Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym tymczasowo ogrzewać dom?

if22

Recommended Posts

Mam piec gazowy i całe ogrzewanie w podłogówce, do tego bojler też jest podgrzewany przez piec.

Miałem mieć gaz ziemny od sierpnia 2016, więc na jeden sezon zimowy założyłem sobie butle na propan. Mam podłączone 4x33kg butle. Jest to droższe, ale na jeden sezon nie chciałem kręcić. Niestety najprawdopodobniej z względów niezależnych ode mnie gaz podłączą mi w 2018r.

Mam jeszcze kominek z rozprowadzeniem powietrza. Dom zamieszkany od maja 2015, ocieplony jako tako 17cm styropianu na ścianach, 30 cm wełny na skosach.

Jak proponujecie grzać do tego czasu, aby było taniej niż samym propanem?

Edytowane przez if22
uzupełnienie

Niestety najprawdopodobniej z względów niezależnych ode mnie gaz podłączą mi w 2018r.

To się ciesz tylko z tego,że juz nie masz ;)

I teraz bierz kalkulator i licz:

-koszt przyłącza gazowego

-koszt instalacji gazowej

-koszt systemu grzewczego na gaz ziemny czyli kocioł+robocizna itd.

To powyżej to inwestycja w gaz ziemny ale liczysz dalej koszt eksploatacji:

-koszt jednostki energii z gazu ziemnego

-ilość energii zużytą na ogrzewanie mnożysz przez koszt jednostki energii z gazu ziemnego

Wyjdą Ci jakieś wyniki.

Bierzesz wynik z inwestycji w gaz ziemny i porównujesz do innych systemów grzewczych na rynku,oczywiście bezobsługowych tak samo jak gaz.

Następnie porównujesz to czyli inwestycję z kosztami eksploatacji również poprzez przemnożenie kosztów jednostki energii z innych porównywanych systemów grzewczych.

I wtedy sam świadomie wybierzesz co korzystniejsze bo może okazać się,że ogrzewanie prądem będzie tańsze niz gazem ziemnym ale na tą chwilę tego nie wiesz.

Najtaniej to będzie kozą i starymi gazetami.

Nie ogarniam, jak ludzie rozpoczynają budowę i nie liczą kosztu kompletnej instalacji, z przyłączem kominami, kotłem itd.

Wiesz, że istnieją inne bezobsługowe źródła ogrzewania ? Porównywalne w eksploatacji a niektóre tańsze ?

Ale z drugiej strony co się dziwić, niedziela pokazała jak naiwni są ludzie.

Najtaniej to będzie kozą i starymi gazetami.

Nie ogarniam, jak ludzie rozpoczynają budowę i nie liczą kosztu kompletnej instalacji, z przyłączem kominami, kotłem itd.

Wiesz, że istnieją inne bezobsługowe źródła ogrzewania ? Porównywalne w eksploatacji a niektóre tańsze ?

Ale z drugiej strony co się dziwić, niedziela pokazała jak naiwni są ludzie.

Dzięki za radę ;) Kozę i gazety zostawiam na ostateczność ;)

@autorus

Będę zmieniał butle i zimę przeciągnę, ale boję się, że w 2018 gazownia odpisze, że nie będzie robila gazociągu i kicha. Dlatego założyłem ten temat może da się jakoś koszty ogrzewania zminimalizować. Może macie jakieś pomysły?

Edytowane przez if22

a nie lepiej kupić duża butle i olać gazownię? Wyjdzie na to samo. Teraz bym tak zrobił ale jest za późno.

Zawsze wydawało mi się, że gaz z butli wyjdzie drożej (jakieś 50% drożej), dlatego jak mam możliwość podłączenia do gazociągu to chciałem z tego skorzystać. Jak przeglądam www z cenami propanu i gazu ziemnego to zawsze ziemny jest tańszy.

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/koszt-ogrzewania-domu-porownanie-cen-gazu-paliw-stalych-pradu,222_8174.html

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/ceny-ciepla-paliw-energii-2014/

Dzięki za radę ;) Kozę i gazety zostawiam na ostateczność ;)

Sorry, za nazbyt sarkastyczną odpowiedź. :bye:

Jakbym zaufał urzędnikom, i nie wybudował szamba to teraz musiałbym mieć sławojkę za domem.Też obiecali kanalizę na 2015 r.

Może poczytaj wątki o powietrznej pompie ciepła. Wbrew pozorom wcale to nie majątek, np. JULA. Na koniec może się okazać że dasz sobie spokój z tym gazem.

Mam piec gazowy i całe ogrzewanie w podłogówce, do tego bojler też jest podgrzewany przez piec.

Miałem mieć gaz ziemny od sierpnia 2016, więc na jeden sezon zimowy założyłem sobie butle na propan. Mam podłączone 4x33kg butle. Jest to droższe, ale na jeden sezon nie chciałem kręcić. Niestety najprawdopodobniej z względów niezależnych ode mnie gaz podłączą mi w 2018r.

Mam jeszcze kominek z rozprowadzeniem powietrza. Dom zamieszkany od maja 2015, ocieplony jako tako 17cm styropianu na ścianach, 30 cm wełny na skosach.

Gazem ziemnym wyjdzie taniej ok. 15 % od ceny jaką masz teraz z butli 33 kg /120 zł/.

Praktycznie nie widzę wyjścia z tej sytuacji. Pozostaje czekać, jeśli nie chcesz pakować się w następne inwestycje.

Podajcie koszty 1 kWh z gazu i porównajcie to do prądu.

Ostatnio miałem przedłużyć umowe w Tauronie, niestety przeoczyłem. W tej chwili obniżyli mi cenę w nocnej z około 30gr/kWh do 25gr/kWh. Dzienna bez zmian..

Może jakiś kospel da radę to ogarnąć w nocnej?

Używki jednoroczne można wyrwać za 1/3 ceny.

Jednak patrząc w poczynione inwestycje, może jednak lepiej zostać przy gazie propan/butan.

Wszystko już jest.

Przelicz, samo wyjdzie.

Edytowane przez klaudiusz_x

Zawsze wydawało mi się, że gaz z butli wyjdzie drożej (jakieś 50% drożej), dlatego jak mam możliwość podłączenia do gazociągu to chciałem z tego skorzystać. Jak przeglądam www z cenami propanu i gazu ziemnego to zawsze ziemny jest tańszy.

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/koszt-ogrzewania-domu-porownanie-cen-gazu-paliw-stalych-pradu,222_8174.html

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/ceny-ciepla-paliw-energii-2014/

Piszą głupoty.

Przy własnym zbiorniku i zakupie propanu na wolnym rynku ogrzewanie propanem wychodzi porównywalnie z gazem ziemnym /średnia z ostatnich kilku lat/.

W tym roku 15 - 20% taniej.

Twój problem jest taki, że mając w perspektywie 2. lat gaz ziemny nie wato inwestować w instalację zbiornikową. Chyba, że koszty przyłącza wyniosą pow. 10 000 zł.

Nalezy rozróznić cenę gazu z własnej butli od ceny gazu z butli dzierżawionej. W pierwszym przypadku cena kwh jest porównywalna lub nizsza od gazu ziemnego, w drugim (butla za jeden zł) jest ze dwa razy większa.

• 3 weeks później...