mateuszj88 28.10.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witajcie,Jestem zainteresowany kupnem mieszkania na parterze, które znajduje się nad wjazdem do podziemnego garażu (przed mieszkaniem jest jeszcze jedno mieszkanie, wjazd ma postać dłuższego tunelu zakończonego bramą).Od developera otrzymałem informację, że konstrukcja stropu wyglądać będzie następująco (w kolejności):- tynk 1,5 cm- strop żelbetowy 24 cm- styropian zwykły 3 cm- styropian akustyczny 3 cm- posadzka betonowa 5 cm- podłoga (około 2,5 cm) - chcemy parkiet dębowy Czy taka konstrukcja stropu będzie wystarczająca by w zimie dało się funkcjonować małemu dziecku na podłodze? Czy to jest dostateczna bariera akustyczna aby wyciszyć odgłosy z garażu? PozdrawiamMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.10.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witajcie, Jestem zainteresowany kupnem mieszkania na parterze, które znajduje się nad wjazdem do podziemnego garażu (przed mieszkaniem jest jeszcze jedno mieszkanie, wjazd ma postać dłuższego tunelu zakończonego bramą). Od developera otrzymałem informację, że konstrukcja stropu wyglądać będzie następująco (w kolejności): - tynk 1,5 cm - strop żelbetowy 24 cm - styropian zwykły 3 cm - styropian akustyczny 3 cm - posadzka betonowa 5 cm - podłoga (około 2,5 cm) - chcemy parkiet dębowy Czy taka konstrukcja stropu będzie wystarczająca by w zimie dało się funkcjonować małemu dziecku na podłodze? Czy to jest dostateczna bariera akustyczna aby wyciszyć odgłosy z garażu? Pozdrawiam Mateusz Jesli fukncjonowanie dziecka przewiduje łyzwiarstwo figurowe...... 6cm styropianu. Bedzie zimno. Dzisiejsze normy to spelniaja przegrody ktore maja tak z 15cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszj88 28.10.2015 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 To czy możliwe jest, aby deweloper dzisiaj coś takiego budował (są jakieś przepisy dotyczące temperatury przy podłodze? Jakie parametry mają mieć wykorzystywane materiały)? Czy dewelopera można zmusić do docieplenia stropu? Ewentualnie czy bardziej podpytywać przedstawicielkę, bo jak to kobieta, mogła coś pomylić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 28.10.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Wiesz jako kobieta nie pomylę się pisząc że powinien budować zgodnie z projektem,który powinien być zgodny z normami.... A czy zapewni komfort cieplny sam sobie odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszj88 28.10.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Hehe no to chyba podpadłem już na starcie A czy może ktoś dysponuje, albo wskaże gdzie szukać odpowiednich norm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.10.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Wiesz jako kobieta nie pomylę się pisząc że powinien budować zgodnie z projektem,który powinien być zgodny z normami.... A czy zapewni komfort cieplny sam sobie odpowiedź. Projekt projektem, ale kto sprawdzi czy miedzy 2 warstwami betonu jest faktycznie 6cm styropianu? Do tego developer jak to developer kupi pewnie styropian o najlepszym "stosunku jakosci do ceny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 03.11.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Odnośnie grubości warstwy styropianu można to dość łatwo sprawdzić: wiertło do betonu i drut cieńszy od średnicy wiertła. Zrobić dziurę w podłodze wiertłem i wbić drut w styropian. Tadam! Wiem wiem, dla bardziej dociekliwych, którzy powiedzą (zresztą słusznie), że taką metodą można sprawdzić grubość wylewka+styropian, a nie sam styropian, odpowiadam: Zgadza się. Ale można też zmierzyć podczas wiercenia grubość betonu wiertłem z ogranicznikiem, bądź tym samym drutem z delikatnym zagięciem na końcu, które lekko zahaczy o spód wylewki. Oczywiście inna kwestia to przyjście do takiego mieszkania z wiertarką i robienie dziur w podłodze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 03.11.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Jedno sprostowanie - izolacyjność przegród budowlanych jest określona w Polsce w Warunkach Budowalnych a nie w normach, które nie są obowiązkowe. Wydaje się jednak, że grubość izolacji - 6cm to obecnie dużo za mało. Można ewentualnie dodatkowo docieplić strop garażu od spodu dodatkową warstwą izolacji, co nie powinno stanowić większego problemu. Aby zminimalizować jej grubość należy zastosować styropian o najwyższych parametrach izolacyjności - np. [lokowanie produktu] Edytowane 16 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszj88 09.11.2015 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 OK, dzięki wszystkim za pomoc. Po moich obliczeniach wyszło, że zadana konstrukcja nie spełnia warunków technicznych, poprosiłem o wyjaśnienia i rzeczywiście pani podała jak wygląda strop między kondygnacjami , zaś nad garażem wygląda ta sytuacja trochę inaczej- jest dodatkowo 10 cm wełny mineralnej co po policzeniu już daje wynik w normach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.11.2015 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Cienko. Tak jak dzisiaj czyli +10 starczy pewnie. Ale jak łapną długotrwałe mrozy, to komfort termiczny w tym pomieszczeniu może być marny Pracowałem kiedyś w takim powiedzmy biurze gdzie jeden pokój na całej kondygnacji był właśnie nad takim przejściem przez budynek, dodatkowo graniczył przez ścianę z klatką schodową od tego przejścia. Nu zapewne żadnych specjalnych ociepleń nie było bo budynek był z połowy XIX wieku.I tam cały dzień praktycznie było to przejście otwarte, w nocy zamknięte, tak pół na pół. Tragedia była w tym pokoju - tzn do standardowych grzejników CO dołożone kilka elektrycznych dookoła żeby tam się w zimie dało wytrzymać a i też stopy czuły jakiś taki dyskomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.11.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) mieszkam nad garazem 7 lat (halą garazową) zauwaz ze w takiej hali zawsze idą instalacje i temperatura nie spada poniżej jakiejs wartości. ale ja.. sporadycznie funkcjonuję na podłodze inne temperatury odczuwam na płytkach a inne na desce jeszcze inne w miejscu gdzie jest dywan jeszcze jedno. w tym roku nie włączyłem grzejnika Edytowane 15 Listopada 2015 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts