Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV i internetowa - pomoc w rozlokowaniu

rustin

Recommended Posts

Jeden przewód, ale dość sztywny (choć do granicy działki ciągnie się też zasilanie bramy, domofon...). Dlatego warto by to był solidny peszel i układany bez ostrych zgięć, od razu z pilotem (sznurkiem najlepiej) wewnątrz. Warto go wyprowadzić do granicy działki, jeśli planujesz kostkę lub coś, czego potem będzie szkoda rozkopywać.

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję. Mam jeszcze pytanie odnośnie przewodu sieciowego RJ45. Z racji, że różnica w cenie nie jest duża pomyślałem aby dać w ściany UTP 6 (tylko nie wiem czy zwykłe 6 czy 6A - o ile jakaś jest różnica). Chciałbym aby przewody w ścianie były przystosowane na przyszłość pod 10Gb. Gniazdka obecnie zostawię zwykłe 5. Jedynie w Patchpanel może od razu zainwestuję w 6.

Rozumiem, że w takiej sytuacji wystarczy mi wymienić w przyszłości gniazdko w pokoju, w którym będę potrzebował mieć standard 6 lub 6A a obecnie mogą sobie być gniazdka 5?

Jaki dobry przewód UTP 6A kupić? Pytałem u producenta MADEX i oni z tego co mi powiedzieli nie produkują (już/jeszcze) przewodu UTP6.

Teoretycznie tak, wystarczy zmienić tylko gniazdka, choć by to miało sens, by utrzymać kategorię 6 należałoby z tym układanym przewodem także i teraz obchodzić się jak z jajkiem, nie pozagniatać go nigdzie (a więc żadnego dobijania młotkiem przy tynkach, żeby nie odstawał), w puszkach nie rozplatać par.

Jaki przewód? Nie wiem, co teraz warto kupić, ale możesz Beldena poszukać zawsze.

Każdy przewód UTP 6 pójdzie na 10Gb czy potrzebny jest 6A, 6E? Już się gubię w tych oznaczeniach.

Rozplatanie par to rozumiem, że 2 pary które będą podpinane pod gniazdko czy patchpanel mają iść skręcone prawie do samego gniazdka?

Patchpanel wystarczy 6 czy 6A, 6E?

Nie widzę niestety nigdzie w necie kabla Belden UTP 6A.

Do 10GB potrzebny jest minimum 6A i w tym momencie wszystko powinno byc tej kategorii bądź wyższej. Ale szczerze mówiąc, nie wiem, czy to ma duży sens, za osprzęt tej kategorii wydasz kupę kasy, a długo jeszcze go nie wykorzystasz. W momencie, gdy taka technologia się spopularyzuje, to i komponenty stanieją, wtedy wymiana patchpanela to nie będzie jakiś wielki koszt.

Rozplatanie par - tak, dokładnie o to chodzi, pary mają być splecione tak, jak w kablu aż do samego zacisku.

Kable - ja już trochę z instalacyjnych realiów wypadłem, za moich czasów Beldena sprzedawał bodajże Meditronik, czy to jest aktualne - nie mam pojęcia.

@rustin - mam wrażenie, że już o tym pisałem, najtańsza skrętka to będzie miedziowane żelazo albo aluminium, przewód sztywny, o kiepskich parametrach i podatny na uszkodzenia. Trzeba kupić coś, co wyraźnie będzie przez producenta bądź sprzedawcę określane jako "100% Cu", mimo takich deklaracji przyglądać się uważnie, czy gdzieś w oznaczeniu przewodu nie pojawiają się literki "Fe" albo "Al". Czy warto firmowy? Ciężko powiedzieć. Na pewno będzie pewniejszy.

Widzę, że te patchpanele nie są dużo droższe 6A od 5E dlatego pomyslałem aby od razu zakupić taki 6A i nie bawić się w przyszłości z jego wymianą. Pozostaje jedynie kwestia gniazdek w ścianach. Elektryk montuje gniazdka Berker. Nie mogę znaleźć czy są w ogóle Berkera 6A. To ma być od razu całe gniazdko 6A czy takie modułowe, w którym wymieniam tą wtyczkę tylko? Mogę użyć gniazdka z wtyczką ekranowaną ale nie podpinać ekranu?

Patchpanel wybrałem taki (pierwszy lepszy):

http://unotel.pl/towar/szczegoly/911/patch-panel-kat-6a-24-portowy-utp-czarny-value

Do tego kabel UTP 6A i pozostaje mi na przyszłość jedynie wymiana gniazdek?

Skrętka będzie Bitnera , piszą , ze 100% CU http://allegro.pl/kabel-5e-utp-skretka-bitner-100m-kurier-24h-fv-p-n-i5374981159.html

Do tego od razu bym zamówił kable do głośników , tylko nie wiem jakiej grubości i jakie.

Czy takie mogę być ?

http://allegro.pl/polski-kabel-przewod-glosnikowy-miedz-cu-2x0-75-i5315064538.html

Poszukuję gniazdka Rj45 6A. Elektryk montuje Berker więc takich też szukam.

Dlaczego to samo gniazdko w Polsce ma standard 6e (250MHz) a w Niemczech 6a (500MHz)?

http://www.berker.sklep.pl/index.php?it=5350

http://www.berker.de/produktkatalog/design/serie-1930/kommunikations-multimediatechnik/4586/526979.htm

Faktycznie panele 6A nie są już takie drogie, nawet nie byłem świadom, że ceny już się tak wyrównały.

Kategoria dotyczy jedynie modułu, więc ramka może być dowolna. Ogólnie polecam tu gniazdka z wymienialnymi modułami RJ45, z przyczyn oczywistych.

Kabla nie znam, po opisie oceniając wygląda ok. Głośnikowy też, choć dość cienki wybrałeś, nie wiem, jakie kolumny planujesz, jeśli duże, to może być przymały trochę.

Dlaczego to samo gniazdko jest raz 6A a raz 6E? To już pytanie do producenta :)

Dziękuję. Już prawie wszystko wiem. Kabel w ścianach położę 6A a gniazdka i panel póki co 5e. Czy mógłbyś mi polecić jakieś gniazdka modułowe, w których będę mógł wymieniać te moduły? Elektryk montuje Berkera a tam nie mogę coś znaleźć takich z wymiennymi modułami. Czy ewentualnie może być jedno gniazdko inne niż Berkera obok prądowego i telewizyjnego? Nie chciałbym aby to wyglądało brzydko.

Widziałem moduły RJ45 6A nieekranowane po 10zł. Czy taki tani moduł rzeczywiście spełni standardy 6A?

Pozostaje jeszcze kwestia kabla UTP w ściany. Szukam czegoś markowego ale mają albo 5e albo co najwyżej 6. Możesz mi polecić coś dobrego na czym w przyszłości poleci 10Gb/s?

Jarek.P to jaki gruby kabel kupić aby dał radę przy mocniejszych głośnikach ?

Znalazłem dzisiaj gniazdka rtv/sat/lan http://www.dipol.com.pl/gniazdo_koncowe_signal_rtv-sat_-_rj-45_-_rj-11_R694043.htm czy mogę spokojnie takie zastosować do TV aby nie robić dodatkowego osobnego dla internetu ?

Zastanawiam się czy dawać gniazdka rj45 i potem założyć na to jakąś szafkę meblową bez tyłu czy lepiej szafkę rackową.

Czy mógłbyś mi napisać , co potrzebuję do takiej najmniejszej szafki rackowej ?

Ja Ci mogę powiedzieć tyle, co sam się dowiedziałem. Mnie elektryk odradzał gniazda podwójne zasilające lub takie milion in one. Może chyba być później problem żeby zmieścić wszystkie przewody w puszce. Nie wiem czy w takim najtańszym gnieździe nie będzie problemu z wtyczką RJ45 aby osiągnąć 1Gb/s.

Również planuję u siebie szafkę rackową. Z tego co się dowiedziałem szafka musi być podpięta do głównej szyny wyrównawczej i uziemiona. Musi być w niej zasilanie oraz patchpanel do którego pójdą wszystkie przewody z gniazdek. Plusem szafki na pewno jest wygoda. Zarówno patchpanel, listwę zasilającą czy inne elementy montujesz w gotowych otworach. Nie trzeba później rzeźbić i kombinować aby coś zamontować. Ja planuję w tej szafce postawić router, switch i w przyszłości być może rejestrator obrazu. Do tego będzie również w niej Multiswitch.

Łojezu, nazbierało się :)

Od końca zaczynając, tak, access point wifi w szafie rackowej to kiepski pomysł. Rack jest ekranowany, więc stawiając tam AP od razu robimy sobie kuku. Router może stać w racku, ale tylko jeśli wyłączymy w nim wifi i zrobimy sobie oddzielny access point.

Gniazdka all-in-one - tego konkretnego nie znam, ale jakoś nie jestem przekonany. Stare powiedzenie mówi, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. To może być fajny pomysł, jak nie ma miejsca, żeby się ratować, a tak... Poza tym to gniazdko jest podejrzanie tanie. Za tanie, żeby było dobre, po prostu.

Nie podpowiem, jakie kupić, bo za słabo znam rynek, ale każde markowe powinno być ok. Jeśli znajdziesz takie z wymiennymi modułami, to może być i niemarkowe, najwyżej moduły powymieniasz, gołe moduły Keystone nie są znów tak drogie.

Kable głośnikowe - te, które pokazywałeś mogły by być do głośniczków satelitarnych, robiących "tył" w kinie domowym. Do normalnych kolumn głośnikowych zaś - na stronie, którą linkujesz masz tabelkę z sugerowanymi przekrojami żył w zależności od mocy głośnika i długości kabla, dodam tylko, że sugestie te traktowałbym jako minimum, a celował wyżej. To nie musi byc superduper kabel audio ze skrętem zgodnym z fazami księżyca po kilkadziesiąt złotych za metr, ale dobrze, żeby był gruby. Jeśli planujesz normalne, pełnowymiarowe kolumny głośnikowe, spokojnie dawaj przewody 4mm2

Nie można postawić routera wifi na racku , będzie zły sygnał ?

Interesuje mnie jeszcze kwestia czegoś takiego jak dysk lokalny ? jeżeli dobrze rozumiem, wtedy nie trzeba włączać kompa , nosić się z dyskami tylko wszystko co jest na jednym kompie możemy odtworzyć na każdym tv ?

Jeśli już to proponuje dysk sieciowy wpięty w sieć i udostępniony. Niech działa jako kopia i tam przechowujemy dane, które udostępniamy dla innych użytkowników/urządzeń. Ale ważne, to nie może być jedyny dysk z danymi.

Jeśli masz możliwość finansowe kup serwer plików mogący pomieścić 2 dyski działający w raid typu mirror. Oprócz tego warto mieć kolejny dysk lużno leżący służący jako kolejna kopia, na którą zgrywamy cyklicznie dane z głównego dysku sieciowego. Dwie kopie w tych czasach to nie przesada. Elektronika w każdej chwili strzeli i danym mówi się pa pa.