Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na stropie kleina mam położone legary (odstęp koło 60-70cm), na tym 2 x płyte mfp 18mm, na tym panele.

Po 4-5 dniach od położenia podłoga zaczęła skrzypieć. Ściągneliśmy podłogę częściowo - płyty/legary obniżone. Zgaduje, że wskutek chodzenia i stawiania rzeczy legary obniżyły się.

Poprawiliśmy kliny (tzn, mój "fachowiec", ja pomagałem by było szybciej), przykręciliśmy płyty mfp od nowa.

Po kilku dniach to samo - podłoga skrzypi.

Myślę teraz czy nie otworzyć jej znów, podbić*kliny i tym razem obsikać je dookoła pianką - to dobry sposób? Jeśli tak - ile pianka powinna schnąć? (zakładam, że niskoprężna)

Może jest jakiś inny lepszy sposób?

Niestety mowa o kawalerce, więc zdjęcie paneli i płyt (dwie warstwy - druga kładziona z przesunięciem) to sporo pracy, przesuwania mebli, agd..

Jeśli miałbym sposób, który zadziała to się*podejme, jeśli miałbym znów "próbować" to chyba nie porwę się*na 2 dni pracy.

Jeśli macie jakieś doświadczenia - proszę, pomocy? Za mną*totalny remont, a zamiast cieszyć*się*mieszkaniem, to co krok to się*irytuje na to piszczenie. Myślałem, że przywyknę, ale pół roku mija, a mnie szlag trafia. Rozważałem wylewkę, ale szkoda mi tych ~1200zł wydanych na płyty mfp...

pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/205390-jak-wypoziomowa%C4%87-legary-na-stropie-kleina-tak-by-si%C4%99trzyma%C5%82y/

Chyba te legary są bardzo cieniutkie jeżeli zaczynają klawiszować. Musisz je przytwierdzić do tego podłoża , wiem, że to nie będzie proste ale trzeba to zrobić . Skrzypieć może też w miejscach styku legarów ze ścianą i na krawędziach stykowych płyt. Trzeba było nawet krawędzie te przesmarować silikonem lub akrylem.

Nie do końca czuję jak Ty te legary "podbijasz" klinami i jakim cudem one się ruszają?

Legary nie mogą opierać się na klinach - tak to możesz je chwilowo poziomować. Jak poustawiasz to musisz szczeliny porządnie popodpierać (płyty sklejki, blachy, itp.) i to dość gęsto żeby całość była dostatecznie sztywna. Jeżeli bardzo Ci zależy na wygłuszeniu (skrzypienia) to między legary a płyty możesz dać cienką taśmę gumową.

No, mój facet od remontu pomiędzy legary, a betonowe cosie (dwuteowniki? obrócone cegły? No- te wystające ze stopu kleina) wciskał kliny i miało wystarczyć - ponoć. jak widać nie wystarczyło.Z kolei między tymi "dwuteownikami" jest jakaś posypa, szyszki - w jakimś % legary na tym leżą, jakiś % powierzchni ma powietrze pomiędzy legarem, a tą posypą.

płyty sklejki/blachy pomiędzy legary, a te betonowe wystające ze stropu kleina? Ale one nie są równe i takie płyty czy blachy też by pracowały chyba - analogicznie jak kliny.

Wydaje mi się, że skrzypią same panele, wiec nie wiem czy taśma gumowa między legary, a płyty by coś*dała.

Czyżby legary daliście równolegle do szyn 2T?Trzeba dać prostopoadle i przytwierdzić je na stałe do tych szyn ( małe samowierty, metalowe łączniki). Płytę przykręconą do legarów ( jeżeli łączenie nie jest na legarze) dobrze też wypoziomować a krawędzie łączące się dodatkowo połączyć dając od dołu nawet deseczke struganą. Na płytę dobry podkład i panele nie będą skrzypieć. A tak swoją droga te ,, szyszki << trzeba było usunąć .Nic one nie dają tylko stwarzają zagrożenie wilgoci w przypadku zalania.

prostopadle, prostopadle są legary.

Przykręcić do szyn? Ale te szyny zabetonowane są - samowierty dadzą radę, nie kołki rozporowe?

Nie dlatego zresztą podłoga na legarach nazywa się*pływającą, że legary nie są do niczego przykręcone?

Łączenia płyt - jak pisałem, są dwie warstwy, kładzione na zakładkę. Czyli jak 1 warstwa zaczynała się*od całej płyty, to 2 idzie połówka płyty najpierw. Przykręcone zarówno do legarów jak i do siebie wzajemnie.

(w ogóle zastanawiam się*czy się*nie wkurzyć i zrobić*wylewki jak słucham o potencjalnych problemach z legarami, płytami.. Szkoda tylko by było 1200zł wydanych na płyty mfp)

Sorry ale podłoga pływająca nie oznacza, że legary nie są przykręcone. Postudiuj dalej bo słyszałeś dzwon ale nie wiesz gdzie on. Szukasz porad a po chwili piszesz, że wiesz więcej. Jeżeli tak to POWODZENIA.
Panele to podłoga pływająca bo nie sa związane do podłoża jak też i dookólnych ścian. Przy ścianach jest zawsze szczelina. W końcu co Ci trzeszczy? Panele czy cały podest. Jaki podkład zastosowałeś pomiędzy panele a płytę?. A legary zawsze można przytwierdzić trwale do szyn 2T przy pomocy samowiertów. Tylko z rozwagą nie kręć potężnych otworów w stali. Ponadto kliny jak to określasz tez powinny być przymocowane do legarów nawet przy pomocy wkręta lub gwoździa. W tym przypadku podejrzewam, że pomimo wypoziomowania legarów ( pewnie sprawdzany był każdy z osobna) nie tworzą one równej płaszczyzny. Weź pożycz gdzieś nawet 2,5 metrowa łatę murarską i przejedź po ich powierzchni. Powinny być równe . Łata postawiona prostopadle do legarów. Podejrzewam, że nie są równe i płyta podczas przykręcania dopiero doprowadza je do tej równości.Jak to wszystko zrobisz i na dobry podkład położysz panele stosując dookólną szczelinę przy ścianach nie zapiszczy Ci nic na bank. A jeszcze taki mały trik przy jednaj ze ścian( jeżeli boisz się , że panele będą zbyt mocno pływały ) przybij je po krawędzi małymi gwoździkami tak aby skryła je listwa przypodłogowa. Jeżeli nie poradzisz sobie z montażem legarów do szyn możesz spróbować dać po dwa kołki na jeden legar ( nawet KSM) ale uwaga, jeżeli w tym stropie jest cegła dziurawka ( a raczej na bank) to jest mały problem z dobraniem długości takiego kołka tak aby część rozporowa zadziałała w ciele tej cegły a nie w pustce. Powodzenia.
Aha jeszcze jedno dot. posobu położenia płyty jak pisałeś wyżej. Rozumiem, że dłuższe krawędzie płyty nie pokrywają się z sobą. Najlepiej jest stosować drugą warstwę prostopadle do pierwszej.
  • 1 month później...