arkuz 27.10.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Witam.Mieszkanie w bloku na parterze, posadzka skuta do gołego stropu Teriva, najwyższy punkt to 2 cm powyżej poziomu klatki schodowej. taki poziom występuje w dwóch pomieszczeniach. Zakładając 2cm PIR-u lambda 0,023 – 0,026 W/(mK) i 3cm zbrojonego betonu to mamy 7 centymetrowy próg na wejściu. Proszę o jakieś porady, może jakaś cieńsza izolacja w rozsądnej cenie (aerożel 100-200 zł za metr kwadratowy to nie jest rozsądna cena)?Pozdrawiam Arkadiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 27.10.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Generalnie im grubsza izolacja tym lepiej oczywiście zachowująca parametry. Na aerożelach się nie znam. Ja stosuję np. eurothane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkuz 28.10.2015 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Oczywiście, im grubsza tym lepiej, do pewnego momentu później to strata pieniędzy. Ja nie mam miejsca na jakąkolwiek izolację nie wspomnę już o betonie. Czy te płyty Recticel Eurothane G można położyć na wyrównany idealnie strop teriva bez klejenia do podłoża (nie wiem czy strop będzie jeszcze pracował) a na to bezpośrednio panele podłogowe? W ten sposób za oszczędzę 3 cm. Jeszcze inny pomysł płyty Kingspan Kooltherm K3 i 3cm zbrojonego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi W 08.01.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam wszystkich. Proszę o pomoc tutaj aby nie zakładać nowego tematu. Chodzi o to co mogę zastosować do ocieplenia bardzo cienkiego, pod płytki. Mam 3-3,5 cm na położenie płytek ale to stare budownictwo więc nie było docieplenia w podłodze na gruncie. Co mogę dać pod płytki, grubego na max 1-1,5 cm. Na forum budowlanym poradzono mi wylewkę cienkowarstwową termoizolacyjną samopoziomującą. Jaki produkt możecie polecić? Mam też pytanie czy aerożel jest też w postaci twardej umożliwiającej klejenie? A czy keramzyt jest może wypalany też w postaci np płytek a nie tylko kulek? Moja wielka prośba o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) No niestety nie ma materiału, który przy tej grubości zapewniłby satysfakcjonujące ocieplenie.Płyta PIR 2cm to max, co możesz osiągnąć. http://www.kataloginzyniera.pl/produkty/23367/Plyta-termoizolacyjna-EUROFLOOR-gr-rdzenia-20-mm Oczywiiście niekoniecznie z tą folią pod podłogówkę Edytowane 8 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi W 08.01.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Wiem ale co najskuteczniejszego można zastosować? Aerożel widzę,że jest elastyczny, stąd pytanie czy jest w twardej postaci aby można na nim kleić. A wylewka z perlitem ktoś poleci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Zapomnij o jakichkolwiek wylewkach, przecież to ma marną izolacyjność.Podałem, co najskuteczniejszego można zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi W 08.01.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Dzięki za informację. Tylko pytanie- czy na tej płycie można kleić płytki bez obaw? Nie znam materiału. Nie jest to za miękkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 O to pytaj w dziale "Podłogi", znajdziesz tam glazurników. Jeśli nie pozostanie Ci tylko wylewka termo, ale przy tym materiale i przy tej grubości nie licz na jakąkolwiek izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts