pecet0 01.11.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Witam, Wczoraj zobaczyłem w moim domu przerażający widok. Chudy beton miałem wylany w maju tego roku, wczoraj kończyli mi krycie blachodachówką domu. Zobaczyłem coś bo bardzo mnie zaniepokoilo w kotłowni na parterze miałem pod chudym betonem i w chudym betonie rozprowadzoną kanalizację.W miejscu gdzie jest trójnik aby połączyć kanalizację w pionie do górnej łazienki, oraz w poziomie do dolnej łazienki i kuchni, to taki trójnik był w małej osłonie (z gubszej rury 160 cm na wysokość kilku centymetrów) służyło to jedynie temu aby gruszką z betonem jakby co nie zalać go. I wczoraj jak zaglądnąłem w tamto miejsce to zauważyłem że ani rura ani chudy beton nie jest oparty na niższej warstwie (niby była wysiewka i niby ją zagęszczali) ale jak patrze w tamto miejsce to jest dziura i np dokładnie widze pod chudym betonem ścianę fundamentową pomalowaną dysperbitem, oraz chudy beton tak jakby wisi 10-15 cm nad tą warstwą co jest poniżej. Przeraziło mnie to.Co mam zrobić w takiej sytuacji? (chudy beton nie był zbrojony). Może się podłoga zawalić o te 10-15 cm ? Kontynuować budowę? styropian, rurki ogrzewania CO+CWU, wylewki nad to, następnie obciazenie sprzetem standardowym typu meble, kominek itd ? czy żadnych kolejnych prac dopóki tego się jakoś nie naprawi? Jeśli tak to jak to można naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 01.11.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Skuć, sprawdzić skąd ubytek piachu (podejrzewam, że woda wymyła), usunąć przyczynę ubytku, zalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 01.11.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 ja mialem to samo , na calym parterze chudziak zawisl w powietrzu . I zrobilem tak : Calego chudziaka obilem mlotem 6 kg tak ze spadl na piasek pod spodem , potem lalem hektolitry wody na to wszystko i na koncu zagescilem porzadnie . Na to wszystko ekipa wylala mi jeszcze raz chudego do zadanej wysokosci i teraz jestem pewien ze juz bedzie na zawsze porzadnie i nic nie usiadzie . W twoim przypadku zrobil bym to samo . Napewno nie nalezy tego tak zostawic , na wlasne oczy widzialem u sasiada obok co sie stanie jak sie takie cos oleje , u niego cala podloga sie zarwala , teraz rwie wszystko , steropiany i wszystko co tam mial idzie na smietnik , on mieszka teraz katem u tesciow ( bo to parterowka i nie ma sie gdzie podziac ) i jest zalamany ile pieniedzy poszlo w bloto , i ile musi teraz wydac . Dom wyglada teras w srodku jak surowy zamkniety , po prostu jakas masakra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 01.11.2015 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 tak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 01.11.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Skad wiesz ze tak jest pod cała podłogą? obij młotem podłoge i zobacz czy pęka czy pod spodem jest stabilizacja tj powinna byćmoże woda z deszczu się wlewała tym otworem i mogła troche wypłukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 01.11.2015 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Skad wiesz ze tak jest pod cała podłogą? obij młotem podłoge i zobacz czy pęka czy pod spodem jest stabilizacja tj powinna być może woda z deszczu się wlewała tym otworem i mogła troche wypłukać Nie mam pewności ze wszędzie tak jest. Lekkim młotkiem 1kg jestem w stanie coś sprawdzić? Czy jest za lekki? Dziś trochę stukalen ale w związku ze świętem nie za mocno nie za głośno to nie zauważyłem żadnej różnicy między dźwiękiem z tego pomieszczenia a dźwiękiem w innej części domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luks1719511062 01.11.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Nie mam pewności ze wszędzie tak jest. Lekkim młotkiem 1kg jestem w stanie coś sprawdzić? Czy jest za lekki? Dziś trochę stukalen ale w związku ze świętem nie za mocno nie za głośno to nie zauważyłem żadnej różnicy między dźwiękiem z tego pomieszczenia a dźwiękiem w innej części domu W każdym pomieszczemiu trzeba wyciąć kilka otworów w betonie, sprawdzić co jest pod spodem i dopiero podejmować decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 01.11.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Temat znany i bardzo nielubiany:http://forum.muratordom.pl/zapadniety-chudziak-pomocy,t163105.htmhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 01.11.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Wykuj ze dwa lub trzy otwory, weź drut żebrowany 12 mm i sprawdź zagęszczenie poprzez wciskanie drutu w podsypkę.Jeżeli wejdzie więcej niż 5 cm to zagęszczenie było do luftu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 01.11.2015 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 dziękuję wszystkim za zaangażowanie się w temat i udzielenie pomocnych wskazówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 03.11.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dlatego u Mnie padła decyzja na Płytę Fundamentową, może i droższa (choć jak liczę porównywalna), ale ma wiele zalet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadwiniabuduje 12.11.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Pozostaje teraz zainwestować w dobry beton: MODEROWANO Edytowane 12 Listopada 2015 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts