Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłamane pióro panela (dłuższy bok) - czy da się to naprawić?

Pa_____us

Recommended Posts

Witam,

Otóż jakimś cudem wyłamane zostało dłuższe pióro panela. Przy nadepnięciu panel "zapada" się na kilka mm i tworzy się taki ząbek na długości ok 12 cm. Mam niestety listwy klejone do ściany a panele chyba należy rozbierać od strony na której skończyło się układać --> w takim razie musiałbym zrywać listwy w całym pokoju.

Zastanawiałem się czy jest możliwość nawet nie wymiany, a tylko naprawy poprzez np sklejenie dwóch paneli ze sobą na tym odcinku? Jeśli tak to jak i czym to zrobić? Czy jednak należy rozebrać całą podłogę i wymienić jeden panel. Boje się, iż przy rozbieraniu moja cudowna ekipa narobi jeszcze więcej szkód - a narobiła ich już sporo - dlatego jesli jest taka mozliwosc chciałbym to zrobić sam jak najmniej inwazyjnie.

Wymiana panela przez rozebranie fragmentu podłogi może być właśnie tą najmniej inwazyjną opcją. Innym sposobem może być wycięcie uszkodzonego panela dowolną metodą (ale tak, by nie naruszyć istniejących zamków w brzegach pozostałych paneli) i wstawienie w jego miejsce nowego, ze ściętymi dolnymi częściami "żeńskich" zamków, a górnymi ich częściami posmarowanymi klejem. Dość trudne do zrobienia tak, by wyszło dobrze, ale wykonalne.

Tu opis, jak to zrobić, z tą drobną uwagą, że autor poradnika pisząc o zmywaniu resztek kleju wikolowego acetonem z paneli musiał być chyba naćpany albo zmęczony.

http://ladnydom.pl/budowa/5,106587,11876818.html?i=0