AdamLu 28.10.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam. Planujemy z żoną budowe domu w południowej Szwecji. Czyli klimat jak na pomorskim. Zbieram różne idee i pomysły. Jak wykonalibyście fundament? Oczywiście chcemy mieć ogrzewanie w podłodze. Ile i jaką izolacje dalibyście? Dom ok 200m2 i 60m2 garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sproj 28.10.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam. Planujemy z żoną budowe domu w południowej Szwecji. Czyli klimat jak na pomorskim. Zbieram różne idee i pomysły. Jak wykonalibyście fundament? Oczywiście chcemy mieć ogrzewanie w podłodze. Ile i jaką izolacje dalibyście? Dom ok 200m2 i 60m2 garaż. Witam, tu nie ma nic do proponowania, trzeba znać warunki gruntowe, obciążenia, polożenie i konstruktor zaprojektuje te fundamenty jako element projektu. Przy dobrych warunkach, ławy, przy słabszych - płyta , przy b. słabych - palowanie lub studnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamLu 29.10.2015 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Hmm. A jeżeli płyta, to ile izolacji powinno sie mieć pod nią? Czy ogrzewanie lepsze jest wodne zatopione w płycie czy kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sproj 01.11.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Hmm. A jeżeli płyta, to ile izolacji powinno sie mieć pod nią? Czy ogrzewanie lepsze jest wodne zatopione w płycie czy kaloryfery? Witam, jeśli masz na działce grunty niewysadzinowe to możesz pokusić się o posadowienie budynku powyżej poziomu przemarzania, (wtedy dałabym z min. 20cm polistyrenu, oczywista musi być to izolacja wytrzymała bardzo) , jeżeli wysadzinowe (np. gliny) to musisz zejść spodem fundamentu do poziomu przemarzania gruntu w danym rejonie (Pomorze -1m poniżej terenu, nie wiem jak w Szwecji) , możesz to zrobić na dwa sposoby : albo całą płytę wylać głęboko i dojść do wymaganego poziomu posadzki parteru "warstwami" , albo obniżyć płytę po "obwodzie" budynku (po prostu ją tam pogrubić) Co do ogrzewania... ja mam tylko w łazience podłogówkę i w korytarzu na wejściu, na pozostałej powierzchni nie dawalismy bo a) mamy podłogę drewanianą na legarach i b) podłogówka powoduje podnoszenie się kurzu, co dla alergików może być męczące...chyba, ze codziennie wycierasz (ja nie ) Musisz to rozważyć właśnie z uwzglednieniem materiałów wykończeniowych i domowników:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 03.11.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts