Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak, czym zakleić okrągłe dziury po "oczkach" w płycie K/G

beatagl

Recommended Posts

Witam

Kilka lat temu ocieplałam poddasze i równocześnie zrobiłam dziurki pod oczka LED w płycie. Teraz postęp technologiczny poszedł do przodu i nie potrzeba już tyle punktów światła ( są mocniejsze żarówki LED) chciałabym zakleić co drugie oczko, moje pytanie - czym to zakleić i jak ? Wytniemy kółka z płyty ale czy jest jakiś specjalny klej, szpachla, żeby je obsadzić ?

- przygotuj sobie deseczki lub kawałki profila do GK takie aby weszły w otwór i zaparły się od środka na płycie GK (długość dobierz eksperymentalnie)

- przykręć je na wkręty po obu stronach otworu

- do deseczek \ profili przykręcasz wycięte kółka

- całość szpachlujesz standardowo gipsem \ masą szpachlową

- przygotuj sobie deseczki lub kawałki profila do GK takie aby weszły w otwór i zaparły się od środka na płycie GK (długość dobierz eksperymentalnie)

Że ja na to nie wpadłam heheheh Dziękuję Ci bardzo, super prosta metoda

No dobra, Beata, a teraz tak całkiem serio, bo widzę, że tu ludzie niestworzone rzeczy piszą.

Zmierz otwór, idź do supermarkietu i kup słoiki ketchup'u, albo oliwek, czy cokolwiek, z nakrętką o milimetr większą niż ten otwór w karton gipsie. Pokrywkę podziurawić gwoździem.

Ewentualnie znicze, bo jest sezon, z płaską pokrywką w tym rozmiarze. Potem delikatnie gumowym młotkiem osadzasz takie cuś płaskim denkiem do dołu w otworach po halogenkach i szpachlujesz.

Siatkę zachowaj na szkodniki.

Nie ma za co :cool:

Edytowane przez lotpaj

Beatagl ty tak na poważnie z tymi dziureczkami i piszesz jeszcze, że postęp technologiczny poszedł do przodu?

Tak poważnie.

Jak robiłam to ocieplenie poddasza 8 lat temu to żarówki LED nie były jeszcze znane i powszechne. Moc dostępnych żarówek w tym czasie to zawrotne 1 WATT z racji tego, oczek wyszło ile wyszło. Teraz moc świecenia jest nieporównywalnie większa to i dziurek musi ubyć.

Edytowane przez beatagl

Dziurki są również w skosach, nie będzie tak, że jak ktoś się dotknie, oprze w miejscu "pokrywki" to wpadnie z ręką (przesadzam, że wpadnie bo dziurki są małe 5cm)???

No to udaj się do zakładu ślusarskiego i poproś, żeby zrobili ci takie krążki z blachy z ostrymi krawędziami, które będziesz mogła wbić z płytę k-g. Oni już będą wiedzieli, ja to zrobić, a koszt dużo mniejszy, niż kładzenie jakiś siatek. Zrobią ci krążki na wymiar na zasadzie klina i wtedy zagipsujesz, i nic tego nie ruszy.

A przeczytałaś ten post jest bardzo w temacie, rozsądnie i na temat, jak chcesz drogo, to wymień całe płyty KG.

A jak chcesz z " ze słoikami" to lotpaj ... jest pod ręką.

A jak chcesz z " ze słoikami" to lotpaj ... jest pod ręką.

Źle zrozumiałeś. Ja pisałem o pokrywkach słoikowych/zniczowych, a nie o całych słoikach wbijanych w ścianę K-G.

A jak chcesz ośmieszyć moje rozwiązanie, to se kup duży słoik, załóż na łeb i walnij w ścianę katrongipsową . I tak zostaw, niech cię zaszpachlują.

Witaj, dzabij dobrze napisał najlepszy będzie profil CD 60 około 10 cm długości ( pod warunkiem, że pod płytą jest na tyle miejsca aby go wcisnać ) przytwierdzić go wkrętami tylko nie przy samej krawędzi, ale żeby to zrobić trzeba przez otwór przytrzymać profil aby nie odpychał go wkręt przy wkrecaniu. Następnie Knauf uniflot lub rigips vario, aby nie pękało. Wiele razy stosowane i sprawdza się :)