Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieknąca spłuczka WC - co sie zepsulo

dejw_87

Recommended Posts

Witam i na wstępie przepraszam jeśli wybrałem nieodpowiedni dział

Otóz jakiś czas temu zauwazylem, że zbiornik WC nie trzyma wody z powodu cięknącego pływaka. Kupiłem więc nowy, zainstalowałem, wyregulowałem i nadal widzę, że po napełnieniu zbiornika woda zaczyna kapać do muszli (kiedy zamykam dopływ wody i sprawdzam zawartość zbiornika po paru godzinach wody już tam nie ma). Pływak nie przecieka, i zaczynam podejrzewać ten duży tłok, który trzyma wode, ale czy to na pewno w nim jest problem? Jak dojść do tego co jest do wymiany? Przy instalacji pływaka zauważyłem, że uszczelka w wężu łączącym dopływ z pływakiem trochę się uszkodziłą, ale wąz jest caly czas suchy i nic z niego nie kapie.

Dzieki za zainteresowanie!

Pływak w spłuczce obsługuje zawór napełniający spłuczkę, a nie opróżniający ją.

Awaria pływaka i zaworu pływakowego może spowodować, że spłuczka się przepełni i przez przelew woda zacznie lecieć do muszli. W zależności od awarii może lecieć po kropelce (jeśli zawór nie jest szczelny) lub sporym strumieniem (jeśli pływak np. urwał się). Ale nie spowoduje to opróżnienia spłuczki po zakręceniu wody. W Twoim przypadku zacząłbym od sprawdzenia uszczelek między obudową a "dużym tłokiem" Jak go zdemontujesz, obejrzyj uszczelkę, sprawdź ją również pod kątem kamienia, ewentualnie jakiś paprochów, które mogły się tam dostać. Rozwiązań technicznych w spłuczkach jest wiele, nie da się napisać uniwersalnej instrukcji.