br5 30.10.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Witam, Chcę zakupić mały dom jednorodzinny (pow. 92m2), w którym jest zamontowany system kominowy Schiedel, docelowo przygotowany pod piec gazowy, dwufunkcyjny, niekondensacyjny, z zamkniętą komorą spalania oraz pod kominek. Jednak osoba, z którą byłem na oględzinach oznajmiła mi, iż komin jest zły i nie nadaje się do tej instalacji. Chciałbym to zweryfikować, dlatego bardzo proszę o pomoc i ewentualne sugestie. Mam nadzieje, że ze zdjęć będziecie w stanie coś wywnioskować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.10.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Do kominka też nie najlepszy. I źle zamontowany. Nie powinno być mostków termicznych między rurami a obudową z pustaków. Nie wiadomo co jeszcze spaprali w środku, tam gdzie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
br5 30.10.2015 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dziękuję za odpowiedź.A jednak... podejrzenia okazały się trafne. Czy ktoś jeszcze możę się wypowiedzieć więcej?Da się to jeszcze jakoś naprawić? Nie chcę tak szybko rezygnować, bo dom naprawdę mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 30.10.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Nie bardzo rozumiem dlaczego komin z wkładem ceramicznym jest zły do kotła gazowego. To że są mostki termiczne to nie jest jakaś tragedia. Dawniej całe kominy były murowane ze zwykłej cegły. Bo rozumiem że cały wkład jest odizolowany wełną od pustaka?Poszukaj wątku o kotłach gazowych i tam zapytaj - tam może zaglądają spece od takich kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.10.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Do tragedii na budowie br5 faktycznie daleko...Lekka zgroza to bagatelizowanie mostków termicznych (niechlujstwa budowlanego) przez bywalca forum. To podstawowy i kardynalny błąd podczas montażu ceramicznych kominów systemowych do urządzeń na paliwo stałe. I nie chodzi tu o przymurowane elementy wyczystki. Zdjęcie trójnika pokazuje jak lekko budowlańcy podchodzili do tego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
br5 31.10.2015 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 i co z tym fantem zrobić?deweloper mówi, że wszystko jest OK - "będzie przecież rura z nierdzewki i odprowadzenie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.10.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Z gazem problemów (prawdopodobnie) nie będzie, ale ja o gazie nic nie mówię... Z kominkiem zaś może być problem, jeśli między wełnę dostała się zaprawa (co sugeruje zdjęcie trójnika). Takie trwałe połączenie rury szamotowej z pustakiem keramzytowym, spowoduje pekanie jednego i drugiego...Sprawdzić trudno, ale nie jest to niemożliwe. Punktowo wycina się fleksem jedną ściankę keramzytową na wysokości 2-3 pustaków. Potem wklejasz to co wyciąłeś na klej (np do płytek ) i zaciągasz siatką elewacyjną. Jeśli są mostki (50% że są ), wzywasz przedstawiciela regionalnego Schiedla i razem wieszacie dewelopera głową w dół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
br5 02.11.2015 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 otrzymałem w między czasie odpowiedź od przedstawiciela Scheidla: Kominy które są na zdjęciach są to najprawdopodobniej kominy Rondo Plus . Te systemy nadają się do pracy z kotłami na paliwa stałe oraz kotłami gazowymi i olejowymi ale z otwartą komorą spalania. Chcąc podpiąć do tego komina kocioł z zamkniętą komorą nie kondensacyjny należy alb zamontować do środka rurę stalową fi 8 albo podpiąć spaliny do komina Rondo Plus a powietrze do spalania kocioł musi ciągnąć z kotłowni. Należy wówczas uszczelnić połączenie rury stalowej fi 8 którą musimy wsunąć do trójnika spalin , ale z rysunku nie wiem jakiej średnicy. Nie ma takich oryginalnych uszczelnień więc albo należy wykonać uszczelnienie we własnym zakresie albo wymienić przyłącz spalin. Należy także odkuć nadmiar betonu który znajduje się przy trójnikach spalin i wyczystkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.11.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 otrzymałem w między czasie odpowiedź od przedstawiciela Scheidla: Kominy które są na zdjęciach są to najprawdopodobniej kominy Rondo Plus . Te systemy nadają się do pracy z kotłami na paliwa stałe oraz kotłami gazowymi i olejowymi ale z otwartą komorą spalania. Chcąc podpiąć do tego komina kocioł z zamkniętą komorą nie kondensacyjny należy alb zamontować do środka rurę stalową fi 8 albo podpiąć spaliny do komina Rondo Plus a powietrze do spalania kocioł musi ciągnąć z kotłowni. Należy wówczas uszczelnić połączenie rury stalowej fi 8 którą musimy wsunąć do trójnika spalin , ale z rysunku nie wiem jakiej średnicy. Nie ma takich oryginalnych uszczelnień więc albo należy wykonać uszczelnienie we własnym zakresie albo wymienić przyłącz spalin. Należy także odkuć nadmiar betonu który znajduje się przy trójnikach spalin i wyczystkowym. Fajnie, że z dużym "prawdopodobieństwem" rozpoznał swój produkt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts