Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w listopadzie tynkować wewnątrz?

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie wykańczania domu i siebie:(

Ekipa która miała mi tynkować wycofała się z umowy (ustnej) i nie podjeła wykonastwa.

Znalazłem innych wykonawców lecz dopiero po 05 listopada.

Czy podejmować się tynków przed zimą? ściany porotcherm 24, okna wstawione, brak izolacji, brak możliwości grzania.

Czy mogę dochodzić czegoś od wykonawcy który nie wykonał pracy?

U mnie weszli 12 listopada, tynki gipsowe.

Najbardziej newralgiczne jest 10-14 dni po tynkowaniu. Grzałem wtedy nagrzewnicą 9kW po kilka6-8 godzin dziennie, raz zostawiłem ja na całą noc.

Grzanie gazem jest mniej koszystne, bo ogrzewacze gazowe podnoszą poziom wilgoci i tynki schną wolniej.

Trzeba tez uważać z tym ogrzewaniem. Mi popękały tynki w pomieszczeniach gdzie było dogrzewane. A w innych nieogrzewanych pomieszczeniach wyszły idealnie.

Oczywiście, nie naleźy kierować rozgrzanego powietrza na ścianę. Ja ustawiałem nagrzewnicę pod ścianą przeciwległą. Zresztą tynki gipsowe takiej skłonności do pękania nie mają

Mi tynkarze wchodzą około 7 listopada, wszystko zależy od pogody, ostatnie lata pokazały że do 30 stycznia niektórzy zalewali stropy robili wylewki itd. wszystko zależy od tego jaka będzie temperatura, ale ja będę dogrzewał i jeszcze po 15 listopada wchodzi mi ekipa od docieplenia więc myślę że nie będzie

źle no chyba że nagle będzie załamanie pogody wtedy wszystko stop

Oczywiście, nie naleźy kierować rozgrzanego powietrza na ścianę. Ja ustawiałem nagrzewnicę pod ścianą przeciwległą. Zresztą tynki gipsowe takiej skłonności do pękania nie mają

U mnie była "koza", często rozgrzewała się do czerwoności. To było głupie. Ale wtedy uważałem, że to dla mnie sposób idealny. Myliłem się. Nie po raz pierwszy i nie ostatni.

Mi tynkarze wchodzą około 7 listopada, wszystko zależy od pogody, ostatnie lata pokazały że do 30 stycznia niektórzy zalewali stropy robili wylewki itd. wszystko zależy od tego jaka będzie temperatura, ale ja będę dogrzewał i jeszcze po 15 listopada wchodzi mi ekipa od docieplenia więc myślę że nie będzie

źle no chyba że nagle będzie załamanie pogody wtedy wszystko stop

W 2012 na budowie miałem już śnieg. Znalazłem archiwalną fotkę. Także na dwoje babka wróżyła. Ale powodzenia.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Gość grend
... musisz utrzymywać temperaturę dodatnią aż do całkowitego wyschnięcia - tak jak to robią developerzy. Z tynkami może coś się stac albo i nie - najwyżej mogą popękac albo "spaść" ze ściany ale to bardzo mała możliwość - zaryzykujesz ?