rustin 14.02.2016 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Rozumiem, że szansa spalenia TV i całej reszty jest 1% ? Dom nie posiada piorunochronna.Jednym ze sposobów uziemienia szafki jest podciągniecie z gniazdka przewodu , jak rozumiem nie jest to zbyt dobre rozwiązanie.Czy można jeszcze coś zrobić czy nie ma sensu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Te 99% było wzięte z czapy Nie podejmę się oszacować, czy szansa na to, że bez uziemionej szafy coś się stanie to w porównaniu z uziemioną 1% czy 10, czy może 0,0001%. Domowy popularny sprzęt informatyczny i tak jest na ogół w drugiej klasie izolacji, nie wymaga podłączania do PE, przewód UTP nie ma ekranu, więc nie ma czego uziemiać (a gdybyś chciał kupić ekranowany, to inne komponenty jak patchpanel tez musiałyby być przystosowane do przewodu ekranowanego, zaś korzyść z tego w domowych warunkach żadna), więc sens uziemienia takiej szafki sprowadza się do tłumienia zakłóceń EM i wyrównywania potencjałów tego, co w środku się znajdzie, a będzie metalowe. Trafienie w dom czy jego pobliże wyładowania w czasie burzy to osobny temat i tu w zasadzie nie ma pewnego sposobu, przynajmniej póki poruszamy się w zakresie rozwiązań dostępnych dla szarego Kowalskiego, zawsze jest duże ryzyko, tym większe, im bliżej trafi. Listwa zasilająca w wykonaniu przeciwprzepięciowym plus dobre uziemienie może nam trochę pomóc, ale to będzie tylko trochę, o wiele skuteczniejsze tutaj jest ubezpieczenie z wpisaną w OWU odpowiedzialnością za szkody "po burzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.02.2016 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Czy taka szafeczka będzie potrzebowała chłodzenia w postaci wiatraczków ? Jeżeli tak to kiepsko bo będzie obok sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.02.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Nieeee, nie ma potrzeby, za mało sprzętu wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 15.02.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Dzięki za wskazówki. W sumie wszystko mam ogarnięte tak jak pisaliście. Do granicy działki mam wypuszczony telefoniczny (w drodze mam tpsa) chya 8 żył. Nie mam tylko nic na wypadek światłowodu. Peszel mam wypuszczony pod garażem ale zaraz przykryje go kostką. Potem wchodzi w ścianę i tam kolejny peszel do skrzynki gdzie już mam prąd i Lan, gdzie bym mógł zamontować modem. Chciałbym już teraz wstawić światłowód na zaś ale nie wiem jaki kupić. http://www.dipol.com.pl/oferta-instalacje-swiatlowodowe-przewody-zewnetrzne,5047.htm Podpowie ktos - mam tam konto partnera więc ceny 20% mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.02.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Potrzebny Ci światłowód jednomodowy, kilkuwłóknowy wystarczy, np. ten. Musisz go kupić z dużym zapasem, który zostanie zwinięty w niezbyt ciasny krąg (światłowodu nie można zginać zbyt mocno!) na obu końcach, czyli jeden krąg, przynajmniej ze dwa metry we wspomnianej skrzynce, drugi koniec zaś gdzieś do granicy działki i tam z przynajmniej kilkumetrowym zapasem sobie go zakop po prostu. Tylko, że takie przygotowanie może być złudne. Potem się okaże, że przyjdą po słupach i nie ma jak do tego słupa z ziemi przy twej posesji się dostać (bo słup po drugiej stronie ulicy), albo że owszem idą ziemią, ale studzienkę mają dwa metry dalej, niż twój zapas sięga. Więc nie wiem, czy nie lepiej zamiast światłowodu wkopać pustą rurę Arot albo hdpe i potem w nią wewlec co potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 15.02.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Czaje, albo przemyśleć sprawę i zrobić tak by wrzucić napowietrzne na strych. Tam mam skrzynkę też z lanem kat6. i od razu trisety113 do tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojojek 15.02.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Jakie dałeś przewody do lanu kat6? Ja szukam 6a i nie wiem na jakie się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 15.02.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Chyba madexu. Dokładnie nie wiem bo zostały mi odcinki po 10m - resztki z kablowania firmy i sobie w kilka pkt wsadziłem w ściany. Jak nie zapomnę to wejdę na strych i sobie zapiszę Resztę mam bitnera cat5. Całość tj router,switch itp robię 1Gbit bo mam fajnego switcha potestowego Ubiquity EdgeSwitch za darmoszkę, więc szkoda wyrzucać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2016 03:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 czy znajdę puszki elektryczne o średnicy 4cm? lub co podobnego mogę zastosować. chciałbym skretki wypuścić z jakiejś puszki tylko standardowa będzie za dużą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.02.2016 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Nie pamiętam, czy akurat 4cm, ale są małe puszki, sporo mniejsze od typowych osprzętowych, do kupienia w kibelmarketach, za zadziwiająco wysoką cenę (kilkakrotnie droższe od normalnych 63mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 21.10.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 No cóż z ciekawości czytałem ten wątek, jeśli chodzi o instalację światłowodową. Mam rozprowadzoną instalację przez siebie pod antenę SAT zgodnie z sugestiami na tym forum. Czyli do jednego punktu zbiorczego z czterech pkt. w domu mam po dwa koncentryki plus skrętka. Od tego centralnego punktu doprowadzone cztery koncentryki od miejsca gdzie kiedyś może być antena SAT plus jeszcze 2 kable zdaje się do innych anten.Ale zaraz po tym jak to ułożyłem i poszło pod tynk w okolicy pojawił się światłowód z UPC prowadzony po słupach. Wchodzi on z stamtąd napowietrznie do budynków. Więc jeszcze przed wylewkami udało mi się zrobić przepust przez pół budynku do tego miejsca zbiorczego z TV- LANNo i się zdecydowałem na te UPC. Doprowadzili światłowód na mój słup oświetleniowy zakończony skrzynką. Od tego miejsca ma iść światłowód do budynku, przynajmniej tak jest u sąsiadów. Zobaczymy czy to się uda w przyszłym tygodniu.Ale no właśnie z tego co tu czytałem to TV przez dekoder wykorzystuje gniazdko Ethernet a nie kable koncentryczne. Czyli rozumiem że te kable koncentryczne nie będą potrzebne. A jeśli jednak będzie potrzebny jeden kabel koncentryczny, to co z drugim kablem koncentrycznym jeśli planuję tam gniazdka 2x sat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 25.10.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) Jak się okazało żadnych problemów nie było. Miałem zrobiony przepust po stropie (gdy zauważyłem w jaki sposób podpinają sąsiadów do światłowodu ) , który został wykorzystany do przeciągnięcia światłowodu. Nie potrzebnie robiłem gniazdka sat. Podobno są za słabe na kablówkę. Musieli przedłużać koncentryka z gniazdka (jeden oczywiście wystarczył ) do telewizora. Ale instalacja pod SAT w topologii gwiazdy zostanie wykorzystana do rozprowadzenia sygnału TV i LAN po domu. Można powiedzieć ostatnia instalacja w domu przeprowadzona. Można się wprowadzać Edytowane 25 Października 2018 przez Darkat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 29.04.2019 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Odkopię wątek.Jestem na etapie układania przewodów w ścianach. Chciałbym przy okazji poprowadzić przewody UTP i antenowe. Czy można je poprowadzić w jednej bruździe razem z przewodami elektrycznymi czy lepiej inną trasą? Najdłuższe odcinki, gdzie przewody byłyby ułożone obok siebie to ok. 16 - 18 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.05.2019 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Czytałem lub słyszałem , że z prądowym nie można bo zakłócenie. U siebie w niektórych dałem obok i nie widzę różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 06.05.2019 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Czytałem lub słyszałem , że z prądowym nie można bo zakłócenie. U siebie w niektórych dałem obok i nie widzę różnicy Jak długie masz odcinki gdzie przewody idą razem obok siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasik 20.05.2019 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 witam czy mając szafkę rack potrzebny jest patch panel czy nie można kabli zarobić rj45 i wpiąć odrazu do switcha?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.05.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 witam czy mając szafkę rack potrzebny jest patch panel czy nie można kabli zarobić rj45 i wpiąć odrazu do switcha?? Można zarobić i wpiąć bezpośrednio ale jest to niepraktyczne. Chyba , że masz kilka sztuk to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 20.05.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 witam czy mając szafkę rack potrzebny jest patch panel czy nie można kabli zarobić rj45 i wpiąć odrazu do switcha?? Można, tylko, że jest to nieestetyczne i czasem niewygodne. Ale działać będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasik 20.05.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 a jaka szafka żeby pomieścić tam właśnie sieć LAN i dobrego jeszcze żeby się zmieściła instalacja od RTV sat ze switchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts