Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV i internetowa - pomoc w rozlokowaniu

rustin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na racku można, w środku nie bardzo.

Dysk lokalny - chodzi Ci o dysk sieciowy? Tak. Porządne routery maja możliwość podłączenia zewnętrznego dysku USB i wtedy go widać po sieci na wszystkich urządzeniach. Ewentualnie możesz sobie dokupić np. taką zabawkę:

http://www.euro.com.pl/archiwizacja-danych1/wd-my-book-av-tv-2tb-usb-3-0-dysk-do-tv.bhtml#opis

i z niej streamować filmy wprost na TV

Przewody - z nich też tylko Drakę znam.

Tak. W prostej wersji, gdy do routera podłączysz zwykły dysk, będziesz miał po prostu dysk sieciowy, a jeśli kupisz taką zabawkę, jak pokazana, ona jest podłączona do sieci jako samodzielne urządzenie i z niej bezpośrednio można puszczać filmy na TV.

Do racka prócz patchpanela potrzebujesz jakiś switch, do którego podłączysz wszystkie (lub tylko używane) gniazdka. Czteroportowy switch jest zwykle wbudowany w router, ale to na ogół jest za mało.

I to jest minimum, a co więcej - to już zależy od pomysłów. Może być serwer, rejestrator monitoringu...

Jarek czyli nie potrzebuje dodatkowej instalacji tylko kupić router z możliwością podpiecia dysku. Wtedy np z kompa wrzucam na niego film i odtwarzam go na każdym podpietym do netu urządzeniu ?

"Sprytne TV dzięki możliwościom oferowanym przez swój system operacyjny i aplikacje, mogą łączyć się z innymi urządzeniami i strumieniować z nich treści lub udostępniać ich obraz i dźwięk na swoim ekranie. Możliwa jest także łączność w drugą stronę i skorzystanie ze Smart TV, jak z dużego wyświetlacza."

Całość tutaj

http://www.komputerswiat.pl/centrum-wiedzy-konsumenta/telewizory/wszystko-o-smart-tv/wstep-do-smart-tv.aspx

Tak teraz myślę, ze może lepsza taka skrzynka rack niż takie gniazdka co wyrzucałem parę stron wcześniej. Jak uważasz?

Czy szafka 10 cali wystarczy? Jaka wysokość kupić?

w szafce było by 8 skretek, jeden koncentryk ( w razie internetu z polsatu) , switch a z niego by wychodził kabel do routera który by na niej stal. fajnie jakby tez zmieścił się jakiś dysk twardy.

czy do tak prostego zastosowania potrzeba do tej skrzynki jakiejś listwy zasilajacej, uziemienia czy cos?

Edytowane przez rustin

Jeśli masz możliwość finansowe kup serwer plików mogący pomieścić 2 dyski działający w raid typu mirror. Oprócz tego warto mieć kolejny dysk lużno leżący służący jako kolejna kopia, na którą zgrywamy cyklicznie dane z głównego dysku sieciowego. Dwie kopie w tych czasach to nie przesada. Elektronika w każdej chwili strzeli i danym mówi się pa pa.

Tak właśnie zabezpieczam swoje dane. Któryś model Qunapa z dwoma dyskami 3TB, port USB 3.0, i co jakiś czas zrzucam to z Qunapa na jakiegoś szajsunga 1TB z 3.0

Tak, też zawsze byłem zdania, że rack to sensowne rozwiązanie :)

Nie musi to być dwumetrowa szafa, jak u mnie, normalnemu użytkownikowi w domowych warunkach spokojnie wystarczy szafka 10", wysokości rzędu 6U.

Do tak małej szafki nie ma sensu wstawiać listwy zasilającej "rackowej", wystarczy zwykłe gniazdko natynkowe typu "przedłużacz" na cztery gniazdka przymocowane jakoś na plecach szafki. Połączenie bezpośrednie z szyną wyrównawczą jest potrzebne, ale jeśli jest to problemem z jakichś powodów, to można też uziemić szafkę poprzez połączenie z przewodem ochronnym zasilania.

Rustin mnie elektryk powiedział, że porobi przewody a szafkę dobiorę sobie później. Zobaczę ile będzie potrzeba miejsca i wybiorę coś aby nie było za małe i żeby było miejsce na kilka urządzeń.

Na początku też chciałem kombinować z kablami tak jak Ty ale nawet w projekcie domu mam zrobioną szafę krosowniczą i stwierdziłem, że zrobię to raz a porządnie.

Ja u siebie mam już wstawionego racka 19" 12U. Miejsca będzie aż nadto. Ale pozakładam zaślepki i będzie wyglądać przyzwoicie.

Pod RTV szafkę stalową pełną 30x20x10 na strychu. Tam będzie zasilanie do multiswitcha i kable ant. będą się schodzić.

Będzie porządek i nie będzie jeden system wchodził w drugi.

Do tak małej szafki nie ma sensu wstawiać listwy zasilającej "rackowej", wystarczy zwykłe gniazdko natynkowe typu "przedłużacz" na cztery gniazdka przymocowane jakoś na plecach szafki. Połączenie bezpośrednie z szyną wyrównawczą jest potrzebne, ale jeśli jest to problemem z jakichś powodów, to można też uziemić szafkę poprzez połączenie z przewodem ochronnym zasilania.

tego wogole nie rozumiem :-)

gdybym miał zrobione gniazdka ethernet to nie trzeba zasilania, tylko do routera i switcha. gdy jest rack to trzeba patchpanel zasilac?

o co chodzi z tym gniazdkiem natynkowym ?

jakie połączenie z szyna?

Patch panel nie, ale inne urządzenia już tak. Koledze chodziło o doprowadzenia "prądu" za pomocą gniazda natynkowego. Do niego można podłączyć listwę zasilającą rack i do niej poszczególne elementy wyposażenia.

Z tą szyną chodzi o to aby się zabezpieczyć, po uszkodzeniu przewodów, przebiciem i upływem napięcia, aby dotknięcie elementów metalowych nie powodowały porażenia prądem. Każda szafa posiada przewody uziemiające. Tak samo jak podpina się metalowe cześci w łazience tak samo szafę rack.

A dlaczego gniazda natynkowe a nie podtynkowe ?

Potrzebuje wyjaśnienia jak dla laika , ponownie :)

1. Zostanie podciągnięte 8 skrętek , zrobić aby tylko wystawały z tynku ? czy zrobić puszkę lub dwie aby z nich wystawały gołe skrętki ?

2. W pomieszczeniu gdzie planuje skrzynkę rack , jest jedna puszka 220v na podwójne gniazdo. Na skrzynce będzie router wifi w skrzynce switch i dysk twardy. Ile potrzebuję jeszcze zrobić gniazdek aby wystarczyło do tych rzeczy i dla skrzynki rack ?

3. Czy chodzi o to aby gniazdko 220v było też obok wyjścia skrętek , na to zakłada się skrzynkę rack bez tylnej ścianki i podłączam listwę z zasilająca która będzie w tej skrzynce ?

taka? http://www.ted.net.pl/i/_p/00/0018/001870/listwazasilajaca10.medium.jpg

4. Nie ma żadnego uziemienia w tym miejsca , więc jeżeli jest ono konieczne to co zrobić ?

5. Czy szafa 10' 6U wystarczy na patchpanel, listwę rack,switch i dysk ?

Edytowane przez rustin

Chodziło mi właśnie o to, by nie dawać takiej listwy dedykowanej do racka jak na obrazku (bo droga i zamontowana z przodu zajmuje miejsce), tylko na jej plecach (od środka) zamontować czteropunktowe natynkowe gniazdko. A dlaczego natynkowe? Bo będzie je łatwo przymocować od wewnątrz racka. Niemniej, jeśli rack będzie bez pleców, w jego wnętrzu będzie widać ścianę, to mogą być i wtynkowe, czemu nie :)

1 - dowolnie, to kwestia głównie estetyczna. Można je wyprowadzić "ze ściany" w kawałku peszla, można z puszki...

2 - router, switch, zewnętrzny dysk twardy, rejestrator - i już masz cztery gniazdka.

3 - odpowiedziałem wyżej. Jednak taką listwę oczywiście możesz dać i ją włączyć do tego podwójnego gniazdka zaplanowanego obecnie.

4 - uziemienie masz w planowanym gniazdku, w postaci zółtozielonej żyły ochronnej. Wystarczy,

5 - wystarczy. Patchpanel to 1U, switch też 1U, dysk może stać z tyłu, listwa gniazdek (jeśli będzie) też 1U i jeszcze 3U miejsca zostanie.

Jarek jesteś nie oceniony :yes:

Już chyba wiem jak to zrobię .

Skrętki wsadzę w puszki albo peszel , wytnę otwór ( lub wyciągnę tylną ścianke z racka ) i wpuszczę je do środka przez plecy.

Gniazdka 220v nie będę robił w skrzynce ,tylko zamontuje taką listwę jak na zdjęciu wyżej i podłączę ją do gniazdka na zewnątrz skrzynki ( z tego co czytam , skrzynki mają możliwość wycięcia otworów od góry i od dołu , przeciągnę tędy przewód od listwy), na wszelki wypadek w tej puszce zamiast podwójnego gniazdka dam takie aby nie robić następnej puszki na 220 v gdyby trzeba było podłączyć np żelazko czy coś ( skrzynka będzie w garderobie )

http://www.elektrowat.eu/files/potrjnez_u.jpg?t=1455464187616 , może być ?

Powiedz mi jeszcze czy tą żyłę ochronną z gniazdka mam rozgałęzić na dwa i wyciągnąć pod skrzynkę i przykręcić do niej ? Czy to , że będzie podłączona listwa do gniazdka z uziemieniem to wystarczy ?

Edytowane przez rustin

Uziemienie - tak. Co prawda jest to sposób dość zbójecki (przede wszystkim, takie połączenie powinno mieć sporo większy przekrój), ale lepsze takie, jak żadne, zwłaszcza że tak naprawdę, przy domowym osprzęcie uziemienie racka to w 99% dmuchanie na zimne.

Skrętka tak, może być nieekranowana. Czyli UTP właśnie.