mahogany6 29.10.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam, przymierzam się wyceny okien z mojego projektu i chciałabym poprosić o radę jak najlepiej zagodpodarować zaplanowane na parterze i na piętrze identyczne 4 metrowe otwory na przeszklenia? wysokość wstępnie zaplanowana na 2200, chciałabym okna z pcvna pewno na piętrze będzie podział na 4 i otwieranie normalnie (rozwiernie?) ze względu na konieczność dostępu do mycia. na dole zdaje się mam opcję z HS przy podziale symetrycznym na 2 skrzydła, z czego jedno to będzie fix (czy różni się wyglądem od normlnej ramy?) druga opcja to podział na 4 i drzwi uchylno przesuwne? - czy to ma sens?i jeszcze inna kwestia: rozważam u góry żaluzje fasadowe, bo chciałabym zachować wrażenie przestrzeni i jakiś widok, ale uchronić się przed wzrokiem spacerowiczów/sąsiadówczy żaluje fasadowe na parterze mają sens? wyglądają moim zdaniem bardzo fajnie, ale boję się że się szybko zniszczą. ..czy ktoś może mi na jakie okno miałabym sie nastawić pod względem parametrów mając na celu dom możliwie tani w utrzymaniu (ogrzaniu gazem)będę wdzięczna za wskazówki, ponieważ obawiam się, że temat okien mnie na chwilę obecną zupełnie przerasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.10.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 będę wdzięczna za wskazówki, ponieważ obawiam się, że temat okien mnie na chwilę obecną zupełnie przerasta Polecam wizytę w dobrym salonie tam sobie wszystko pooglądasz co jakie ma kształty szerokości itp. itd. - od tego zacznij. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.10.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Skłaniałbym sie, by było nawiaznie parteru do piętra nad rozwiązaniemparter i piętro podział 4/4na pietrze (jeśli nie ma tarasu) wszystkie skrzydła otwieraneparte - fix w skrzydle + balkon dwuskrzydłowy z ruchomy słupkiem + fix w skrzydleWizualnie będzie tylko ok 2cm szerszy środkowy ruchomy słupek od rozwiązania na pietrzeDobrze i . .. chyba najtańsza wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.10.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Taki czterometrowy HS jest fajną sprawą. By nie odbiegał bardzo wyglądem od okien na górze to może dodatkowo skrzydło podzielić pionowym słupkiem ? Bo podział na górze na 4 skrzydła jest racjonalny i popieram. ps. Zamiast balkony bez słupka po środku + 2 fixy (pewnie będą wskazane łączniki statyczne) to może zrobić 2 x balkon z ruchomym słupkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 16.11.2015 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Serdecznie dziękuję za opinie!mam pierwszą wycenę profil veka, okna śląsk. Zaproponowane rozwiązanie do góry to skrajne okna jako pojedyncze balkonowe rozwierane (do mycia) w środku okno balkonowe rozwierno uchylne bez słupka. Szyba xBD CR Sz 4/18AR/4/18AR/4 U=o,5 profil softline 82 ok 4000 zł, klamka roto secustic Zapytam o to rozwiązanie z dwoma balkonami z ruchomym słupkiem, Cenowo wyjdzie na to samo, ale może wizualnie ma to znaczenie)na dole: podział na 2 czyli szyby po 1796x1916 cm o parametrach 6/12A/6/12A/6 U= 0,7 , całe okno wychodzi U= 1,184 (może być?) , klamka secustic wychodzi 12380 brutto po rabacie i do tego chyba trzeba doliczyć montaż i dopłatę za szybę 2260 o ile dobrze czytam tą wycenę. tanio to nie jest, ale może da się przełknąć. co byłoby wygodniejsze w użyciu 2 metrowe skrzydło HS czy metrowe PSK? (czy w systemie PSK będę mogę odsunąć dwa skrzydła na boki na te fixy i będę miała niczym niezmącony dwumetrowy otwór w środku?) na co jeszcze zwrócić uwagę w wycenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.11.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 ...co byłoby wygodniejsze w użyciu 2 metrowe skrzydło HS czy metrowe PSK? (czy w systemie PSK będę mogę odsunąć dwa skrzydła na boki na te fixy i będę miała niczym niezmącony dwumetrowy otwór w środku?) na co jeszcze zwrócić uwagę w wycenie? PSK to nieporozumienie. Za wąskie skrzydło by nie "kolebało" się na sankach co czyni użytkowanie mało komfortowym w sytuacji podziału 4/4 i dwu skrzydeł rozsuwanych na boki. Do podziału 2/2 szerokość przekracza dopuszczalną dla PSK wynoszącą 150 cm dla skrzydła Jak masz możliwość pozwiedzać punkty handlowe znajdź taki gdzie poznasz jak działa PSK i jak HS Jak tylko weźmiesz i porównasz poznasz jedynie słuszną odpowiedź, a jak jeszcze przyjdziesz z małżonką to odżałuje większą kasę na HSa I bynajmniej to nie żart, przy bezpośrednim porównaniu obu rozwiązań zawsze wygrywał HS mimo ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 16.11.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 wieeelkie dzięki za pomoc. Na pewno będziemy oglądać w salonie obie opcje. A jeszcze pytanie co do szyb czy pytac o takie jak te czy inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts