mati102 27.10.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Koledzy, Zaznaczę na początku, że nie mam doświadczenia w budowaniu takich obiektów jak ten. Na inwestycji wielomieszkaniowej zaprojektowano mi dach w następującej technologii. 1. Strop żelbetowy. 2. Grunt 3. Papa termozgrzewalna średniej jakości (ok. 10 pln / m2) 4. Kliny styropianowe fabrycznie oklejone papą (styropapa). 5. Kolejna warstwa papy termozgrzewalnej, żeby wyrównać zakłady 6. Papa nawierzchniowa, jakaś porządna (np. Izobit super medium w-pye 250s52sbs, lub jakaś 300ka). Dookoła dachu jest ogniomur, jest również parę przejść kominowych oraz nadszybie z windy + podgrzewane wpusty dachowe (Wavin). Mam wątpliwości co do tej technologii, proszę Was o wszelkie opinie, szczególnie nt. samej technologii, wskazówki nt. dostawcy papy (czy to musi być Isobit), na co zwrócić uwagę na etapie wykonawczym, czy docieplić kominy wentylacyjne etc. Ważna sprawą jest dla mnie zwentylowanie tego dachu - proszę o wszelkie rady na ten temat. Wyobrażam sobie (poprawcie mnie jeśli się mylę), że w sytuacji gdy np. zimą temperatury się spotykają (mróz przechodzi przez styropian a ciepło od dołu) na dysperbicie dochodzi do kompensacji pary wodnej. Projektant proponuje wentylację styropianu w postaci wywiewek w ścianach po (4 po 5 na każdy bok) w postaci przebicia przez ogniomur na poziomie "0" rurką 100 na zewnątrz, zakończoną czerpnią (kominkiem) skierowaną do dołu - czy to w Waszej opinii ma sens? Będę wdzięczny za wszelkie opinie, rady, korekty. Załączam rzut dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.10.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 A co tu wentylować? Tak nalezy dobrać grubość izolacji cieplnej aby tzw. "Punkt Rosy" zaistniał w jej warstwie a nie na granicy ze stropem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.