Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie bramy do ogrodzenia z klinkieru

titanek

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę jak przygotować mocowanie bramy w słupkach klinkierowych do bramy dwuskrzydłowej. Stan na dzień dzisiejszy - jest wylany fundament pod ogrodzenie klinkierowe, z pęczków są jest wypuszczone zbrojenie( 4 x fi12), wiem ze najlepiej, żeby brama była mocowana niezależnie od słupka klinkierowego, tylko już teraz jest za późno. Myślałem, wiec o jakieś konstrukcji która będzie zalana betonem w słupku a na zewnatrz bedą wypuszczone płaskowniki, na których będzie zamocowana brama. Jednak obmawiam sie o te słupki, brama będzie dość duża 2,5m jedna połówka, a jeszcze nie wiem z czego będzie wykonana, w przypadku kutej to i 200kg może ważyć jedna połówka. Czy taki słupek utrzyma taką brame ? Jaką konstrukcję zrobić, żeby to wytrzymało ?

• 2 weeks później...

Nie do końca rozumie, znaczy słupy są już gotowe? Jeżeli nie są wykonane to dołóż zbrojenia, nawierć i dodaj po fi12 na kleju, wbij i strzemiona małe zrób. Generalnie to żaden problem, 200kg to nie jest dużo. Jeżlei druty będą dobrze oblane w środku słupa to istnieją specjalne szpili z gwintem (do bram chyba fi30) do zawiasów wiercisz dziurę, pozbywasz się pyłu itp. i obstawiasz skrzydła bramy na kotwach chemicznych - oczywiście po wykonaniu słupa i odczekaniu 2 tygodnie. Fachowcy będą wiedzieć jak do tego podejść, słupka również można sprawdzić jak jest wykonany.

Fundament pod bramą (pomiędzy słupami) powinien być zbrojony, zapewnia to prawidłową pracę bramy. Pamiętaj, gdy będziesz ustawić druty to tak, aby później podczas wiercenia nie trafić na żadnego.. Dodatkowo należy pamiętać o peszelkach dla fotokomórek i napędów. Pozdrawiam

Nie lepiej zrobić bramę przesuwną? Jeśli nie, to czy nie dałoby radę zamontować takiego kółka, które zapewniłoby odciążenie napięć na mocowaniach?

[ATTACH=CONFIG]336436[/ATTACH]

Niestety nie mam miejsca na bramę: jednej strony jest bramka a z drugiej zaraz sie ogrodzenie kończy. Z tym kółkiem to ciekawe rozwiązanie.

Nie do końca rozumie, znaczy słupy są już gotowe? Jeżeli nie są wykonane to dołóż zbrojenia, nawierć i dodaj po fi12 na kleju, wbij i strzemiona małe zrób. Generalnie to żaden problem, 200kg to nie jest dużo. Jeżlei druty będą dobrze oblane w środku słupa to istnieją specjalne szpili z gwintem (do bram chyba fi30) do zawiasów wiercisz dziurę, pozbywasz się pyłu itp. i obstawiasz skrzydła bramy na kotwach chemicznych - oczywiście po wykonaniu słupa i odczekaniu 2 tygodnie. Fachowcy będą wiedzieć jak do tego podejść, słupka również można sprawdzić jak jest wykonany.

Fundament pod bramą (pomiędzy słupami) powinien być zbrojony, zapewnia to prawidłową pracę bramy. Pamiętaj, gdy będziesz ustawić druty to tak, aby później podczas wiercenia nie trafić na żadnego.. Dodatkowo należy pamiętać o peszelkach dla fotokomórek i napędów. Pozdrawiam

Gotowe są fundamenty pod słupki, z których wypuszczone są 4 druty fi12 i na które bedą obmurowywane z cegły klinkierowej. Czy te 4 druty wystarczą czy jeszcze wzmocnić to zbrojenie. Co do kotew to chciałbym je zamocować już przy murowaniu słupka i od razu zalać betonem.

Jak słup będzie zalany dobrze betonem (beton dokładnie obleje druty), na drutach bedziesz miał strzemiona, to wszystko będzie ok. Dodatkowe kółko to jakiś bardzo głupi pomysł, który bedzie tylko i wyłącznie powodował problemy w zimie (przymarzanie, jazda po śniegu / lodzie, itd).

2,5m to nie jest jakiś olbrzym. Musisz tylko odpowiednio zamontować bramę do słupa, np. za pomocą stalowych kołków do betonu. Kotwy chemiczne w tym przypadku to też przerost formy nad treścią. Stalowy kołek do betonu o odpowiedniej średnicy (np każdy zawias 4x kołek fi 12) nie puści, choćbyś pękł:-) Ja mam bramę stalową, dość ciężką o szerokości skrzydła 2,15m zamocowaną na plastikowych kołkach i wszystko dobrze trzyma.

pzdr