Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV i internetowa - pomoc w rozlokowaniu

rustin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te 99% było wzięte z czapy :)

Nie podejmę się oszacować, czy szansa na to, że bez uziemionej szafy coś się stanie to w porównaniu z uziemioną 1% czy 10, czy może 0,0001%. Domowy popularny sprzęt informatyczny i tak jest na ogół w drugiej klasie izolacji, nie wymaga podłączania do PE, przewód UTP nie ma ekranu, więc nie ma czego uziemiać (a gdybyś chciał kupić ekranowany, to inne komponenty jak patchpanel tez musiałyby być przystosowane do przewodu ekranowanego, zaś korzyść z tego w domowych warunkach żadna), więc sens uziemienia takiej szafki sprowadza się do tłumienia zakłóceń EM i wyrównywania potencjałów tego, co w środku się znajdzie, a będzie metalowe.

Trafienie w dom czy jego pobliże wyładowania w czasie burzy to osobny temat i tu w zasadzie nie ma pewnego sposobu, przynajmniej póki poruszamy się w zakresie rozwiązań dostępnych dla szarego Kowalskiego, zawsze jest duże ryzyko, tym większe, im bliżej trafi. Listwa zasilająca w wykonaniu przeciwprzepięciowym plus dobre uziemienie może nam trochę pomóc, ale to będzie tylko trochę, o wiele skuteczniejsze tutaj jest ubezpieczenie z wpisaną w OWU odpowiedzialnością za szkody "po burzy".

Dzięki za wskazówki.

W sumie wszystko mam ogarnięte tak jak pisaliście.

Do granicy działki mam wypuszczony telefoniczny (w drodze mam tpsa) chya 8 żył.

Nie mam tylko nic na wypadek światłowodu.

Peszel mam wypuszczony pod garażem ale zaraz przykryje go kostką.

Potem wchodzi w ścianę i tam kolejny peszel do skrzynki gdzie już mam prąd i Lan, gdzie bym mógł zamontować modem.

Chciałbym już teraz wstawić światłowód na zaś ale nie wiem jaki kupić.

http://www.dipol.com.pl/oferta-instalacje-swiatlowodowe-przewody-zewnetrzne,5047.htm

Podpowie ktos - mam tam konto partnera więc ceny 20% mniejsze :)

Potrzebny Ci światłowód jednomodowy, kilkuwłóknowy wystarczy, np. ten.

Musisz go kupić z dużym zapasem, który zostanie zwinięty w niezbyt ciasny krąg (światłowodu nie można zginać zbyt mocno!) na obu końcach, czyli jeden krąg, przynajmniej ze dwa metry we wspomnianej skrzynce, drugi koniec zaś gdzieś do granicy działki i tam z przynajmniej kilkumetrowym zapasem sobie go zakop po prostu.

Tylko, że takie przygotowanie może być złudne. Potem się okaże, że przyjdą po słupach i nie ma jak do tego słupa z ziemi przy twej posesji się dostać (bo słup po drugiej stronie ulicy), albo że owszem idą ziemią, ale studzienkę mają dwa metry dalej, niż twój zapas sięga. Więc nie wiem, czy nie lepiej zamiast światłowodu wkopać pustą rurę Arot albo hdpe i potem w nią wewlec co potrzebne.

Chyba madexu. Dokładnie nie wiem bo zostały mi odcinki po 10m - resztki z kablowania firmy i sobie w kilka pkt wsadziłem w ściany. Jak nie zapomnę to wejdę na strych i sobie zapiszę :)

Resztę mam bitnera cat5.

Całość tj router,switch itp robię 1Gbit bo mam fajnego switcha potestowego Ubiquity EdgeSwitch za darmoszkę, więc szkoda wyrzucać :))

• 2 years później...

No cóż z ciekawości czytałem ten wątek, jeśli chodzi o instalację światłowodową.

Mam rozprowadzoną instalację przez siebie pod antenę SAT zgodnie z sugestiami na tym forum. Czyli do jednego punktu zbiorczego z czterech pkt. w domu mam po dwa koncentryki plus skrętka. Od tego centralnego punktu doprowadzone cztery koncentryki od miejsca gdzie kiedyś może być antena SAT plus jeszcze 2 kable zdaje się do innych anten.

Ale zaraz po tym jak to ułożyłem i poszło pod tynk w okolicy pojawił się światłowód z UPC prowadzony po słupach. Wchodzi on z stamtąd napowietrznie do budynków. Więc jeszcze przed wylewkami udało mi się zrobić przepust przez pół budynku do tego miejsca zbiorczego z TV- LAN

No i się zdecydowałem na te UPC. Doprowadzili światłowód na mój słup oświetleniowy zakończony skrzynką. Od tego miejsca ma iść światłowód do budynku, przynajmniej tak jest u sąsiadów. Zobaczymy czy to się uda w przyszłym tygodniu.

Ale no właśnie z tego co tu czytałem to TV przez dekoder wykorzystuje gniazdko Ethernet a nie kable koncentryczne. Czyli rozumiem że te kable koncentryczne nie będą potrzebne. A jeśli jednak będzie potrzebny jeden kabel koncentryczny, to co z drugim kablem koncentrycznym jeśli planuję tam gniazdka 2x sat.

Jak się okazało żadnych problemów nie było. Miałem zrobiony przepust po stropie (gdy zauważyłem w jaki sposób podpinają sąsiadów do światłowodu ) , który został wykorzystany do przeciągnięcia światłowodu. Nie potrzebnie robiłem gniazdka sat. Podobno są za słabe na kablówkę. Musieli przedłużać koncentryka z gniazdka (jeden oczywiście wystarczył ) do telewizora. Ale instalacja pod SAT w topologii gwiazdy zostanie wykorzystana do rozprowadzenia sygnału TV i LAN po domu.

Można powiedzieć ostatnia instalacja w domu przeprowadzona. Można się wprowadzać ;)

Edytowane przez Darkat

• 6 months później...

Odkopię wątek.

Jestem na etapie układania przewodów w ścianach. Chciałbym przy okazji poprowadzić przewody UTP i antenowe. Czy można je poprowadzić w jednej bruździe razem z przewodami elektrycznymi czy lepiej inną trasą? Najdłuższe odcinki, gdzie przewody byłyby ułożone obok siebie to ok. 16 - 18 m.

• 2 weeks później...