Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ciąć styropian podłogowy

qosek

Recommended Posts

Joł,

Od przyszłego tygodnia zaczynam układanie styropianu na podłodze.

W sumie mam 2 grubości: 8-mkę i 5-tkę

Czym najwygodniej docinać styropian ? Słyszałem o:

- specjalnych urządzeniach (ale koszt ich powala)

- ostrym nożu (chyba nie do podłogówki .... rozumiem ciąć 5-tkę białego, ale podłogowy chyba będzie za twardy ... )

- pile (tylko pytanie jakiej - bardziej takiej do metalu [dużo małych ząbków], czy bardziej takiej do drewna [mniej większych])

Z góry dzięki za odpowiedzi

ps.

Własnie przeszukałem allegro i 2 dodatkowe pytania:

1#

Co myślicie o "nożach" w stylu:

http://allegro.pl/noz-termiczny-do-styropianu-pcv-pp-220w-450st-gwar-i5375799155.html

(nie reklamują, przykładowy)

Jest sens kupować, czy lepiej np. piłką ?

2#

Znalazłem też nóż do styropianu:

http://allegro.pl/noz-do-izolacji-welny-mineralnej-styropianu-c9140-i5726560139.html

I znowu to samo pytanie - opłaca się, czy lepiej piłką, czy nożu elektrycznym ?

Edytowane przez qosek

Do podłogowego EPS 100 o grubości 5cm wystarczy dobry nóż do tapet, grubość 10cm to dobry nóż kuchenny ;)

Do XPS tylko piłka do drewna - ewentualnie naprawdę ostry i gruby nóż (trochę szkoda rąk).

Gilotyn i innych specjalistycznych narzędzi nie stosowałem, a EPS100 ułożyłem ponad 30m3 ( płyty 5 i 10cm).

Najlepiej piłą płatnicą taką jak do drewna

Zakup elektro-narzędzi do cięcia płyt styropianowych jest opłacalny raczej dla wykonawców, którzy na co dzień wykonuję prace ociepleniowe przy użyciu płyt styropianowych. Przy użyciu piły płatnicy styropian w bardzo prosty sposób można dociąć na żądany wymiar.

Z odsprzedażą mojej gilotyny nie miałem najmniejszego problemu.

Nie chciałem by fachowcy kaleczyli styro piłą. Po gilotynie cięte powierzchnie idealnie do siebie przylegały. Po za tym mniej sprzątania.

Faktem jest, że miałem sporo styropianu do cięcia. Przy małych powierzchniach do ocieplenia piła może być dobrym rozwiązaniem.

Na pewno mniej kosztownym.

Ja stosowałem u siebie gilotynę termiczną (kupiona i wyprodukowana w Niemczech - byłem baaardzo pozytywnie zaskoczony jakością i wyposażeniem przy cenie jaką zapłaciłem i mogę śmiało polecić - jest sprzedawca na Polskę i w 3 dni kurierem paczka była u mnie).

Może bez podania firm, ale na znanym portalu alledrogo nie kupisz w takiej cenie i jakości i szerokim wyposażeniem, gilotyny do cięcia materiału o długości 135cm i wysokości 40cm, z IP68 ...

Do docinania dłuższych elementów (płyty XPS Finfoam w klasie 400 mają długość 2,5m), lub wycinania otworów, frezów, itd. używałem ręcznego termicznego noża z sankami i prowadnicą - i bardzo sobie chwalę - lepiej niż piłą ręczną (ale ból ręki był spory - za dużo siły przykładałem bo chciałem ciąć szybciej, niż pozwalało nagrzane ostrze... ale do przeżycia), próbowaliśmy piłą dla porównania czasu i siły i większe zmęczenie przy klasycznej pile, a tak gęsty XPS już nie pęka tak fajnie po nacięciu nożem np do tapet).

Jak ktoś jest ciekawy efektu cięcia - zapraszam, jak ktoś chce wiedzieć gdzie kupiłem i ceny, zapraszam na PW.

Pozdrawiam budujących!:lol2:

• 4 weeks później...
Ja u siebie stosowałem bardzo prosty patent, który sprawdził się w 100%. Potrzebny jest stara może być uszkodzona grzałka np: z czajnika i prostownik do ładowania akumulatorów. Grzałkę rozbijamy i wyciągam z niej drut oporowy. W kawałek deski lub roboczy stół wkręcamy dwa wkręty pomiędzy którymi napinamy drut oporowy. Dobrze jest na jednym z końców drutu zawiesić obciążenie np: cegła lub duży młotek. Końce drutu łączymy pod prostownik. Na prostowniku doświadczalnie ustawimy prąd ok. 5-6 A i możemy już ciąć. Przy odrobinie wprawy cięcia jak fabryczne i dokładności co do milimetra.