Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogroszek - Tani czy dobry?

PromJacek

Recommended Posts

Kupując opał z marketu zawsze musimy liczyć się z tym, że nie do końca będzie to to, czego się spodziewamy. Sam czasami kupuję z marketów ale tylko jak się zgapię i za późno zamówię. W większości do marketów trafiają mieszanki różnych ekogroszków. O sprawdzonego dostawcę trudno, w lokalnych składach też nie zawsze dostaniemy to co chcemy. W internecie też jest sporo ciekawych ofert. Jak kolega wyżej pisał też odradzam Tani Opał. Zawartość kamienia i wody w ostatniej dostawie była dużo ponad tolerancję. Teraz sprawdzam dyskont-weglowy i jak na razie wszystko jest ok (z 50 worków spaliłem 15 i na razie spełnia moje oczekiwania).

• 5 months później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...
  • 1 year później...
Do tego Defro komfort eko PZ możesz nasypać mieszanki miału i eko, dobrej jakosci miał to i eko mozesz mieć słabszy. Tylko nie eko z Tani Opał, ceny maja masakryczne w porównaniu z innymi punktami. Trza było na próbe kupić w casto 2 lub 3 worki. Z tani opał to jedynie miał Ryś 25-27MJ za 660zł chociaż cena i tak na moje jest wygórowana. Ja także jestem w fazie testów więc nie chcę się za dużo wymądrzać. Z miału jest troszeczke więcej popiołu. Obecnie testuje w/w miał z eko 25MJ MIAMI z OBI za 750zł. Za parę dni bedę testował miał z lokalnego składu 25MJ za 490zł luzem.

Skoro nie masz jeszcze przetestowanego opału to polecam ekogroszek Dakota. wysokoenergetyczny o naprawdę niskiej zawartości siarki. Mega fajny bo zostawia małą ilość popiołu, więc nie trzeba często czyścić pieca. w sklepie internetowym ewegiel24 mają teraz na niego promocję

• 8 months później...
Czeski ekogroszek, czy to prawda, że to węgiel brunatny a nie kamienny? Co z ustawą antysmogową w takim przypaku? Taki chyba nie trzyma paramatrów. Ale cena jest dobra Najchętniej przetestowałbym ze 2 worki czeskiego ekogroszku i podobnie workowany rosyjski. Nie chce kupować nie sprawzonego węgla w ocelowej ilości

Dziwne treści tu czytam , mamy około 6 kopalń które wydobywają węgiel typu 31,1 oraz 32,1 natomiast ekogroszków jest na rynku chyba ze dwieście sortów , nie uważacie że to naciągane bzdury? wystarczy wejść na strony kopalń i tam macie podane parametry np Piast-Ziemowit ma spiekalność taką a taką i moc np 24-25Mj ,kopalnia Chwałowice 26Mj i tak dalej i dalej , najsłabsze węgle są w kopalniach tauronu Piłsudski-Sobieski , Janina , ja ja czytam o niedźwiedziu stabku,goldzie,annmaku to mnie krew zalewa .:mad:

dlaczego zalewa?

niedźwiedzi to Czech a stabki itp to ruski

Czeski ekogroszek, czy to prawda, że to węgiel brunatny a nie kamienny? Co z ustawą antysmogową w takim przypaku? Taki chyba nie trzyma paramatrów. Ale cena jest dobra Najchętniej przetestowałbym ze 2 worki czeskiego ekogroszku i podobnie workowany rosyjski. Nie chce kupować nie sprawzonego węgla w ocelowej ilości

Szkoda kotła i komina na Czecha zawiera dużo wody wewnętrznej i siarki przez co kocioł i komin dostają po dupie pozatym spaliny wybitnie śmierdzą :)

Na tyle ile się znam, odpowiadając w temacie postu, Tani czy Dobry?: Odpowiem Sprawdzony!!! Słusznie, że chcesz sprawdzić. Może zamiast czeskiego ekogroszku lub ruskiego sprawdziłbyś Polski. Być może masz po drodze stację Orlen, tam możesz znaleźć węgiel Patriot, sam oceń. Dla mnie najlepszy ekogroszek to sprawdzony: dobrze się spala w moim piecu i mało go zużywam. Powodzenia!

• 6 months później...