True0Man 31.10.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Witam, przymierzamy się z żoną do ogrzania naszego domu pompą SMART HEAT - czy ktoś z szanownych forumowiczów może zna i kojarzy te urządzenia?Jakieś uwagi eksploatacyjne? Inwerter faktycznie jest wart zachodu? z góry dziękujęTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.11.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Witam, przymierzamy się z żoną do ogrzania naszego domu pompą SMART HEAT - czy ktoś z szanownych forumowiczów może zna i kojarzy te urządzenia? Jakieś uwagi eksploatacyjne? Inwerter faktycznie jest wart zachodu? z góry dziękuję TM ad1. Tak mam i korzystam ad2. nie ad3. mam zbyt krótko żeby oceniać na forum jest cały wątek dotyczący tych pomp wystarczy poszukać, nie trzeba zakładać nowego wątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 04.11.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Z tego co kojarzę to pompy inwerterowe. Sam z tego typu urządzeń polecam bardziej Nibe czy Danfoss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 05.11.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Z tego co kojarzę to pompy inwerterowe. Sam z tego typu urządzeń polecam bardziej Nibe czy Danfoss. JacekBB: nie masz, nie znasz się na tej marce, ale się wypowiesz są to inwertory i nie inwertory szukanie info o tym zajęło około 40 sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 05.11.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) JacekBB: nie masz, nie znasz się na tej marce, ale się wypowiesz są to inwertory i nie inwertory szukanie info o tym zajęło około 40 sekund Wydawało mi się, że INWERTEROWA (inwerter=falownik) a to są zwykłe pompy ciepła w których sprężarka jest sterowana poprzez falownik . Ale okazuje sie że zgodnie ze słownikiem języka polskiego powinno wymawiać się INWERTOR. http://sjp.pwn.pl/sjp/inwertor;2561939 Ja osobiście polecam te pompy, ale podobnie jak okobar mam ją od roku, z czego w prłni używam od dwuch tygodni. Mi w nich odpowiada możliwość szerokiej konfiguracji, choć jak dla mnie to nawet troche za mała w pewnych aspektach (ale ja jestem pod tym względem nietypowym użytkownikiem) Edytowane 5 Listopada 2015 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 05.11.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Dla mnie jest jeszcze jedna zalete pompy inwertorowej SmartHeat to jej minimalna moc na poziomie 1.5 KW dzięki czemu w okresie przejściowym nie załącza się często a dzięki temu trwałość pompy rośnie. NIBE z tego co pamiętam ma minimalną moc na poziomie 4 KW i np. dla mojego domu to stanowczo za dużo. A czy dla Was będzie odpowiednia to zależy od OZC Waszego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 08.11.2015 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Z tego co kojarzę to pompy inwerterowe. Sam z tego typu urządzeń polecam bardziej Nibe czy Danfoss. Dziękuję za informację A w czym będzie tkwić różnica między SMARTHEAT a NIBE i DANFOSSem? Cenowo się będą różnić na pewno - ale co za to się dostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 08.11.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dziękuję za informację A w czym będzie tkwić różnica między SMARTHEAT a NIBE i DANFOSSem? Cenowo się będą różnić na pewno - ale co za to się dostaje? pytasz faceta któryu handluje Nibe i Danfossem o to czy są lepsze od SmartHeata oczywiscie że Ci odpowie że są, bo NIMI HANDLUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 08.11.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dziękuję za informację A w czym będzie tkwić różnica między SMARTHEAT a NIBE i DANFOSSem? Cenowo się będą różnić na pewno - ale co za to się dostaje? Można powiedzieć, że to zupełnie różne pompy jeśli chodzi o obsługe. Zanim jednak zaczniesz wybierać pompe to podaj jakie masz zapotrzebowanie na ogrzewanie z OZC oraz ile potrzebujesz CWU (ile osób i jakie preferencje dużo/mało/średnio). No i oczywiście czy będziesz mieć 100% podłogówki czy również np klimakonwektory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 08.11.2015 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Można powiedzieć, że to zupełnie różne pompy jeśli chodzi o obsługe. Zanim jednak zaczniesz wybierać pompe to podaj jakie masz zapotrzebowanie na ogrzewanie z OZC oraz ile potrzebujesz CWU (ile osób i jakie preferencje dużo/mało/średnio). No i oczywiście czy będziesz mieć 100% podłogówki czy również np klimakonwektory ? Hej, no ja rozumiem, że "można powiedzieć" - ale coś konkretniej? do SH mogę mieć jakiś moduł internetowy do zarządzania przez sieć - więc jakie różnice w obsludze mogą się ujawić? Czy to nie jest tak że raz wyregulowane urządzenie już sobie działa po prostu? Na razie 220m.kw Rodzina 2+3. Podłogówka bez klimanowektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 08.11.2015 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 pytasz faceta któryu handluje Nibe i Danfossem o to czy są lepsze od SmartHeata oczywiscie że Ci odpowie że są, bo NIMI HANDLUJE No pewnie tak - nie wiedziałem że handluje - a sam nie wiem czym te pompy się różnią od siebie tak naprawdę na razie różnica jest "jedna jest bardziej od drugiej i jeszcze bardziej od tej trzeciej....". To za mało Widzę po opisie że sam masz SH - sporo odwiertów i niemałą powierzchnię. Ciepło w domu? Wody pod prysznicem nie brakuje? Jakiekolwiek nawet bardzo laickie uwagi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 09.11.2015 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Najpierw zrób OZC a dopiero potem zastanawiaj się nad tym jaka pompa i jak ją sterować. Czy w projekcie masz policzone zapotrzebowanie na energie cieplna na ogrzewanie i wentylacje ?Bez tych informacji nie masz co się zastanawiać nad tym jakiego producenta pompe kupić. Najpierw muszisz wiedzieć jakiej mocy pompe potrzebujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.11.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Na razie 220m.kw Rodzina 2+3. Podłogówka bez klimanowektorów. oj, będzie cięzko... co to jest OZC, tez pewnie nie wiesz... na początek wejdź tutaj http://cieplowlasciwie.pl/start wpisz danei i dostaniesz przybliżone wyniki ile ciepła potrzebuje twój dom i jaką moc musi mieć urządzenie grzewcze (itp) wspomniany audytor OZC to profesjonalne narzędzie, które pozwala policzyć to dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 09.11.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 No pewnie tak - nie wiedziałem że handluje - a sam nie wiem czym te pompy się różnią od siebie tak naprawdę na razie różnica jest "jedna jest bardziej od drugiej i jeszcze bardziej od tej trzeciej....". To za mało Widzę po opisie że sam masz SH - sporo odwiertów i niemałą powierzchnię. Ciepło w domu? Wody pod prysznicem nie brakuje? Jakiekolwiek nawet bardzo laickie uwagi mile widziane sporo odwiertów? mam 3 odwierty, razem około 190-200m ciepło? tak, musiałem mocno skręcić PC żeby mieć temp. około 21 stopni w domu - dzieciaki mam chore i lekarz kazał zmniejszyć temperaturkę wody nie brakuje, cyrkulacja czasem nie wyrabia, bo mam pomkę zapuszczoną tylko parę razy w dzień (chyba 3) ale gorąca zawsze jest w zbiorniku nie mam sterowania przez internet, może kiedyś na serwis nie narzekam - zrobione szybko i co trzeba ładnie wygyląda, za głośno nie pracuje... spokój i cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 10.11.2015 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 oj, będzie cięzko... co to jest OZC, tez pewnie nie wiesz... na początek wejdź tutaj http://cieplowlasciwie.pl/start wpisz danei i dostaniesz przybliżone wyniki ile ciepła potrzebuje twój dom i jaką moc musi mieć urządzenie grzewcze (itp) wspomniany audytor OZC to profesjonalne narzędzie, które pozwala policzyć to dokładnie To ja może trochę zawężę temat. Chodziło mi o to czym pompy się różnią od siebie przy założeniu tej samej mocy - oraz czy ktoś ma jakieś praktyczne uwagi z eksploatacji SMARTHEATa. Za linka dziękuję - skorzystam w wolnej chwili. Na razie jednak nadal interesują mnie same urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 10.11.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) . Edytowane 10 Listopada 2015 przez jgrolik Zduplikowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 10.11.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 czy ktoś ma jakieś praktyczne uwagi z eksploatacji SMARTHEATa. . Jeśli chodzi o SmartHeat 008 BWi to jedyne co mogę powiedzieć w tej chwili, to że jest dość cicha. Można zmniejszyć jej maksymalną moc (co nie omieszkałem zrobić). Jeśli chodzi o chłodzenie aktywne, to jeszcze nie miałem okazji tego przetestować. Może masz jakieś bardziej sprecyzowane pytania ? Co konkretnie Cię interesuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 10.11.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Na razie jednak nadal interesują mnie same urządzenia. Ludzie próbują Ci wytłumaczyć, że informacja o samej PC absolutnie nic Ci nie powie. A na pewno nie da odpowiedzi, czy u Ciebie się sprawdzi i będzie prawidłowo grzała domek i CWU dla rodziny. Aby było ciepło: 1. OZC 2. dobrane górne źródło (podłogówka) 3. dobrane dolne źródło (powietrze, grunt) 4. samo urządzenie (specjalnie piszę je na końcu, bo doświadczenia użytkowników PC wskazują, że jak punkty 1-3 są prawidłowo zrobione), to dla samego efektu grzania PC ma MARGINALNE znaczenie - ma znaczenie dla serwisu, COP, trwałości, emitowanego hałasu, zaawansowania sterownika itd. Ergo: na forum są zadowoleni użytkownicy powietrznych PC Panasonica, gruntowych PC Ecopower, HCT, Ekontech i innych pomp różnych producentów. Łączy ich jedno: pkt. od 1 do 3 mają dobrze zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 10.11.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Witam, przymierzamy się z żoną do ogrzania naszego domu pompą SMART HEAT - czy ktoś z szanownych forumowiczów może zna i kojarzy te urządzenia? Jakieś uwagi eksploatacyjne? Inwerter faktycznie jest wart zachodu? z góry dziękuję TM Czyżby kolega trafił do firmy GHS Polska którą to z czystym sumieniem mogę polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 11.11.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Czyżby kolega trafił do firmy GHS Polska którą to z czystym sumieniem mogę polecić? GHS również mogę polecić, ale nie tylko on sprzedaje/instaluje pompy SmartHeat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts