Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa SMARTHEAT - czy ktoś korzysta? Doświadczenia?

True0Man

Recommended Posts

pytasz faceta któryu handluje Nibe i Danfossem o to czy są lepsze od SmartHeata

oczywiscie że Ci odpowie że są, bo NIMI HANDLUJE :p

Ironia jest zbędna... Danfoss i Nibe to po prostu znane i sprawdzone przez nas marki. Jako firma mieliśmy kontakt z mniej znanymi producentami i efekt nie był zadowalający. Polecam po prostu sprawdzone urządzenia. Inna kwestia to serwis czy ewentualne naprawy - takie firmy jak Danfoss czy Nibe zapewnią Ci zawsze serwisanta (nawet jeśli Twój instalator zniknie z rynku), zaś tą firmę instaluje stosunkowo mało firm i za kilka lat możesz mieć problem np. z jej serwisem. Ogólnie zawsze polecam sprawdzone pompy ciepła znanych producentów i sam znam klientów, którzy chcieli zaoszczędzić kupując mniej znaną firmę po to,by po 4-5 latach kupować droższą markę, ponieważ te mniej znany po prostu się psuły.

Ludzie próbują Ci wytłumaczyć, że informacja o samej PC absolutnie nic Ci nie powie. A na pewno nie da odpowiedzi, czy u Ciebie się sprawdzi i będzie prawidłowo grzała domek i CWU dla rodziny.

Aby było ciepło:

1. OZC

2. dobrane górne źródło (podłogówka)

3. dobrane dolne źródło (powietrze, grunt)

4. samo urządzenie (specjalnie piszę je na końcu, bo doświadczenia użytkowników PC wskazują, że jak punkty 1-3 są prawidłowo zrobione), to dla samego efektu grzania PC ma MARGINALNE znaczenie - ma znaczenie dla serwisu, COP, trwałości, emitowanego hałasu, zaawansowania sterownika itd.

Ergo: na forum są zadowoleni użytkownicy powietrznych PC Panasonica, gruntowych PC Ecopower, HCT, Ekontech i innych pomp różnych producentów. Łączy ich jedno: pkt. od 1 do 3 mają dobrze zrobione.

Hej,

Dzięki za wyjaśnienia - rozumiem i zgadzam sie że to istotny temat. Mnie jednak interesuje nadal czym SMART HEAT wyróżnia się na tle innych rozwiązań - w obsłudze - w hałasie - w informacji o wyprodukowanym cieple i zużytej energii - ja właśnie o to pytam. Nie dobieram rozwiązania do domu - interesują mnie wrażenia z obsługi samego urządzenia.

Ironia jest zbędna... Danfoss i Nibe to po prostu znane i sprawdzone przez nas marki. Jako firma mieliśmy kontakt z mniej znanymi producentami i efekt nie był zadowalający. CIACH.

To tyle jeśli chodzi o ryzyko związane z serwisowaniem. A same urządzenia poza znaną / nieznaną marką różnicą się czymś istotnym wg Ciebie?

Ironia jest zbędna... Danfoss i Nibe to po prostu znane i sprawdzone przez nas marki. Jako firma mieliśmy kontakt z mniej znanymi producentami i efekt nie był zadowalający. Polecam po prostu sprawdzone urządzenia. Inna kwestia to serwis czy ewentualne naprawy - takie firmy jak Danfoss czy Nibe zapewnią Ci zawsze serwisanta (nawet jeśli Twój instalator zniknie z rynku), zaś tą firmę instaluje stosunkowo mało firm i za kilka lat możesz mieć problem np. z jej serwisem. Ogólnie zawsze polecam sprawdzone pompy ciepła znanych producentów i sam znam klientów, którzy chcieli zaoszczędzić kupując mniej znaną firmę po to,by po 4-5 latach kupować droższą markę, ponieważ te mniej znany po prostu się psuły.

no nie wiem czy chciałbym serwisanta wskazanego przez Danfossa :p

poza tym SmartHeata mam od GHS - firma parę lat istnieje - jeśli nie daj Boże zniknie z rynku napisze do SmartHeata żeby wskazali mi swojego autoryzowanego przedstawiciela - wskażą mi....

a jeśli będzie to za parę ładnych lat - to wezmę firmę od PC z okolicy - PC nie różnią się aż tak bardzo mechanicznie, aby nie potrafił mi mechaniki zrobić

z programowaniem będzie gorzej - ale na to też sa sposoby

a co do "znanych firm" - kuzyn miał Buderusa - sprężarka padła po 4 latach używania, kolega z pracy miał IVT - po 5 latach (miał gwarancję 4 letnią) - dokładnie 10 miesięcy po gwarancji, poszedł układ jakichś tam... serwis IVT (akurat inna firma niż montowała, bo tamta już nie istnieje) za naprawę zechciał 4k PLN plus części za ponad 3k

razem 7.500 PLN

wnerwił sie i kupił jakiegoś ekontecha za 12k

a co do "znanych firm" - kuzyn miał Buderusa - sprężarka padła po 4 latach używania, kolega z pracy miał IVT - po 5 latach (miał gwarancję 4 letnią) - dokładnie 10 miesięcy po gwarancji, poszedł układ jakichś tam... serwis IVT (akurat inna firma niż montowała, bo tamta już nie istnieje) za naprawę zechciał 4k PLN plus części za ponad 3k

razem 7.500 PLN

wnerwił sie i kupił jakiegoś ekontecha za 12k

to zabawne, bo jakoś tutaj na forum nie słychać za bardzo, żeby ktoś miał problemy z PC polskich producentów typu "awaria krótko po zakończeniu gwarancji" - były tylko drobiazgi typu popsuty czujnik zaniku fazy

a wierzyć mi się nie chce, że jak "polska" PC się popsuje, to nikt na forum nie pisze, za to jak markowa padnie, to od razu jest ferment na forum :p

osobiście jestem ciekaw(i pewnie nie tylko ja) jak będzie pod tym względem z PC P-W które od kilku lat przebojem zdobywają rynek

to zabawne, bo jakoś tutaj na forum nie słychać za bardzo, żeby ktoś miał problemy z PC polskich producentów typu "awaria krótko po zakończeniu gwarancji" - były tylko drobiazgi typu popsuty czujnik zaniku fazy

a wierzyć mi się nie chce, że jak "polska" PC się popsuje, to nikt na forum nie pisze, za to jak markowa padnie, to od razu jest ferment na forum :p

osobiście jestem ciekaw(i pewnie nie tylko ja) jak będzie pod tym względem z PC P-W które od kilku lat przebojem zdobywają rynek

A że się tak włączę z polskich jakie są warte uwagi?