Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dylemat wyboru Awilux vs MS Okna vs

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam dylemat odnośnie zakupu okien ... zastanawiam się nad:

1. Awiluxem SYSTEM SCHÜCO SI82 CLASSIC (6-komorowy, głębokość zabudowy 82mm,

OKUCIA WINKHAUS activPilot-

KLAMKI: Schüco Akustic

SZYBY: SUNENERGY+ U=0,5 4/18/4/18/4

2. Okna MSline+ AD,na bazie szerokiego 6-komorowego profilu Salamander,

- glebokosc profilu 82mm,

Okucia MACO Multi-Matic:

- klamka bezpieczna HOPPE SECUSTIC METZ.

Pakiet 3-szybowy : szyba SUPERtermo U=0,5 W/m2K,

- budowa 4T-16Ar-4-16Ar-4T

jest to 10 sztuk okien w tym 3 fixy i 1 HS poz.1 ok 1tys. zł drożej od poz 2. montować mają dilerzy z Bielska - Białej z tego co zdążyłem się zorientować są to raczej dobre okna polecanych na forum producentów, proszę o pomoc w wyborze ewentualnie bardzo proszę o polecenie dobrej firmy montującej okna innych producentów na terenie Górnego Śląska ponieważ z tym może być większy problem niż z wyborem dobrych okien.

Bardzo proszę o ewentualne namiary na polecane firmy montażowe, budowa okolice Tychów

jeśli cenowo jest podobnie to porównaj Uw i wyposażenie standardowe

No i oczywiście montaż - on jest chyba nawet ważniejszy od samych okien

acha...szyby na ramkach 18 są lepsze od tych na ramkach 16 mm, nawet gdy mają identyczne Ug

Edytowane przez nikt ważny

Na tym, że zimą szyby się uginają pod wpływem podciśnienia jakie tworzy kurczący się od temperatury gaz zamkniety szczelnie miedzy nimi i jednak jest różnica w dystansie na środku tafli

z 18 zrobi się mniej nawet i 15 mm, a z 14 już 11 mm

Ugięcie jest tym większe im bliżej nam do maksymalnej powierzchni dopuszczalnej dla danej grubości szyby

Widziałem już 4mm wklęśnięte aż 5 mm !!!

I tu jednak dystans ma znaczenie

zależy jak się na to patrzy bwojtku. Widziałeś zapewne pokryte parą kółeczka na środku szyby bo zbliżyły sie do siebie znacząco

Dla Ciebie może i hipotetyczna dla klienta już niekoniecznie - nie sądzisz ?

Mówimy oczywiście tylko o szybach a nie o tych dwu propozycjach dla klienta

ok. dzięki za informację o pakiecie szybowym (nikt ważny ), jest to kolejne za 1 opcją UW również delikatnie lepsze, natomiast co do montażu zaproponowano mi można powiedzieć 3 rozwiązania zwykły kotwy + piana zatynkowane w licu muru, wysunięte poza lico 1-2 cm z montażem piana +taśmy paroszczelna i paroprzepuszczalna + ciepły parapet z dopłatą ok. 2tys (przy obwodzie ościeżnic 65,32m) , i dla porównania ale stanowczo zbyt drogo jak dla mnie montaż na kotwach w tzw systemie KIK za dopłatą 9,8 tys. ( to praktycznie połowa wartości okien, więc dla mnie nieosiągalne cenowo).

skłaniam się do 2 sposobu montażu i stąd prośba o opinię ( każda cenna ) czy to uczciwa cena jeśli chodzi o poziom dopłaty za taki montaż no i oczywiście czy ma to sens aby dodać taśmy za kwotę 2 tys.

od kilku lat każdy montaż okien powinien być montażem szczelnym a kolega T12345T swoimi testami udowodnił że montaż na kotwy i samą pianę takowym nie jest

Poszukaj na jego stronie oknotest.pl i poczytaj.wysunięcie 1-2 cm nic nie daje poza kłopotliwym montażem i proszeniem się o późniejsze niedokładności przy ociepleniu.

Najlepsza opcja, szczelny montaż w licu ściany czyli tasmy bądź folie

Witam

...montaż na kotwach w tzw systemie KIK za dopłatą 9,8 tys. ( to praktycznie połowa wartości okien, więc dla mnie nieosiągalne cenowo)...

Uuuuuu za nasz system TAKA dopłata ? może to jednak całkowity koszt ? owszem nie mały ale ... :)

A co do pierwsze zaproponowanej Ci opcji to jest ona na 100% niedopuszczalna przez ... przez praktycznie Wszystkich.

Pozdrawiam

PS: Wie ktoś co może być przyczyną problemów ze wstawianiem fotek na FM ?