Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki na dwie o szerokości: 15,9m oraz 0,1m

Recommended Posts

Witam,

Jestem posiadaczką działki przeznaczonej w MPZP pod budownictwo jednorodzinne (w ewidencji gruntów wykazana jako rolna - 5 klasa) o szerokości 16,00m.

Planuję budowę domu jednorodzinnego o szerokości elewacji frontowej - 10m.

Niestety, zgodnie z "Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" - dla działki o szerokości = 16m, możliwe jest zaprojektowanie domu o szerokości elewacji frontowej do 9m (gdy jedna ze ścian bocznych będzie bez okien).

Zastanawiam się, czy wobec tego mogę sąsiadowi odsprzedać pas ziemi o szerokości 10 cm, co umożliwi mi skorzystanie z pkt 12.3.1, gdzie wskazuje się działki wąskie, w przypadku których możliwe jest "sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m". Mam akceptację sąsiada na taki ruch.

Czy taka procedura jest w ogóle możliwa i jak bardzo byłaby czasochłonna?

Poniżej przedstawiam zapisy MPZP w kwestii podziału nieruchomości:

Rozdział 10.

Zasady i warunki scalania i podziału nieruchomości

§ 12. 1. Wyznacza się granice obszarów wymagających przeprowadzenia scaleń i podziałów nieruchomości, zgodnie z rysunkiem planu.

2. Ustala się zasady scalania i podziału nieruchomości:

1) określa się minimalne powierzchnie działek zgodnie z ustaleniami szczegółowymi dla poszczególnych terenów;

2) określa się minimalne szerokości frontów działek zgodnie z ustaleniami szczegółowymi;

3) określa się kąt położenia granic działek w stosunku do linii rozgraniczających przynajmniej jednej ulicy (KD) na 90o przy dopuszczalnym odchyleniu 10o; ustalenie nie dotyczy narożnych działek.

3. Na wyznaczonym obszarze dopuszcza się jako procedurę zamienną połączenie i ponowny podział nieruchomości na działki budowlane na wspólny wniosek właścicieli lub użytkowników wieczystych.

4. Jeżeli obszar wymagający przeprowadzenia scaleń i podziałów nieruchomości obejmuje działki zabudowane budynkami mieszkalnymi lub usługowymi dopuszcza się zachowanie istniejących parametrów tych działek, bez konieczności spełnienia wymagań określonych w ust. 2.