ZBYCH85 30.10.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Witam,w związku z tym, że żywica epoksydowa wydaje się wytrzymalszym od płytek podłożem (dodatkowo lekko amortyzującym upadki różnych narzędzi), wydaje mi się ona lepszym pomysłem na wykonanie podłogi w garażu. Wylewkę mam dość ładną - gładka i równa, z miksokreta. Zagruntowałem ją już jakiś czas temu Unigruntem. Chciałbym zapytać doświadczonych o to, czy tak przygotowaną wylewkę, powinienem jeszcze w jakiś sposób przygotować do nanoszenia żywicy (oczywiście poza dokładnym oczyszczeniem wylewki z pyłów itp.)?Może ktoś, kto ma to już za sobą udzieliłby jakiś ważnych wskazówek?A... no i jeszcze jedno ważne pytanie - co z taśmą dylatacyjną między ścianą a wylewką? Mam ogrzewanie podłogowe, więc taśma jest dość gruba, więc cokół na ścianie z farby epoksydowej raczej nie wchodzi chyba w grę - przez tą taśmę chyba nie wyglądałoby to zbyt estetycznie. W tym wypadku chyba trzeba zastosować listwy wykończeniowe, które w garażu jakoś mi nie pasują. Czy ma ktoś pomysł na inne wykończenie?Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYCH85 10.11.2015 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Może jednak ktoś coś podpowie... Ktoś mający jakiekolwiek doświadczenie w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 10.11.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 nakleić "coś" na ścianę - pasek jakiejś płyty który zasłoni taśmę i wtedy go potraktować żywicą. Inna sprawa - czy żywica wytrzyma ruchy na dylatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jalop 11.11.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Z doświadczenia wiem, że wystarczy rozlać obojętnie jaki olej na takij posadzce i lodowisko murowane. Chyba, że zwiększyć chropowatość jakimś "piaskiem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.11.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Z doświadczenia wiem, że wystarczy rozlać obojętnie jaki olej na takij posadzce i lodowisko murowane. Chyba, że zwiększyć chropowatość jakimś "piaskiem"? Na płytkach to samo więc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 11.11.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Piasek kwarcowy ( na alle różne kolory są i tanie to jest) wystarczy rozsypać w miarę równo na pierwszą warstwę a jak wyschnie przemalować drugi raz. Uzyskamy powierzchnię anty-poślizgową a jak dobrze zakombinujemy z kolorami kwarcu to i ciekawe efekty można uzyskać. Niektórzy mieszają piasek razem z żywicą - ja osobiście wolę posypywać, choć efekt taki sam.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYCH85 11.11.2015 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 A czy z doświadczenia możecie polecić konkretnego producenta takiej żywicy posadzkowej? Czy dwie warstwy (z czego pierwsza z lekkim dodatkiem wody) wystarczą do garażu?Co do kolorów kwarcu - przecież i tak koloru piasku nie będzie widać, bo przykryje go druga warstwa - czy się mylę?Zastanawiam się jeszcze nad tym paskiem jakiejś płyty przykręconej do ściany (jak kolega rgal zasugerował), aby przykryć taśmę dylatacyjną. Drewniana, plastikowa, a może ze styropianu i otynkować? Żywica pokryje i będzie miała wystarczającą przyczepność do tych wszystkich materiałów?Dziękuję za dotychczasową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 11.11.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Na styropian możesz dać siatkę i klej i to pomalować żywicą. Piszesz raz o żywicy epoksydowej a raz o farbie pigmentowej żywicznej do betonu , a to dwie różne powłoki. Ja pisząc o kolorowych kwarcach miałem na myśli bezbarwną żywicę epoksydową i w niej jak najbardziej widać kolory, natomiast farba pigmentowa epoksydowa do betonu występuje w kolorach, zresztą żywicę pigmentowaną też możesz mieć w kolorach.Wpisz w google żywica epoksydowa i coś znajdziesz. Przejrzyście jest opisane na stronie bautecha, http://www.bautech.pl/pl/oferta/posadzki-epoksydowe/zywice-epoksydowe.htmlPzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 12.11.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Może coś takiego? Bezbarwna żywica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 18.11.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 to jest tak jak "uczył Marcin Marcina " . Większość z Was pisze aby pisać , bo pojęcia o tym co piszecie nijakiego . Po pierwsze posadzka z miksokreta nie nadaje się pod żywicę , to błąd do kwadratu . Po drugie unigrunt możesz sobie stosować do wylewki samopoziomującej , a nie do żywicy , to błąd do kwadratu .Po trzecie postępowanie z żywicami zaczyna się w zależności od jakości hydroizolacji wykonanej pod posadzka betonową , a wbrew potocznej opinii ani folia , ani papa nie jest prawidłową hydroizolacja dla posadzki żywicznej.Po czwarte trzeba założyć sobie jak ma wyglądać efekt końcowy oraz określić wymagania jakie powinny być spełnione , a dopiero dobierać żywicę .Poradzić laikowi jest trudno , bo rozmowa jest wtedy możliwa kiedy partner chociaż co nieco kuma , a Wy mnie posiadacie podstaw . Chcesz zrobić to sam, bo myślisz , że wyjdzie to taniej , ale zapewniam Cię - wydasz kupę pieniędzy bo materiał jest drogi ,kupisz największe badziewie jakie jest na rynku , bo się na tym nie znasz , a tylko taki materiał jest łatwo osiągalny na rynku ; spieprzysz wykonawstwo 100 na 100% , bo nie masz o tym pojęcia ; a na końcu dojdziesz do wniosku , ze żywica to kiepski wynalazek .Pisząc to wszystko usiłuję Ci wytłumaczyć , że budownictwo w niektórych tematach , to nie pole do eksperymentów na własnej ........ . Zaoszczędź sobie bólu i trudu , chyba , że jest to wyzwanie Twojego życia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.11.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 @Barakuda, skoro jesteś zawodowcem to napisz co i jak i z czym i po co i dlaczego. Bo póki co nic nie napisałeś a tylko robisz z żywicy filozofie dla zwykłych ludzi nie do ogarnięcia. Ja od 20 ponad lat pracuje na co dzień z farbami epoksydowymi, żywicami i jakoś nie wydaje mi się to tak skomplikowane , chyba, że jeszcze się nie nauczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 25.11.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 ) Kolego Barakuda, a ja poproszę o wyjaśnienie (może być po fachowemu, może być po inżyniersku) dlaczego posadzka z miksokreta nie nadaje się pod farbę epoksydową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts