnia 2016, więc na jeden sezon zimowy założyłem sobie butle na propan. Mam podłączone 4x33kg butle. Jest to droższe, ale na jeden sezon nie chciałem kręcić. Niestety najprawdopodobniej z względów niezależnych ode mnie gaz podłączą mi w 2018r. Mam jeszcze kominek z rozprowadzeniem powietrza. Dom zamieszkany od maja 2015, ocieplony jako tako 17cm styropianu na ścianach, 30 cm wełny na skosach. Jak proponujecie grzać do tego czasu, aby było taniej niż samym propanem? Gazem ziemnym wyjdzie taniej ok. 15 % od ceny jaką masz teraz z butli 33 kg /120 zł/. Praktycznie nie widzę wyjścia z tej sytuacji. Pozostaje czekać, jeśli nie chcesz pakować się w następne inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.10.2015 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Podajcie koszty 1 kWh z gazu i porównajcie to do prądu.Ostatnio miałem przedłużyć umowe w Tauronie, niestety przeoczyłem. W tej chwili obniżyli mi cenę w nocnej z około 30gr/kWh do 25gr/kWh. Dzienna bez zmian.. Może jakiś kospel da radę to ogarnąć w nocnej?Używki jednoroczne można wyrwać za 1/3 ceny. Jednak patrząc w poczynione inwestycje, może jednak lepiej zostać przy gazie propan/butan.Wszystko już jest. Przelicz, samo wyjdzie. Edytowane 27 Października 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.10.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Zawsze wydawało mi się, że gaz z butli wyjdzie drożej (jakieś 50% drożej), dlatego jak mam możliwość podłączenia do gazociągu to chciałem z tego skorzystać. Jak przeglądam www z cenami propanu i gazu ziemnego to zawsze ziemny jest tańszy. http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/koszt-ogrzewania-domu-porownanie-cen-gazu-paliw-stalych-pradu,222_8174.html http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/ceny-ciepla-paliw-energii-2014/ Piszą głupoty. Przy własnym zbiorniku i zakupie propanu na wolnym rynku ogrzewanie propanem wychodzi porównywalnie z gazem ziemnym /średnia z ostatnich kilku lat/. W tym roku 15 - 20% taniej. Twój problem jest taki, że mając w perspektywie 2. lat gaz ziemny nie wato inwestować w instalację zbiornikową. Chyba, że koszty przyłącza wyniosą pow. 10 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.10.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Nalezy rozróznić cenę gazu z własnej butli od ceny gazu z butli dzierżawionej. W pierwszym przypadku cena kwh jest porównywalna lub nizsza od gazu ziemnego, w drugim (butla za jeden zł) jest ze dwa razy większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 16.11.2015 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dzięki za porady. Tę zimę posiedzę na butlach 33kg, po zimie przeliczę i wtedy będę się zastanawiał co dalej. Pewnie wyjdzie, że na butlach będę się męczył do czasu położenia gazociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts