Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY - chudy beton wisi w powietrzu

pecet0

Recommended Posts

Witam,

Wczoraj zobaczyłem w moim domu przerażający widok.

Chudy beton miałem wylany w maju tego roku, wczoraj kończyli mi krycie blachodachówką domu.

Zobaczyłem coś bo bardzo mnie zaniepokoilo w kotłowni na parterze miałem pod chudym betonem i w chudym betonie rozprowadzoną kanalizację.

W miejscu gdzie jest trójnik aby połączyć kanalizację w pionie do górnej łazienki, oraz w poziomie do dolnej łazienki i kuchni, to taki trójnik był w małej osłonie (z gubszej rury 160 cm na wysokość kilku centymetrów) służyło to jedynie temu aby gruszką z betonem jakby co nie zalać go.

I wczoraj jak zaglądnąłem w tamto miejsce to zauważyłem że ani rura ani chudy beton nie jest oparty na niższej warstwie (niby była wysiewka i niby ją zagęszczali) ale jak patrze w tamto miejsce to jest dziura i np dokładnie widze pod chudym betonem ścianę fundamentową pomalowaną dysperbitem, oraz chudy beton tak jakby wisi 10-15 cm nad tą warstwą co jest poniżej.

Przeraziło mnie to.

Co mam zrobić w takiej sytuacji? (chudy beton nie był zbrojony).

Może się podłoga zawalić o te 10-15 cm ? Kontynuować budowę? styropian, rurki ogrzewania CO+CWU, wylewki nad to, następnie obciazenie sprzetem standardowym typu meble, kominek itd ?

czy żadnych kolejnych prac dopóki tego się jakoś nie naprawi? Jeśli tak to jak to można naprawić?

ja mialem to samo , na calym parterze chudziak zawisl w powietrzu . I zrobilem tak : Calego chudziaka obilem mlotem 6 kg tak ze spadl na piasek pod spodem , potem lalem hektolitry wody na to wszystko i na koncu zagescilem porzadnie . Na to wszystko ekipa wylala mi jeszcze raz chudego do zadanej wysokosci i teraz jestem pewien ze juz bedzie na zawsze porzadnie i nic nie usiadzie . W twoim przypadku zrobil bym to samo . Napewno nie nalezy tego tak zostawic , na wlasne oczy widzialem u sasiada obok co sie stanie jak sie takie cos oleje , u niego cala podloga sie zarwala , teraz rwie wszystko , steropiany i wszystko co tam mial idzie na smietnik , on mieszka teraz katem u tesciow ( bo to parterowka i nie ma sie gdzie podziac ) i jest zalamany ile pieniedzy poszlo w bloto , i ile musi teraz wydac . Dom wyglada teras w srodku jak surowy zamkniety , po prostu jakas masakra .

Skad wiesz ze tak jest pod cała podłogą? obij młotem podłoge i zobacz czy pęka czy pod spodem jest stabilizacja tj powinna być

może woda z deszczu się wlewała tym otworem i mogła troche wypłukać

Nie mam pewności ze wszędzie tak jest.

Lekkim młotkiem 1kg jestem w stanie coś sprawdzić?

Czy jest za lekki? Dziś trochę stukalen ale w związku ze świętem nie za mocno nie za głośno to nie zauważyłem żadnej różnicy między dźwiękiem z tego pomieszczenia a dźwiękiem w innej części domu

Nie mam pewności ze wszędzie tak jest.

Lekkim młotkiem 1kg jestem w stanie coś sprawdzić?

Czy jest za lekki? Dziś trochę stukalen ale w związku ze świętem nie za mocno nie za głośno to nie zauważyłem żadnej różnicy między dźwiękiem z tego pomieszczenia a dźwiękiem w innej części domu

W każdym pomieszczemiu trzeba wyciąć kilka otworów w betonie, sprawdzić co jest pod spodem i dopiero podejmować decyzję.

• 2 weeks później...