Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie starego domu

terminator

Recommended Posts

Muszę zakupić nowy kocioł, bo stary właśnie "popłynął". Do tej pory miałem śmieciucha - nie wiem jakiej mocy bo tabliczki na nim nie było żadnej (może była i odpadła, nie wiem). Na razie nie paliłem w nim tylko przepalałem, ale zaczyna się robić zimniej i nagle wyciek.

Do tej pory tata zajmował się obsługą, ale niestety w tym roku zostałem z tym sam :(

Dom ma jakieś 160m2, w tym roku ociepliłem ściany 30cm grafitowym styropianem+tynki silikatowo-silikonowe. Ociepliłem stropy 30cm styro, pod legary w podłodze weszło 25cm.

Dach docieplony 20cm styropianem + 10cm pianki poliuretan.

w domu 100% grzejników, wszystkie takie zwykłe stalowe + głowice termostatyczne elektroniczne. Każdy grzejnik jest jakby osobno pociągnięty do kotłowni rurką pex i tam na takim rozdzielaczu jakby połączone ze sobą.

Zbiornik na wodę ciepłą to 300l - ma 2 wężownice 1 do kolektorów słonecznych i druga do kotła.

Instalator mi dziś ten stary śmieciuch wymontował i za 2 dni ma zamontowac kocioł firmy Galmet 40kw.

Czy to dobra firma? Bo zacząłem przeglądac różne strony i mało o tych kotłach napisane. Wszędze jest SAS, SKAM-P, RBR, ogniwo.

Eee hola, hola kocioł 40kW jest jakieś 5 razy przewymiarowany. Masz dobrze ocieplony dom, więc szukał bym kociołka 10-12kW MAX a nie 40kW!!!

Wpisz dane tu i podaj wynik http://cieplowlasciwie.pl/

Nie musi, i tak wyjdzie mniej niz 12 kW, nawet kocioł 12 kW jest za duzy, ale z podajnikiem i dobrym sterownikiem uwzgledniajac zasobnik cwu nie będzie zle.

Hydraulika za taką doradę przepedzic na 4 wiatry.

Po waszych radach zadzwoniłem do instalatora i miałem bardzo nieprzyjemną rozmowę. Powiedział mi, że jak chcę taki mały kocioł to mogę sobie go sam zamontować bo on nie będzie się narażał, żeby go ludzie palcami na ulicy wytykali, że takie małe gówna zakłada i jest zimno. I powiedział, że jak mam takich doradców to czy przyjadą oni do mnie w lutym jakieś ładne ognisko w salonie rozpalić żeby było ciepło.

W ogóle się obraził i nie mam już instalatora. :( No nic pozostaje szukać kogoś innego.

A tak z innej beczki - myślicie że w takim starym domu da się założyć rekuperację? Opłaca się to?

Po waszych radach zadzwoniłem do instalatora i miałem bardzo nieprzyjemną rozmowę. Powiedział mi, że jak chcę taki mały kocioł to mogę sobie go sam zamontować bo on nie będzie się narażał, żeby go ludzie palcami na ulicy wytykali, że takie małe gówna zakłada i jest zimno. I powiedział, że jak mam takich doradców to czy przyjadą oni do mnie w lutym jakieś ładne ognisko w salonie rozpalić żeby było ciepło.

W ogóle się obraził i nie mam już instalatora. :( No nic pozostaje szukać kogoś innego.

A tak z innej beczki - myślicie że w takim starym domu da się założyć rekuperację? Opłaca się to?

Stare domy przez przegrody tracą do 30kWh/m2 - wszystko powyżej to straty instalacji i wentylacji. Czyli maksymalnie 4800kWh to jakieś 1.5kW przez 160 dni średnio. 12 kW to sporo za dużo, chyba, że będzie Szanowny Pan kWh wyrzucał.

szkoda ,że liścia nie było

a tak na poważnie to mam podobny dom do twojego , nawet gorzej ocieplony. w kotłowni galmet 12kw i zapewniam że jest nawet za duży. jak masz możliwość założenia gazu , to bym się nad tym zastanowił. wybór będzie optymalny ,koszty podobne . to chyba również napisał TB.

Kupuj kocioł taki jak proponujemy powiedzmy 10-12kW i zaproś instalatora który ten kociołek zamontuje wraz z zaworem 4d. Mieliśmy tu już temat że komuś do domu wstawili kociołek ( nie pamiętam dokładnie chyba 60kW ). Wymienił na 10kW ale wcześniej musiał podpisać oświadczenie że na własną odpowiedzialność taki kociołek montuje. U mnie było podobnie na instalację przyszedł instalator którego dobrze znam i mówi że nie wie czy kocioł 10kW da radę i mi by proponował 24kW ( bo lepiej mieć zapas mocy ). Zainstalowałem ten co cichłem i nie widziałem nigdy aby przekroczył 5kW.