Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie i wentylacja poddasza

przemooo33

Recommended Posts

Witam ,

Wylewki zrobione ,teraz czas na ocieplenie poddasza i kilka znaków zapytania

Czy ktoś może potwierdzić czy ten sposób/wariant jest dobry

Zacznę od góry

Dachówka ceramiczna

Łaty i kontrłaty

Tyvek Supro z taśmą- wysokoparoprzepuszczalna membrana dachowa 

Pełne deskowanie –odstępy miedzy deskami 1 cm

I teraz moje kolejne działanie czy dobre / logiczne ?

Do desek miedzy krokwiami chcę przymocować na calej długości peszle plastikowe ( srednica takiego peszla to 2 -2,2 cm ) czyli szcelina wentylacyjna będzie miała tą wartośc 2 cm , dalej wełna szklana między krokwie 15 cm lambda 0,035 (nie podaje producenta bo to nie ma nic do rzeczy aczkolwiek jest konkretnie już wybrany )

Dalej druga warstwa – wełna 15 cm czy 10 cm –tego nie wiem właśnie –lambda wełny 0,033 ( teraz pewnie każdy już wie jaki producent) priorytetem dla mnie jest ciepłe poddasze,więc pomimo zmniejszenia przestrzeni życiowej przez zastosowanie 15 cm wełny jako drugiej warstwy tak zrobię ,chyba ,że 10cm wystarczy w zupełności ?

Dalej żółta folia paroizolacyjna 0,2mm - namawiają mnie na folie z ekranem lub na folie system inteligentnej paraizolacji gdzie moim zdaniem to nie ma żadnego znaczenia w moim wypadku –raz nie wierzę w skuteczne odbijanie promieniowania a inteligentna paraizolacja pewnie w jakiś sposób działa ale raz ,że bardzo drogi system dwa przy pełnym deskowaniu chyba nie do końca się sprawdzi I jest to potrzebne .

Dlatego zdecydowałem się na żółtą folię paroizolacyjną 0,2mm z atestem do tego systemowe taśmy I materiały uszczelniające I powinno być ok .

Na to dwie płyty gipsowo-kartonowe I czy będzie ok ?

Proszę fachowców z tej branży o info czy ta wizja jest dobra ,czy coś powinno się poprawić/zmienić

Najważniejsze pytania dla mnie to :

Czy szczelina wentylacyjna jest konieczna ,jeśli tak to czy 2 cm wystarczy ( krokwia ma 18 cm więc gdyby nie była konieczna szczelina wentylacyjna wtedy wełna 18 cm byłaby użyta )

Przy załozeniu ,że dom ma być energooszczedny czy welny 25 cm czy 30 cm lambdy -0,035 i 0,033 w dwóch warstwach

Czy ta folia paroizolacyjna wystarczy czy lepiej jednak zasadniczo użyć tej z ekranem lub tej inteligentnej co to dziala inaczej latem a inaczej zimą ?

Oczywiście ,gdyby były potrzebne jakieś dodatkowe informacje to jestem do dyspozycji .

Bardzo proszę o doradzenie

Z gory dziękuję I pozdrawiam

Przemek

Zdecydowanie musisz miec szczeline wentylacjyna pod dekowaniem bo Ci to wszystko zgnije za kilka lat.

Zdefiniuj dom energooszczedny. To nie jest tak, ze jak dasz 25cm welny to dom nie bedzie energooszczedny, a jak dasz 30cm to juz bedzie. Ilosc energii która bedziesz potrzebował zmienia sie dosyc plynnie z iloscia zastosowanej izolacji (i to nie tylko dachu) Zadeklaruj sie jaka ilosc kWh/m2 Cie interesuje a wtedy da sie obliczyc ile ocieplenia na przegrodach potrzebujesz, jakie okna itd.

To czy starczy 25cm czy 30cm zalezy "na co ma starczyc". Na 40kWh/m2? Czy na 80kWh/m? A moze na 120?

IMHO 25cm to licho, i wyjdzie Ci dom standardowy a nie "energooszczedny" (cokolwiek by to miało znaczyc).

Druga rzecz. Spojrz na watek ponizej. Gosciu dał 25cm welny a na dachu przy mrozie widzi z zewnatrz ktróedy biegna krokwie. 10x wazniejsza jest jakos wykonania, o ktróra przy welnie bardzo trudno. Dbanie o najmniejsze szczególy. Dasz folie hehe superinteligenta a ktos Ci zostawi babola i gdzies zle ta welne dotnie lub niechlujnie wlozy i bedzie dooopa a nie dom energooszczedny i bedziesz sie zastanawiał czemu k-g ma 10C.

I jeszcze jedno. 5cm nie zrobi Ci domu energooszczednego.

Musi byc duzo dobrej i baaaardzo starannie wykonanej izolacji

super okna

totalny brak mostków

wentylacja mechaniczna z rekuperacja

brak kominów

Starannie wykonana izolacja to pilnowanie takich szczegolow ze sie ekipa bedzie w czolo pukac.

dziękuję bardzo -czyli szczelina wentylacyjna na 100% - ok - czy może być 2 -2,2 cm czy musi/powinna być większa ?

zamierzam bardzo bardzo starannie zrobić wykonanie ocieplenie a potem zaizolowanie całego poddasza

,,Starannie wykonana izolacja to pilnowanie takich szczegolow ze sie ekipa bedzie w czolo pukac.'' - świetne stwierdzenie bardzo mi się podoba :):):) muszę tylko to wprowadzić

w życie .

Czyli generalnie kierunek jest dobry ? Co do parametrów to tak muszę to jeszcze policzyć- ale mnie bardziej chodzi o poradę kogoś doświadczonego kto ogólnie może powiedzieć czy są po drodze jakieś grubsze błędy czy raczej nie i czy w tym kierunku z wykonawstwem iść ?

Z tym pukaniem w czoło to absolutnie się zgadzam :) "przecie wszędzie tak się robi i jest"...:lol2: Ogólnie budowa czy generalny remont to pilnowanie fachowców i mocne dyskusje w temacie "dlaczego tak a nie inaczej "

Dyskusja zazwyczaj nie ma sensu. Pilnowanie - tak. Nawet jak im wytlumaczsz i przekonasz czemu tak a nie inaczej i tak trzeba pilnowac, bo spartacza bo im sie nie bedzie chcialo lub tak bedzie dla nich szybciej bo zaplata od metra a nie od dokladnosci.

Jakbym dzisiaj budował dom, to wszystko z ekipami na papierze, w szczegolnosci ze platnosc po sprawdzeniu w taki a taki sposob, czy trzyma takie a takie parametry.

Jastrząbku, super hiper piszesz o tej "niechlujności" wykonawców.

Tylko strasznie dziwne to brzmi w wypowiedzi kogoś, kto niesamowicie niechlujnie się wypowiada robiąc w każdym poście po 100 błędów ortograficznych...:sick:

Betoniczku.

Super hiper piszesz o ortografii. Ale to jest forum budowalne. A o ile wiem od bledow ortograficznych nikomu sie dach nie zawali. Jesli Cie to tak bardzo razi, to mysle ze sa jakies fora humanistyczne, polonistyczne gdzie sie mozna do woli rozwodzic nad ksztaltem ogonka w "ę".

pozdrawiam