Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary pokój. Problem z wilgocią

Corcky

Recommended Posts

17jan dzięki za rady.

Panowie musu żeby używać tej kuchenki nie ma :D Pytanie głównie moje rozchodzi się o to, czy kratka wentylacyjna wywiewna z wentylatorem elektronicznym, który by zasysał powietrze obniżyłaby wilgotność?

A może coś takiego: "Kratka wentylacyjna posiada wkładkę z żaluzją, która otwiera się w przypadku wymuszonego przepływu powietrza." ? Tutaj link:

https://www.tim.pl/kratka-wentylacyjna-z-zaluzja-grm350x350?gclid=CLXfs5KnhckCFdXNGwodoJQN0Q

Co Ci da ta kratka możesz mi wytłumaczyć?

Według mojej wiedzy ta kratka zmniejszy przepływ powietrza będą większe opory. Czy dobrze przeczytałeś i zrozumiałeś co pisze sprzedawca? chyba nie.

Nie możesz instalować żadnych urządzeń mechanicznych do instalacji grawitacyjnej w budynku wielorodzinnym. Po prostu będziesz zakłócał działanie wyciągu w danym kanale. Jak dasz obojętnie jaki "wentylatorek" to będzie on rozsyłał Twoje zapaszki po sąsiadach, którzy są podłączeni do tego kanału wentyl.

Możesz podłączyć "wentylatorek" jeżeli jest to kanał do którego jesteś podłączony tylko TY i nie masz kuchenki gazowej. Wezwij kominiarza żeby wydał Ci opinie, że można podłączyć wentyl. mechaniczną. A jak otrzymasz zgodę na podłączenie urządzeń wyciągowych to wtedy będziesz się martwił jaki "wentylatorek" podłączyć. Koledzy z forum na pewno Ci pomogą w wyborze odpowiedniego urządzenia.

Pozdr.

Janek

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wentylacji mechanicznej nie łączy się z grawitacyjną. Albo robimy wentylację mechaniczą albo grawitacyjną choć ta zwykle nie działa tak jak chcemy i kiedy chcemy i niestety nie jesteśmy w stanie jej dobrze kontrolować. Kuchenka gazowa nie jest problemem dla wentylacji mechanicznej! Jak mamy okap to możemy go spokojnie podłączyć i najkrótszą drogą wyprowadzić na zewnątrz i w przewód wstawić zawór zapobiegający cofce.

Zdrowe mieszkanie/dom/biuro etc. potrzebuje sprawnej wentylacji.

Wentylacji mechanicznej nie łączy się z grawitacyjną. Albo robimy wentylację mechaniczą albo grawitacyjną choć ta zwykle nie działa tak jak chcemy i kiedy chcemy i niestety nie jesteśmy w stanie jej dobrze kontrolować. Kuchenka gazowa nie jest problemem dla wentylacji mechanicznej! Jak mamy okap to możemy go spokojnie podłączyć i najkrótszą drogą wyprowadzić na zewnątrz i w przewód wstawić zawór zapobiegający cofce.

Zapominasz o takiej instytucji jak NADZÓR BUDOWLANY!

Wentylacji mechanicznej nie łączy się z grawitacyjną.

.

I dotyczy to wszystkich budynków, a nie "budynków wielorodzinnych z kuchenkami gazowymi".

I tu 100% racji. A sprawna wentylacja to z pewnoscia nie jest otworzenie okna na kilka minut dziennie.

I dotyczy to wszystkich budynków, a nie "budynków wielorodzinnych z kuchenkami gazowymi".

nie rozumiem co masz na myśli? wentylacje mechaniczną można zrobić w każdym budynku nawet wielorodzinnym np. bloku gdzie można bez problemów zrealizować nawiew i wywiew powietrza. Można np. przez balkon, obok okna, przez okno (otwory) itp. robi się starsze budynki i w nich mechaniczną wentylacje z odzyskiem ciepła

nie rozumiem co masz na myśli? wentylacje mechaniczną można zrobić w każdym budynku nawet wielorodzinnym np. bloku gdzie można bez problemów zrealizować nawiew i wywiew powietrza. Można np. przez balkon, obok okna, przez okno (otwory) itp. robi się starsze budynki i w nich mechaniczną wentylacje z odzyskiem ciepła

Ale jak to robisz to zaslepiasz wszelkie "kratki" od wentylacji grawitacyjne. Jedno i drugie razem nie powinno w danym mieszkaniu domu dzialac. Przynajmniej na moja wiedze.

Dziennik ustaw nr 75 §93 punkt 2, ustęp 2 i punkt 3 - mówią one o konieczności zastosowania w jednym pomieszczeniu wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej.

Mowa o tym?

§ 93. 1. Pomieszczenie mieszkalne i kuchenne powinno mieć bezpośrednie oświetlenie światłem dziennym.

2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji:

1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej,

2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej.

3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu.

Zebys Ty widział kominiarzy ktorym "dziekuje". Sporo z nich sie wlasnie drze i straszy nadzorem....

Niech się dokształcą szanowni kominiarze :) Chyba boją się o pracę bo jak ludzie zaczną coraz to bardziej z kominów rezygnować? Na przyszły rok robiłem wycenę instalacji dla 5 domów jak na razie i żaden nie ma kominów... coś na rzeczy jest. Uwaga! Nadzór budowlany już czeka.... :)

Mowa o tym?

§ 93. 1. Pomieszczenie mieszkalne i kuchenne powinno mieć bezpośrednie oświetlenie światłem dziennym.

2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji:

1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej,

2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej.

3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu.

yes

Niech się dokształcą szanowni kominiarze :)

To samo im mowie ;-) Odchodza niepyszni cos tam burczac pod nosem o "nowoczesnosci".

Chyba boją się o pracę bo jak ludzie zaczną coraz to bardziej z kominów rezygnować? Na przyszły rok robiłem wycenę instalacji dla 5 domów jak na razie i żaden nie ma kominów... coś na rzeczy jest. Uwaga! Nadzór budowlany już czeka.... :)

Oj, jest jeszcze pewien opor w materii. O ile paru budujacych sasiadów namowilem na jakies nowoczesne rozwiazania np na pompe ciepla, to z wentylacja mechaniczna jeszcze mi sie nie udało :-(. Zapraszałem do domu, pokazywalem, opowiadalem. Nie specjalnie rozumiem, bo to jeden z lepszych wynalazków ktore sie pomalu przebijaja.

Tyle ze narod polski jest glupi. Kratki grawitacyjne zaslania, to i wentylatory by w mechniacznej wentylacji wylaczal nawet jakby przepisami nakazano robic wentylacje mechaniczna wszedzie. A potem placz ze welna w dachu splesniała.

Ale jak to robisz to zaslepiasz wszelkie "kratki" od wentylacji grawitacyjne. Jedno i drugie razem nie powinno w danym mieszkaniu domu dzialac. Przynajmniej na moja wiedze.

Tak, zaślepiamy otwory i realizujemy niezależną wentylację mechaniczną. Od razu uprzedzam, że nie zatykamy kanałów innym ludziom :) bo może zaraz ktoś zapytać. W przyszłym tygodniu będziemy coś takiego robić. Zrobię zdjęcia.

To samo im mowie ;-) Odchodza niepyszni cos tam burczac pod nosem o "nowoczesnosci".

Oj, jest jeszcze pewien opor w materii. O ile paru budujacych sasiadów namowilem na jakies nowoczesne rozwiazania np na pompe ciepla, to z wentylacja mechaniczna jeszcze mi sie nie udało :-(. Zapraszałem do domu, pokazywalem, opowiadalem. Nie specjalnie rozumiem, bo to jeden z lepszych wynalazków ktore sie pomalu przebijaja.

Tyle ze narod polski jest glupi. Kratki grawitacyjne zaslania, to i wentylatory by w mechniacznej wentylacji wylaczal nawet jakby przepisami nakazano robic wentylacje mechaniczna wszedzie. A potem placz ze welna w dachu splesniała.

Ja znam przypadki, że ludzi zimą zasłaniają kratki wentylacyjne bo im zimno wieje... Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła powinna być normą i będzie zgodnie z dążeniem do budowy jak najmniej energochłonnych budynków.

Tak, zaślepiamy otwory i realizujemy niezależną wentylację mechaniczną. Od razu uprzedzam, że nie zatykamy kanałów innym ludziom :) bo może zaraz ktoś zapytać. W przyszłym tygodniu będziemy coś takiego robić. Zrobię zdjęcia.

Dokladnie. Chodzi mi o to ze 17Jan jakos uparcie pisał ze nie mozna zrobic wentylacji mechanicznej w "budynku wielorodzinnym" i cos tam pisał o kuchanekach gazowych. A wielorodzinnosc czy kuchaniki tu nic nie zmieniaja bo generalnie nie mozna (nawet zgodnie z prawem) łaczyc obu wentylacji gdzie, by tego nie robic.

Bo to bez sensu a i grozne moze byc jesli cos w domu "spalasz".

ale tutaj nie jest napisane że muszą być 2 wentylacje :) taka i taka :) nie łączy ich się... chyba że mowa o okapie, to już pisałem że dajemy najkrótszą drogą i zawór zwrotny.

"W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu."

Mamy w tym punkcie możliwośc i określenie koniecznego warunku do jego realizacji, wiec muszą byc obie wentylacje mechaniczna i grawitacyjne w jednym pomieszczeniu jeżeli chcemy kuchnię w pokoju.

Oczywiście nie są to równoważne wentylacje, bo jedna jest do tzw czasowego zwiększenie wentylowanego powietrza, ale jest to jedyny znany mi przepadek, gdzie nakazuje się takie rozwiązanie - Gw + Gmech, i jest to w sprzeczności z normą wentylacyjną, która zakazuje takich rozwiązań bez żadnych wyjątków. Nie mniej rozporządzenie jest ważniejsze w hierarchii i należy je stosowac.