Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Od niedawna mam problem w nowo nadbudowanym poddaszu z kanalizacją. Otóż, podczas spuszczania wody z wanny, w pralni z kratki odpływowej w podłodze podnosi się poziom wody i wylewa się na pralnie. Jeśli wodę spuszczam powoli lub zamykam korek w wannie to poziom wody w kratce opada. Odpowietrzenie kanalizacji znajduję się pod dachem na strychu.

Proszę o pomoc i cenne rady jak rozwiązać ten problem. Poniżej umieszczam zdjęcie jak wygląda rozmieszczenie odpływów w łazience (zdjęcie z prac budowlanych)

Pozdrawiam

kamsmol

kanalizacja.jpg

Edytowane przez kamsmol
https://forum.murator.pl/topic/205373-problem-z-kanalizacj%C4%85-woda-burtuje-z-kratki-%C5%9Bciekowej-w-pralni/

Oto przyczyna twojego problemu (zwróć uwagę na animację, która jak ulał pasuje do twojej sytuacji).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Naczynia_po%C5%82%C4%85czone

Co masz zrobić? Możesz:

- podnieść podłogę,

- obniżyć wannę

- rozkuć kanalizację i położyć większą średnicę rur,

- wybić ząb temu, kto ci to zaprojektował.

Witam

Problem polega na tym że poddasze już jest zamieszkane i niestety wszelkiego rodzaju podnoszenie podłogi, obniżanie wanny i co najgorsze wymiana rur kanalizacji nie wchodzi w gre. Jedynie co mnie zastanawia to, że problem pojawił się niedawno a mieszkam juz ponad rok czasu. Na początku tego nie było. Spróbuje jeszcze przeczyścić spirala do rur cały odcinek od pralni do łazienki bo może gdzieś zwężył się przepływ scieków i blokuje.

Pozdrawiam

Kamil

Hejka. Wczoraj po przeczyszczeniu odpływu z pralni w stronę pionu kanalizacji, problem z wylewającą wodą ustąpił. Domyślam się, że powodem mógłbyc "kret" który zbrylił się w rurze oraz zalegające włosy, które wyciągnąłem na żmijce.

pozdrawiam

Witam

Nikt mi nie podpowie co zrobić z ta kanalizacją?????

cóż można napisać...zbyt małe spadki , wygląda na rurę 50 mm z wanny - i dalej też 50 pomimo, że są trzy odejścia.....po prostu rury wypełniają się wodą - ciśnienie jakie tworzy słup wody w wannie przy zgromadzeniu wody w odpływie i części napowietrzenie które u Ciebie jest odpowietrzeniem powoduje "cowkę" do pralni i tyle.

Zły początek jest następstwem tego co się dzieje.

Co zrobić.....zawór zwrotny w pralni.

Pozdrawiam

ps. Zaraz ktoś napisze, że czegoś takiego nie ma :) na foto to jest coś takiego kosztuje ok 50 zł.

ik199b.jpg