beatagl 30.10.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 WitamKilka lat temu ocieplałam poddasze i równocześnie zrobiłam dziurki pod oczka LED w płycie. Teraz postęp technologiczny poszedł do przodu i nie potrzeba już tyle punktów światła ( są mocniejsze żarówki LED) chciałabym zakleić co drugie oczko, moje pytanie - czym to zakleić i jak ? Wytniemy kółka z płyty ale czy jest jakiś specjalny klej, szpachla, żeby je obsadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.10.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 - przygotuj sobie deseczki lub kawałki profila do GK takie aby weszły w otwór i zaparły się od środka na płycie GK (długość dobierz eksperymentalnie)- przykręć je na wkręty po obu stronach otworu- do deseczek \ profili przykręcasz wycięte kółka- całość szpachlujesz standardowo gipsem \ masą szpachlową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 30.10.2015 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 - przygotuj sobie deseczki lub kawałki profila do GK takie aby weszły w otwór i zaparły się od środka na płycie GK (długość dobierz eksperymentalnie) - przykręć je na wkręty po obu stronach otworu - do deseczek \ profili przykręcasz wycięte kółka - całość szpachlujesz standardowo gipsem \ masą szpachlową Że ja na to nie wpadłam heheheh Dziękuję Ci bardzo, super prosta metoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 30.10.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Że ja na to nie wpadłam heheheh Dziękuję Ci bardzo, super prosta metoda I pamiętaj o odpowiedniej dylatacji, żeby potem gips nie spuchnął i na ścianie nie porobiły się purchle. No i deseczki z jesionu, ale to chyba jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.10.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Zetnij pod kątem 45 stopni kółka i KG w suficie i dopiero wtedy zaklejaj gipsem. Nie będzie pękać na klejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 30.10.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Beatagl ty tak na poważnie z tymi dziureczkami i piszesz jeszcze, że postęp technologiczny poszedł do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 30.10.2015 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Panowie a siatkę dawać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 30.10.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) No dobra, Beata, a teraz tak całkiem serio, bo widzę, że tu ludzie niestworzone rzeczy piszą. Zmierz otwór, idź do supermarkietu i kup słoiki ketchup'u, albo oliwek, czy cokolwiek, z nakrętką o milimetr większą niż ten otwór w karton gipsie. Pokrywkę podziurawić gwoździem. Ewentualnie znicze, bo jest sezon, z płaską pokrywką w tym rozmiarze. Potem delikatnie gumowym młotkiem osadzasz takie cuś płaskim denkiem do dołu w otworach po halogenkach i szpachlujesz. Siatkę zachowaj na szkodniki. Nie ma za co Edytowane 30 Października 2015 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 30.10.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Beatagl ty tak na poważnie z tymi dziureczkami i piszesz jeszcze, że postęp technologiczny poszedł do przodu? Tak poważnie. Jak robiłam to ocieplenie poddasza 8 lat temu to żarówki LED nie były jeszcze znane i powszechne. Moc dostępnych żarówek w tym czasie to zawrotne 1 WATT z racji tego, oczek wyszło ile wyszło. Teraz moc świecenia jest nieporównywalnie większa to i dziurek musi ubyć. Edytowane 30 Października 2015 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 30.10.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Toż właśnie ci radzę zastosować pokrywki po słoikach ciut większe. Zawszę tę dziurę możesz zwykłym nożem ciut powiększyć w płycie k-g, a potem młoteczkiem wpasować denko i tyle. Ja serio piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 30.10.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dziurki są również w skosach, nie będzie tak, że jak ktoś się dotknie, oprze w miejscu "pokrywki" to wpadnie z ręką (przesadzam, że wpadnie bo dziurki są małe 5cm)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 30.10.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dziurki są również w skosach, nie będzie tak, że jak ktoś się dotknie, oprze w miejscu "pokrywki" to wpadnie z ręką (przesadzam, że wpadnie bo dziurki są małe 5cm)??? No to udaj się do zakładu ślusarskiego i poproś, żeby zrobili ci takie krążki z blachy z ostrymi krawędziami, które będziesz mogła wbić z płytę k-g. Oni już będą wiedzieli, ja to zrobić, a koszt dużo mniejszy, niż kładzenie jakiś siatek. Zrobią ci krążki na wymiar na zasadzie klina i wtedy zagipsujesz, i nic tego nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 01.11.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 - przygotuj sobie deseczki lub kawałki profila do GK takie aby weszły w otwór i zaparły się od środka na płycie GK (długość dobierz eksperymentalnie) - przykręć je na wkręty po obu stronach otworu - do deseczek \ profili przykręcasz wycięte kółka - całość szpachlujesz standardowo gipsem \ masą szpachlową A przeczytałaś ten post jest bardzo w temacie, rozsądnie i na temat, jak chcesz drogo, to wymień całe płyty KG. A jak chcesz z " ze słoikami" to lotpaj ... jest pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 04.11.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 A jak chcesz z " ze słoikami" to lotpaj ... jest pod ręką. Źle zrozumiałeś. Ja pisałem o pokrywkach słoikowych/zniczowych, a nie o całych słoikach wbijanych w ścianę K-G. A jak chcesz ośmieszyć moje rozwiązanie, to se kup duży słoik, załóż na łeb i walnij w ścianę katrongipsową . I tak zostaw, niech cię zaszpachlują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlani.itd 07.11.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Witaj, dzabij dobrze napisał najlepszy będzie profil CD 60 około 10 cm długości ( pod warunkiem, że pod płytą jest na tyle miejsca aby go wcisnać ) przytwierdzić go wkrętami tylko nie przy samej krawędzi, ale żeby to zrobić trzeba przez otwór przytrzymać profil aby nie odpychał go wkręt przy wkrecaniu. Następnie Knauf uniflot lub rigips vario, aby nie pękało. Wiele razy stosowane i sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlani.itd 07.11.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Gdy otwór jest mniejszy niż 6 cm powiększ go aby profil się zmieścił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlani.itd 07.11.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Jeżeli są problemy z przytrzymaniem profilu podczas przykręcania można w środku zrobić mały otwór na palec lub bezpieczniej bo krawędzie będą ostre, na coś z zakrzywioną końcówką np. Imbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts