Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remontowac czy budowac

roxboro

Recommended Posts

Dzien dobry

Jestesmy z zona posiadaczami domu “kostki polskiej” z lat 70tych(piwnica 1.85cm wysokosci,wysoki parter,,pietro i poddasze)w ktorym obecnie jeszcze nie mieszkamy,ale w nastepnym roku bedziemy musieli,dzieci nasze sa juz samodzielne “na swoim”.

Dom ten wymaga generalnego remontu tzn:

-piwnice zagrzybione, woda na styku sciana i podloga,brak izolacji pionowej I drenazu wokol budynku

-hydraulika i CO z lat 70tych na piec weglowy –do wymiany

-ciepla woda “junkers”

-elektryka z lat 70tych

-wszyskie okna z balkonowymi do wymiany

-brak wylewek na wiekszosci podlog

-tylko jedna lazienka na parterze,brak na pietrze

-parter:kuchnia z lat 70tych i dwa male pokoje

-poddasze nie ocieplone

-dach z blachy z lat 70-tych

-dom nie posiada zewnetrznego ocieplenia

-brak tarasu na zewnatrz,jest tylko maly balkon

-stolarka wewnatrz z lat 70-tych

-podlogi-deski na drewnianych belkach

-pewnie dziesiatki innych rzeczy,ktorych nie widac

Po miesiecznym przegladzie Forum doszedlem do punktu,ze w tym domu trzema remontowac I modernizowac wszystko.

Teraz stanalem przed punktem co sie bardziej oplaca:generalny remont czy tez budowa nowego domu parterowego.Posiadamy dzialke budowlana obok ze wszyskimi mediami.

Jezeli ktos z szanownych forumowiczow byl w podobnej sytuacji to bym bardzo prosil o opine na co sie zdecydowac.

Zbigniew

Również budowałbym nowy gdzie można zaplanować rozkład m.innymi a w tym słupku ,,gierkowskim,, gdzie zazwyczaj jest dużo ale ciasnych pomieszczeń nie da się ich zaadaptować . Remont pochłonie duże koszty a i tak nigdy nie będziecie z tego zadowoleni.Praktycznie w tym domu pozostaną tylko ściany a resztę trzeba wymieniać i dokładać. A po co dla 2 osób kilka kondygnacji tym bardziej, że koszty i ocieplenia, ogrzewania i inne będą większe . Ale to Wy decydujecie, my możemy tylko wyrazić swoją opinię.

Chociaż bardzo lubię kostki, to ja też bym budowała, koszty porównywalne, a możliwości, zwłaszcza techniczne i aranżacyjne dużo większe. Z tego co zrozumiałam już nie macie po 20 lat i niekoniecznie marzycie o bieganiu po schodach (ja mam 30 i zaczynam przeklinać mieszkanie na 3 pietrze). Jeśli macie działkę obok, i to uzbrojoną, to możecie spokojnie przeczekać budowę w kostce, doglądać robót na miejscu, a po 2 latach się wprowadzać:) do np parterówki, z tarasem na poziomie ogrodu;) pozdrawiam:)

• 1 month później...