Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna pompa ciepła ok 19kW

danielosmachos

Recommended Posts

W/g programu doborowego przy obciążeniu 18kw t-cap 16kw starczy w zupełności (dla 3 strefy klimatycznej) ok 2% energii wyprodukuje grzałka i będzie się załączać poniżej -16oC czasami nie non stop.

Nie ma sensu pchać się w kaskadę bo będzie drożej.

Te obciążenie dość duże masz wentylacje grawitacyjną?

A i jeszcze wątpię żebyś w nocy jak będzie poniżej -16 (zazwyczaj w nocy są najniższe temp.) produkował c.w.u. dla 6 osób

Edytowane przez mkm silesia

W/g programu doborowego przy obciążeniu 18kw t-cap 16kw starczy w zupełności (dla 3 strefy klimatycznej) ok 2% energii wyprodukuje grzałka i będzie się załączać poniżej -16oC czasami nie non stop.

Nie ma sensu pchać się w kaskadę bo będzie drożej.

Te obciążenie dość duże masz wentylacje grawitacyjną?

A i jeszcze wątpię żebyś w nocy jak będzie poniżej -16 (zazwyczaj w nocy są najniższe temp.) produkował c.w.u. dla 6 osób

Dziękuję mkm silesia

Tak, OZC było liczone na wentylacji grawitacyjnej, którą mam mieć, choć myślę o mechanicznej - tylko czy to coś zmieni?

Dom będzie właśnie w 3 strefie klimatycznej. Wg. OZC zapotrzebowanie 57W/m2, choć może w procesie budowy będzie się dało trochę to obniżyć.

Czyli wg. Ciebie patrzeć na 16kW pompę powietrzną? Myślałem o tym skoro mam projektowe obciążenie 15,4kW, ale po doliczeniu CWU stwierdziłem że nie da rady...

Tak ale panasonic t-cap ponieważ ma stałą moc do -15oC.

Jak zrobisz odzysk ciepła z wentylacji to obciążenie spadnie na pewno może się zmieścisz w t cap 12kw a wtedy pieniądze zaoszczędzone na pompie wystarczą na rekuperator a pieniądze zaoszczędzone na budowie wentylacji grawitacyjnej starczą na instalację went. mech. (rury do wentylacji)

To tak jak w Związku ZdRadzieckim (dla młodzieży: w Rosji) - tam też wszystko mają bolsze ;)

Tolko szto te bolsze ustrojstwo 24kw zdjeła przez 90% zimy kiedy temp. są w okolicy zera i dom danielosa będzie potrzebował 7 może 9kw :)

o jesieni i wiośnie nie wspomnę na te pory Sztyrlic na pewno ma już sprytny plan :yes:

Tolko szto te bolsze ustrojstwo 24kw zdjeła przez 90% zimy kiedy temp. są w okolicy zera i dom danielosa będzie potrzebował 7 może 9kw :)

o jesieni i wiośnie nie wspomnę na te pory Sztyrlic na pewno ma już sprytny plan :yes:

Hehe, dziękuję za uwagi - cenne jak dla mnie. Do tej pory moje wyliczenia i kalkulacje nie brały pod uwagę powietrznych pomp ciepła - ze względu na zapotrzebowanie na ciepło ok. 19kW.

Wiem że zimy są teraz łagodniejsze, ale domu nie buduję na kilka lat :)

Co do wentylacji mechanicznej - macie takie systemy żeby powietrze z domu odprowadzać na jednostkę zewnętrzną? Na ile to poprawia wydajność - zwłaszcza przy temp. -15, -20 stopni?

A co powiecie jak niektórzy proponują do mojego domu pompę powietrzną 12kW?

A teraz po tej dyskusji mam jeszcze jedno pytanie: instalacja z gruntową pompą 16kW a z powietrzną to różnica 12 tyś zł na korzyść powietrznej. Po jakim czasie może się to zwrócić? Bo powietrzna pompa ma gorszy COP....

Powietrzna z montażem i kotłownią o mocy 24kw to wydatek około 35.000 brutto za jednostkę standardową lub około 40.000 za jednostkę przemysłową o lepszych parametrach.

Osobiście uważam, że 12.000 różnicy zwrócić się może w ciągu 10 lat, ale to zależy od kilku istotnych czynników jak np. jaka będzie ta powietrzna i gruntowa i jaka będzie pogoda zimą. Jak zimy nie będą srogie to może się zwracać 15 lat a jak będą to 5.