Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cienka izolacja termiczna podłogi z niską lambdą.

arkuz

Recommended Posts

Witam.

Mieszkanie w bloku na parterze, posadzka skuta do gołego stropu Teriva, najwyższy punkt to 2 cm powyżej poziomu klatki schodowej. taki poziom występuje w dwóch pomieszczeniach. Zakładając 2cm PIR-u lambda 0,023 – 0,026 W/(mK) i 3cm zbrojonego betonu to mamy 7 centymetrowy próg na wejściu. Proszę o jakieś porady, może jakaś cieńsza izolacja w rozsądnej cenie (aerożel 100-200 zł za metr kwadratowy to nie jest rozsądna cena)?

Pozdrawiam Arkadiusz

Oczywiście, im grubsza tym lepiej, do pewnego momentu później to strata pieniędzy. Ja nie mam miejsca na jakąkolwiek izolację nie wspomnę już o betonie. Czy te płyty Recticel Eurothane G można położyć na wyrównany idealnie strop teriva bez klejenia do podłoża (nie wiem czy strop będzie jeszcze pracował) a na to bezpośrednio panele podłogowe? W ten sposób za oszczędzę 3 cm. Jeszcze inny pomysł płyty Kingspan Kooltherm K3 i 3cm zbrojonego betonu.

• 1 year później...
Witam wszystkich. Proszę o pomoc tutaj aby nie zakładać nowego tematu. Chodzi o to co mogę zastosować do ocieplenia bardzo cienkiego, pod płytki. Mam 3-3,5 cm na położenie płytek ale to stare budownictwo więc nie było docieplenia w podłodze na gruncie. Co mogę dać pod płytki, grubego na max 1-1,5 cm. Na forum budowlanym poradzono mi wylewkę cienkowarstwową termoizolacyjną samopoziomującą. Jaki produkt możecie polecić? Mam też pytanie czy aerożel jest też w postaci twardej umożliwiającej klejenie? A czy keramzyt jest może wypalany też w postaci np płytek a nie tylko kulek? Moja wielka prośba o pomoc.

No niestety nie ma materiału, który przy tej grubości zapewniłby satysfakcjonujące ocieplenie.

Płyta PIR 2cm to max, co możesz osiągnąć.

http://www.kataloginzyniera.pl/produkty/23367/Plyta-termoizolacyjna-EUROFLOOR-gr-rdzenia-20-mm

Oczywiiście niekoniecznie z tą folią pod podłogówkę

Edytowane przez fotohobby