Jastrząb 10.11.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła powinna być normą i będzie zgodnie z dążeniem do budowy jak najmniej energochłonnych budynków.To jeszcze duzo wody we wisle uplynie. Ustawodawca bedzie srube przykrecał jesli chodzi o ilosc energi potrzbnej dla danego budynku. W pewnym momencie nie specjalnie bedzie sie dało zwiekszac grubosci izolacji, rekuperacja bedzie naturalnym krokiem zeby sprostac wymaganiom co do strat energii. Ale bedzie to dotyczyc tylko nowych domów, wiec kropla w morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.11.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 To jeszcze duzo wody we wisle uplynie. Ustawodawca bedzie srube przykrecał jesli chodzi o ilosc energi potrzbnej dla danego budynku. W pewnym momencie nie specjalnie bedzie sie dało zwiekszac grubosci izolacji, rekuperacja bedzie naturalnym krokiem zeby sprostac wymaganiom co do strat energii. Ale bedzie to dotyczyc tylko nowych domów, wiec kropla w morzu. Tak już powoli się dzieje. Nowa metodologia wręcz wymusza takie podejście do budynków, czasami nawet jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.11.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Tak już powoli się dzieje. Nowa metodologia wręcz wymusza takie podejście do budynków, czasami nawet jednorodzinnych. Jest coraz więcej budynków termomodernizowanych gdzie zakłada się wm z odzyskiem ciepła. W przyszłym tygodniu robimy instalację w domu z lat 70 tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.11.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Jest coraz więcej budynków termomodernizowanych gdzie zakłada się wm z odzyskiem ciepła. W przyszłym tygodniu robimy instalację w domu z lat 70 tych. Dla mnie WM z odzyskiem ciepla to na ostatnim miejscu koszty (w sensie oszczędności energii). Na pierwszym miejscu to komfort, czyli nawiew świeżego powietrza non stop, a nie 4 x po 10 minut. Ja zima okien nie otwieram. Nie musze. I czy jest to przed snem, czy nad ranem, powietrze mam zawsze takie samo. Jak czasem spie gdzies po za domem, u rodziny/znajomych, zima, przy szczelnych oknach, w malym pokoiku. To nad ranem powietrze można "kroić." Druga rzecz, ktora dotyczy i tego watku, to wilgoc. A w zasadzie jej brak. W gruncie rzeczy mam w domu ciut za sucho. Fakt, zrobienie tego kosztuje. Komfort kosztuje. Taniej by tez bylo nie robic w domu ubikacji tylko biegac za potrzeba do WC chatki za domem. A jednak ubikacje w domach robimy bezdyskusyjnie. Ot naród sie musi przekonac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.11.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Dla mnie WM z odzyskiem ciepla to na ostatnim miejscu koszty (w sensie oszczędności energii). Na pierwszym miejscu to komfort, czyli nawiew świeżego powietrza non stop, a nie 4 x po 10 minut. Ja zima okien nie otwieram. Nie musze. I czy jest to przed snem, czy nad ranem, powietrze mam zawsze takie samo. Jak czasem spie gdzies po za domem, u rodziny/znajomych, zima, przy szczelnych oknach, w malym pokoiku. To nad ranem powietrze można "kroić." Druga rzecz, ktora dotyczy i tego watku, to wilgoc. A w zasadzie jej brak. W gruncie rzeczy mam w domu ciut za sucho. Fakt, zrobienie tego kosztuje. Komfort kosztuje. Taniej by tez bylo nie robic w domu ubikacji tylko biegac za potrzeba do WC chatki za domem. A jednak ubikacje w domach robimy bezdyskusyjnie. Ot naród sie musi przekonac. Tak, koszty są ale popatrz w nowy domu odpadają Ci kominy a one kosztują... Można niby inaczej bez kominów jakieś kanały kombinować ale kto tak kombinuje...? Wilgoć... będzie za sucho jak masz za mocny że tak powiem nawiew, czyli przewymiarowaną centralę jak dobrze się dobierze albo jest w niej duża modulacja mocy wentylatorów to poradzisz spokojnie. Co masz za reku? Może coś pomogę. Co do kosztów jeszcze to podpowiadałem thessli wersję ekonomiczną ich rekuperatorów, i będą co spowoduje że porządne instalacje nawet w starszych budynkach czy tych nowych będzie można zrobić taniej wyrzekając się pewnych bajerów. Masz rację naród musi się przekonać. Często podaję przykład tego WC było podobnie i z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.11.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Tak, koszty są ale popatrz w nowy domu odpadają Ci kominy a one kosztują... Można niby inaczej bez kominów jakieś kanały kombinować ale kto tak kombinuje...? Wilgoć... będzie za sucho jak masz za mocny że tak powiem nawiew, czyli przewymiarowaną centralę jak dobrze się dobierze albo jest w niej duża modulacja mocy wentylatorów to poradzisz spokojnie. Co masz za reku? Może coś pomogę. Co do kosztów jeszcze to podpowiadałem thessli wersję ekonomiczną ich rekuperatorów, i będą co spowoduje że porządne instalacje nawet w starszych budynkach czy tych nowych będzie można zrobić taniej wyrzekając się pewnych bajerów. Masz rację naród musi się przekonać. Często podaję przykład tego WC było podobnie i z tym. Wielu lat tamu (tak ze 40? 50?) na wsi budujac dom, nie mozna miec bylo w projekcie WC w domu, tylko "za stodołą". Z ta suchoscia nie ma tragedii. Teraz jest okolo 50%? (z pamieci pisze). Przy ekstreamlnych mrozach czasem spada ponizej 40%. Najnizej co widzialem to pewnie ze 35%, ale to jakies pojedyczne przypadki. Mam bartosza, nie powiem niestety z pamieci ktorego. Moge predkosc ustawic od 0-100% ze krokiem 10%. WIec tu nie ma zadnego problemu jesli chodzi o regulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.11.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Wielu lat tamu (tak ze 40? 50?) na wsi budujac dom, nie mozna miec bylo w projekcie WC w domu, tylko "za stodołą". Z ta suchoscia nie ma tragedii. Teraz jest okolo 50%? (z pamieci pisze). Przy ekstreamlnych mrozach czasem spada ponizej 40%. Najnizej co widzialem to pewnie ze 35%, ale to jakies pojedyczne przypadki. Mam bartosza, nie powiem niestety z pamieci ktorego. Moge predkosc ustawic od 0-100% ze krokiem 10%. WIec tu nie ma zadnego problemu jesli chodzi o regulacje. Nie jest w takim razie źle. Myślałem że np. teraz masz z 30%. Znam wiele przypadków onyx 400 które przesuszały w starszych wersjach więc tak pytałem bo da się to łatwo poprawić w razie problemów. U mnie wilgotność podobnie się ma jak u Ciebie. Wiesz... znam takich co nadal WC w domu nie mają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corcky 30.11.2015 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Z tymi plytami moze Ci sie udac a moze i nie, raczej zakladalbym to gorsze; tak jak wyzej wspomina Jastrzab. Sa lepsze rozwiazania . . . Pewniejsze. Piszesz, ze jest grzyb, te tynki trzeba skuc, opalic palnikiem i spryskac roztworem siarczanu miedzi. Reszta juz zostala dokladnie opisana przez adama_mk, tylko poczytac i brac sie za robote http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180395-remont-100-letniej-chaty&p=5882573&viewfull=1#post5882573 Pozdrawiam Czy ktoś nakładał ten tynk perlitowy? Jakie doświadczenia z nim macie? Więcej ciepła zostanie w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 30.11.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Podejrzewam, że tak naprawdę różnica będzie "niewyczuwalna"? Albo zbliżona do niej. Pamiętaj, że perlit jest tylko jednym!!! ze składników całej mieszanki, a nie jedynym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts