mj33 29.10.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Robię podłogę na legarach na nierównym betonowym stropie na piętrze domu. Po przytwierdzeniu legarów (rozstaw co 62,5 cm) i odczekaniu ok. tygodnia legary zaczęły się ruszać (wcześniej jeśli się ruszały to minimalnie). Okazało się, że spora część kołków powychodziła ze stropu (nie w całości, ale czasem sporo, czasami aż się rozpękły), a podkładki, które podkładałem przy poziomowaniu nagle okazują się luźne (być może efekt przeschnięcia legarów). Śruby podokręcałem, ale część legarów nadal się trochę rusza w lewo i prawo, gdy na nie stanę. Czy przy założeniu, że mam poziom, mogę kręcić do tych legarów płyty (22 mm osb) mimo że te legary nie są aż tak stabilne jakbym chciał? Czy sam ciężar i rozmiar płyty wystarczy, żeby w niczym te luzy nie przeszkadzały? I czy mogę dać pod te legary (niektóre z wysuniętymi kołkami, zatem gorzej trzymające się podłoża) piankę niskoprężną aby wypełnić luki? Gdzieniegdzie legary są ułożone na podkładkach nawet ok. 1,5-2 cm nad stropem.Jeśli ktoś będzie mi mógł pomóc będę wdzięczny, bo trochę się tymi legarami załamałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 29.10.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Jak legary z mokrego drewna to niepotrzebnie czekałeś . Trzeba było kryć OSB od razu jako całość byłoby ok . A najuczciwiej zdjąć legary i wypoziomować jeszcze raz . Inna sprawa to wychodzące kołki , legary wybrzuszyło? Sprawdź to poziomką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj33 29.10.2015 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Musiałem niestety czekać przed położeniem płyt, a zupełnie się nie spodziewałem, że takie coś się stanie. Legarów nie wybrzuszyło (mam nadzieję, że one same w sobie są prosto skrojone) i poziom powinien być. Dziś sprawdzałem "na szybko" i poziom był. Może faktycznie zdjąć, wypoziomować od nowa, a te kołki co to wychodzą zastąpić nowymi? Muszę się z tym przespać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 01.11.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) Autorze "tematu" może sprawdź : rozprężność materiałów budowlanych" i "sezonowanie" a dopiero po tym osadź kołki (na spoiwo polimerowe) Edytowane 1 Listopada 2015 przez jm.yarec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts