Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biała piana w ścianie dwuwarstwowej

Coltt

Recommended Posts

Witam

Mam problem z ustaleniem nazwy dziwnej "pianki" między ścianami.

Budynek jest z lat 80-tych, w latach 90 kiedy byłem jeszcze bajtlem pamiętam, że fachowcy wstrzykiwali coś białego w scianę. Po latach wróciłem na stare śmieci i remontuje ten dom.

Pamiętam, że było to białe, miało konsystencje styropianu XPS, ale było sypkie jak sie potarło i pamiętam ze rozpuszczało sie w wodzie.

Konkretnie mam problem z temperaturą w domu latem nagrzewa sie niemiłosiernie, sciany az są gorące a zimą trzeba grzać mocno non stop. Np dzisiaj na zewnątrz jest 15 *C gdyby wygasić piec w domu będzie z 5 *C.

Podejrzewam, że to coś wciąga wilgoć scianami i przez fundamenty (nie izolowane i nie ocieplone) zamiast izolować ściany termicznie przewodzi zimno z zewnątrz.

Szukam sposobu jak ocieplić ten dom, bo jeśli jest tak jak myślę to ocieplenie domu styropianem od zewnątrz odpada.

Tylko muszę wiedzieć z czym walczę, ktoś wie co to za pianka i jak sie nazywa ?

Posiadam kamere termowizyjną więc tej zimy zobacze jak to wygląda naprawde.

Edytowane przez Coltt

• 3 weeks później...

Tak, to jest pianka krylaminowa. Producentem tej żywicy był zakład w Radomiu. Produkowali między innymi żywice do mas formierski stosowanych w odlewnictwie metali. Na początku lat 90-tych zajmowałem się usługowo aplikacją takiej pianki w pustkę ściany warstwowej. Miałem też okazję oglądać swoje dzieło u znajomego, któremu wstrzyknąłem piankę w jego ścianę warstwową, a on po dziesięciu latach od jej aplikacji wymieniał stare drewniane okna na plastikowe. Okazało się że pianka wciśnięta była we wszelkie zakamarki i otulała te stare okna. Specyfiką tego produktu było, że pianka miała bardzo małą wytrzymałość mechaniczną, ale w murze przecież jej nikt nie deptał. Swojego czasu, metoda tej termomodernizacji miała aprobatę techniczną ITB. Piankę aplikowało się w pustkę ściany jeśli była ona większa niż 3 cm.

Pozdrawiam

Cezary

PS. W tamtych czasach znajomy drukarz zrobił mi jajcarskie wizytówki "Bicie piany i wpuszczanie w szpary" ale wtedy to młody byłem.:cool: