Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż minimalna grubość wylewki betonowej przy podłogówce

Recommended Posts

Witam ,

mam dylemat z wysokością wylewki betonowej w garażu.Był kolega u mnie dzisiaj na budowie i mnie trochę załamał .

Mam wylany oprócz garażu wszędzie anhydryt –około 5,5 cm pod nim mata 3 cm i styropian 6 cm . Czyli w sumie 14,5 cm .

Mam kupiony też już do garażu styropian 6cm ( EPS-200) i matę 3cm / też EPS-200 .Będzie w garażu kilka pętli ogrzewania podłogowego i na środku będzie kratka ściekowa czyli spadki

kopertowo z rogów do środka –z tego powodu też nie mogłem w garażu wylać anhydrytu –bo spadki tylko można zrobić na betonie .Przeznaczyłem na grubość wylewki betonowej około 6 cm w garażu tak ,żeby nie mieć żadnych progów między pomieszczeniami tyle samo praktycznie co grubość anhydrytu w innych pomieszczeniach( zamierzam wiadomo użyć mocny beton ,dobrze go zazbroić siatką ,poprawnie zrobić dylatację brzegową oraz wzdłużną ,generalnie poprawnie zrobić wszystko )

Bo właśnie kolega powiedział mi,że 6cm to za mało jeśli chodzi o grubość wylewki w garażu i ,że 6cm może pękać .

Moje pytanie i prośba o pomoc –czy jak porządnie zazbroje te zaplanowane 6 cm i użyję najwyższej klasy betonu ,poprawnie zrobię dylatację ( nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić ) czy naprawdę może popękać płyta ? Garaż na dwa auta osobowe ,około 43m2

Proszę o konkretne podpowiedzi i doradztwo.

Z góry dziękuję ☺☺☺

8 cm grubości posadzki w miejscu bramy - tak mi powiedział znany forumowy wylewkarz jak go zapytałem o minimum grubości w garażu.

Pamiętaj jeszcze że przy spadkach będziesz musiał jeszcze zejść z grubością.

Czy garaż jest odizolowany od reszty domu? Może zrezygnować w nim z podłogówki i styropianu podłogowego. Pamiętaj że nieizolowany grunt w takim nieogrzewanym garażu działa podobnie do GWC ;)

z podłogówki nie za bardzo jak mam zrezygnować,rura już wyprowadzona do garażu jest z rozdzielacza a na powrót też ,,peszel" przygotowany.

to bedzie tylko kilka pętli tak żeby w razie potrzeby ,,przełamać" temperaturę

Wiem ,że to takie trochę extremalne z tymi 6 cm wylewki - ale chyba jednak zaryzykuję :

do betonu dodam włókna PP

całość zazbroję porządnie siatką

dylatacja brzegowa 1 cm

dylatacje wzdłużne też porobię

do tego albo sam będę robił albo zamówie beton minimum C25

i najwyżej zetnę ten styropian ktory mam czyli zamiast 6 cm zetne go na 4 cm (albo przetne go na poł na 3 cm )

i na to dam matę 3 cm - czyli wtedy grubość powinna zbliżyć się do około 8 cm

wiem ,że przy spadkach a takowe muszę zrobić bo kratka ściekowa jest na środku

Czy te 8 cm grubości w miejscu bramy to bezwzględne minimum ?

Garaż jest dwustanowiskowy ,około 43 m3 - powiedzcie czy ryzykować z tymi 6-7 cm ,czy jednak to źle wróży?

Bardzo istotna jest jeszcze kwestia jak równy masz podkład i czy jest on wystarczającej nośności. Jeżeli styropian będzie nierówno podparty to nawet 8cm wylewki będzie za mało. Styropian po grubości chcesz rozcinać? Szaleństwo.

Moja rada to odpuść sobie matę. Ułóż rurki podłogówki bezpośrednio na styropianie. Dzięki temu w najgrubszym miejscu będziesz miał 9cm wylewki co pozwoli Ci bezpiecznie wykonać spadki. Daruj sobie te włókna PP (żeby je stosować trzeba trzymać odpowiedni poziom wykonawczy - jak będzie kiepska ekipa to może z nich być więcej biedy niż pożytku). Daj tylko zwykłe siatki do wylewek podłogowych z cienkiego drutu (lub nawet nie - to taki dodatkowy zapasik raczej tylko przeciwskurczowy). Zbrojeniem grubości nie nadrobisz - żeby zadziałało musi być pewna grubość płyty, a z 6cm wylewki podłogowej żadną miarą płyty żelbetowej nie zrobisz.

dziękuję za konkretne informacje :) zaczynam to powoli ogarniać teoretycznie.Zapytam tylko jeszcze dla pewności,bo szkoda mi tej maty co mam już kupioną z folią - mata jak styropian EPS-200 . Czy nie mogę jednak tego styropianu ktory mam za pomocą maszyny do cięcia styropianu jak ustawię dobrze drut to myślę ze naprawdę dobrze na poł przetnę te 6cm . Czyli styropian 3cm +mata 3cm - na to rurki z podłogówki i około 9 cm wylewki.Poczekam chwilę i postaram się o dobrą ekipę więc jeśli bedzie ok te włókna PP też pomogą . Siatkę na zbrojenie to raczej dam i styropian przygotuję idealnie pod wylewkę to znaczy rożnica nie będzie większa jak 0,5mm - bardzo pracochłonne ale możliwe ( dokładne docinanie styropianu,minimalne podsypki z piasku,czasami i pianka ,robię to dla siebie i wiem,że płyta będzie trochę wyżyłowana ale nie mam wyjscia )

Pod wylewkę przygotuję wszystko idealnie . Czy klasa betonu też będzie miała tutaj znaczenie ?

Na chwilę obecna w garażu podkład to wylany chudziak ( w miare rowno ) i na to jest przyklejona papa icopal na gorąco - cała powierzchnia jest stabilna,wytrzymała i naprawdę w miarę rowna - około 1cm rożnic miedzy najwyższym a najniższym punktem

Edytowane przez przemooo33

• 1 month później...

Dzień dobry, Sądzę, że lepiej zaizolować podłogę tylko styropianem 6 cm bez płyty. Przy jego cięciu mogą powstać nierówności i cała izolacja po ułożeniu może się uginać. Jeśli chodzi o klasę betonu, to powinna to być minimum B10.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge.