Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna: Komin czy kominek wentylacyjny?

Recommended Posts

Powitać. Jak to jest z kominkami wentylacyjnymi? Muszę zdecydować czy robić komin wentylacyjny 3 kanałowy (kuchnia + okap + toaleta dla gości) czy lepiej dać 3 kominki wentylacyjne w dachówce? Koszt postawienia komina z wykończeniem w granicach 2,5 - 3 tys a kominki za 500 zł mogę wstawić więc się zastanawiam. Kominek musiałby być oczywiście ocieplany + przewód wentylacyjny ocieplany. Kuchnia i toaleta jest na parterze. Budynek z poddaszem użytkowym, poziom kalenicy 8.08m. Jest sens stawiać komin czy lepiej kominki dachowe? Głównie chodzi o to czy w takiej konfiguracji w dwóch kanałach od kuchni i toalety będzie ciąg grawitacyjny?

Może ktoś ma podobną konfiguracje? Jak to się sprawuje?

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*

Przy kilku kanałach wentylacyjnych (WG) dobrze jest zabezpieczyć się dając kratki (lub anemostaty) regulacyjne w pomieszczeniach, których nie dotyczą przepisy bezpieczeństwa (np. kuchnia z kuchenką gazową lub łazienka z jakimś piecykiem gazowym). Ja taką wentylację wykonałem u siebie i jak dotąd (ok. 3 lat) wszystko działa zgodnie z moimi oczekiwaniami :)

Piecyki gazowe w łazienkach jeśli już konieczne, to tylko z zamkniętą komorą spalania i poborem powietrza (do spalania) - z zewnątrz.

Edytowane przez Konto usunięte_12*