Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system ogrzewania? Proszę o pomoc...

danielosmachos

Recommended Posts

Witam,

Przyszedł i na mnie czas - muszę zdecydować się czym będę ogrzewał dom. Wiem że każdy budujący stał przed takim dylematem...

Mam trochę danych i bardzo proszę po przeanalizowaniu o wszelkie uwagi, sugestie, porady. Będzie to dom w technologi z bala prostokątnego 26cm bez ocieplenia do wysokości stropu, poddasze w technologi szkieletowej z wełną, dach również ocieplony wełną. Na podstawie projektu i drobnych zmian zleciłem wykonanie OZC i oto co mówi:

1. Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 15,41kW, powierzchnia ogrzewana 269m2,

2. Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 57,1 W/m2,

3. Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 28510kWh/rok.

Dom dość duży, jednorodzinny z dwiema częściami mieszkalnymi: dwie kuchnie, 3 łazienki, 6 - 7 osób.

W projekcie początkowo zaplanowany był piec na pellet, jednak chyba zbyt wygodnie planuję mieszkać i wolę jakiś system bezobsługowy.

Na początku nastawiłem się na pompę ciepła gruntową, pozbierałem oferty i ... najtańsza to 70 tyś. zł za samą kotłownię i odwierty. Kolejnym systemem który zacząłem rozkminiać to propan w wariancie instalacji własnej. Tutaj koszty ogrzewania wiadomo większe ale kotłownię z dużym zbiornikiem podziemnym+projekt i wykonanie mogę mieć na gotowo za ok. 30 tyś zł, czyli różnica 40 tyś. zł.

Wg. moich obliczeń przy zapotrzebowaniu na ciepło jakie podałem wyżej, okres zwrotu pompy ciepła do gazu będzie 12 lat! Dopiero po 12 latach zacznę oszczędzać na produkowanej przez pompę energii cieplnej....

Stwierdziłem że to chyba nie ma sensu, dlatego pomyślałem o połączeniu tych dwóch systemów, czyli powietrznej pompie ciepła takiej ok. 6-7kW która grzałaby do +5 - 0 stopni, a potem włączałby się kocioł kondensacyjny - czyli tzw. instalacja hybrydowa. Inwestycja kosztowo plasuje się gdzieś pomiędzy systemem na propan a pompą gruntową.

Moje myślenie jest takie, że jeżeli pompa pracowałaby efektywnie do 0 stopni to byłoby to ok. 60% całego ogrzewania w ciągu roku. Jeżeli tak by było to koszty ogrzewania byłyby niższe niż na samym propanie i na samej pompie ciepła powietrznej. Dobrze przyjmuję?

Jakie są Wasze doświadczenia jeżeli chodzi o hybrydę? Przeliczał to ktoś kiedyś? Ma to wogóle sens czy lepiej w to nie brnąć?

Bardzo proszę o pomoc ponieważ od dłuższego czasu nic mnie na 100% nie przekonuje a muszę podjąć decyzje na etapie wykonywania fundamentów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Daniel