ZBYCH85 30.10.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Witam,nowowybudowany dom został ocieplony styropianem i zaciągnięty klejem. W takim stanie przetrwał już 2 zimy (przy czym były to łagodne zimy i nie widać żadnych ubytków na kleju). W związku z tym, że tynkowanie prawdopodobnie nastąpi nie wcześniej, niż za jakieś 2 zimy, chciałbym w jakiś sposób zabezpieczyć ten klej przed działaniem pary woda+mróz. No i teraz moje pytanie - czy położenie Unigruntu będzie dobrym pomysłem? Znacząco zniweluje on nasiąkliwość kleju. Prawdopodobnie (niestety pewności jeszcze nie mam) będzie kładziony tynk silikonowo-silikatowy. No i moja obawa - czy Unigrunt nie zmniejszy przyczepności takiego tynku do kleju? Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 30.10.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Proponowałbym pomalowanie wszystkiego putzgrundem 610. Zabezpieczy klej przed wsiąkaniem wody i warunkami atmosferycznymi a dodatkowo można go podpigmentować w kolorze docelowym bądź zbliżonym do koloru przyszłej elewacji i przy okazji sprawdzić jak budynek będzie się prezentował. W przeciwieństwie do unigruntu jest to produkt kryjący. http://www.caparol.pl/produkty/systemy-ocieplen/srodki-gruntujace/putzgrund-610.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 30.10.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Prodecent systemu ocieplenia prawdopodobnie przewiduje gruntowanie kleju pod tynk. Najbezpieczniej bedzie uzyć tego systemowego - jeżeli używasz produktów różnych producentów to osobiście użyłbym grunt zalecany przez producenta planowanego tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts