LFC 28.10.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Witam, mam zamiar kupić taki piec: http://allegro.pl/piec-zeliwny-koza-kominek-blist-ekonomik-lux-7kw-i5670413961.html Dowiedziałem się że zrzyny tartaczne u mnie to koszt 140zł za 3 m3. Chciałbym się dowiedzieć, oczywiście tylko orientacyjnie, jaki będzie koszt ogrzewania mieszkania 40 m2. Chcę palić w weekendy i w tygodniu wieczorami. Jaki może być koszt miesięczny takiego ogrzewania? Edytowane 28 Października 2015 przez LFC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 29.10.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) Witam, mam zamiar kupić taki piec: http://allegro.pl/piec-zeliwny-koza-kominek-blist-ekonomik-lux-7kw-i5670413961.html Dowiedziałem się że zrzyny tartaczne u mnie to koszt 140zł za 3 m3. Chciałbym się dowiedzieć, oczywiście tylko orientacyjnie, jaki będzie koszt ogrzewania mieszkania 40 m2. Chcę palić w weekendy i w tygodniu wieczorami. Jaki może być koszt miesięczny takiego ogrzewania? Szanowny Kolego, 1 m3 zrzynów to około 500 - 600 kg. Tak na oko. Z 1 kg w ciągu godziny w takim piecu wyciśniesz średnio ok. 2 - 2,5 kW. Tyle, że ugotowałbyś się w tych 40 m2. mieszkania. Zatem jak grzać? Najpierw jeśli koza zimna zrobić sobie dobry ciąg kominowy, czyli dobrze wygrzać komin. Najlepiej najpierw szybko i intensywnie wywietrzyć pomieszczenie. następnie zapewnić dopływ świeżego powietrza - bo piec bierze do spalania powietrze z pomieszczenia - poprzez choćby nieszczelne drzwi: co najmniej 20 m3 powietrza na godzinę plus to co potrzebne do spalania, czyli ok. 10 m3/kg paliwa na godzinę. Rozpalić papierami i ew, tekturą, a później dokładać szczapki drewna. Po 10 - 15 minutach możesz już załadować porcję paliwa. Tylko bez przesady. Co najmniej pół objętości komory spalania powinno zostać puste. Możesz też zrobić taki myk, że po załadowaniu komory do połowy objętości, z góry na stosie ułożyć nieco drobnego drewna i zapalić ten stosik od góry. Ogrzewanie nawet tak małego pomieszczenia tak tanim paliwem w Twoim przypadku ekonomicznym szalem nie będzie, ponieważ chcesz tylko w weekendy palić. Zatem pomieszczenie będzie mocno zawilgocone i wystudzone. A to wszystko - ściany i wyposażenie będziesz musiał najpierw podsuszyć, a następnie podgrzać tak, aby zniwelować straty ciepła, jakie pomieszczenie doznało w czasach "ciszy". Na pewno nie zbankrutujesz. Tylko pamiętaj, aby - jeśli to pomieszczenie ma być również sypialnią, nie zostawić w komorze spalania nic, co się jeszcze tli, czyli usunąć wszystko, szybko przewietrzyć pomieszczenie przed spaniem i miłych snów. Nie zapominaj również, że przepisy zabraniają użytkowania takich ogrzewań w sypialniach oraz wszędzie tam, gdzie kubatura jest mniejsza, niż 30 m3. p.s. sorry zapomniałem o rachunku. Jeśli w ciągu doby spalisz średnio 1 - 1,2 kg na godz. to paląc np. 3 h/dobę spalisz ok. 4 jg paliwa. Czyli w miesiącu ok. 900 - 1000 kg, czyli 1 - 1,5 m3 zrzynów. Dużo to, czy mało? Musisz sobie odpowiedzieć sam. Wyliczenia dla warunków skrajnie niekorzystnych. Bo w realu wyjdzie może coś koło 50% tego. Edytowane 29 Października 2015 przez boluslolusj23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 29.10.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Palenie od góry "świeżych" odpadów tartacznych nie przejdzie. Reszta OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LFC 01.11.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Dziękuję za bardzo rozwiniętą odpowiedź. W porównaniu do 200zł miesięcznie za ogrzewanie węglem,jest to dla mnie idealna alternatywa. Mam jeszcze jednak jeden problem, o jakiej mocy najlepiej kupić taki piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts