danielosmachos 01.11.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Witam, Chciałbym zapytać czy są powietrzne pompy ciepła o mocy nominalnej ok 19kW?Obciążenie cieplne mojego domu na CO jest wyliczone na 15,4kW + przy 6 osobach razem z CWU wyjdzie ok 18-19kW.Proszę o opinię - czy da się to zaspokoić pompą powietrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 01.11.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Co Ty zadom budujesz? Nowe domy mają teraz średnio 4-8 kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielosmachos 01.11.2015 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Dom buduję z bali 26 cm bez ocieplenia do stropu, poddasze w technologii szkieletowej jak to w domach drewnianych. Powierzchnia użytkowa 262m2, całkowita 298m2. Ogrzej to 8kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.11.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Witam, Chciałbym zapytać czy są powietrzne pompy ciepła o mocy nominalnej ok 19kW? Obciążenie cieplne mojego domu na CO jest wyliczone na 15,4kW + przy 6 osobach razem z CWU wyjdzie ok 18-19kW. Proszę o opinię - czy da się to zaspokoić pompą powietrzną? 2x9kW Panasonic T-cap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielosmachos 01.11.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 2x9kW Panasonic T-cap A wiesz może jak to w praktyce działa? Moc się liczy podwójnie? A COP jest taki sam? A jak one pracują w kaskadzie - zawsze po równo czy np. jak jedna pracuje już na 100% to druga się dołącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.11.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Słyszałem o jednym takim rozwiązaniu. Podobno działa. Szczegółów nie znam. Musisz uderzyć do instalatora albo napisz do producenta bo to na tyle nie typowe, że na forum chyba ci nikt nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielosmachos 01.11.2015 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.11.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) W/g programu doborowego przy obciążeniu 18kw t-cap 16kw starczy w zupełności (dla 3 strefy klimatycznej) ok 2% energii wyprodukuje grzałka i będzie się załączać poniżej -16oC czasami nie non stop.Nie ma sensu pchać się w kaskadę bo będzie drożej.Te obciążenie dość duże masz wentylacje grawitacyjną?A i jeszcze wątpię żebyś w nocy jak będzie poniżej -16 (zazwyczaj w nocy są najniższe temp.) produkował c.w.u. dla 6 osób Edytowane 1 Listopada 2015 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielosmachos 01.11.2015 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 W/g programu doborowego przy obciążeniu 18kw t-cap 16kw starczy w zupełności (dla 3 strefy klimatycznej) ok 2% energii wyprodukuje grzałka i będzie się załączać poniżej -16oC czasami nie non stop. Nie ma sensu pchać się w kaskadę bo będzie drożej. Te obciążenie dość duże masz wentylacje grawitacyjną? A i jeszcze wątpię żebyś w nocy jak będzie poniżej -16 (zazwyczaj w nocy są najniższe temp.) produkował c.w.u. dla 6 osób Dziękuję mkm silesia Tak, OZC było liczone na wentylacji grawitacyjnej, którą mam mieć, choć myślę o mechanicznej - tylko czy to coś zmieni? Dom będzie właśnie w 3 strefie klimatycznej. Wg. OZC zapotrzebowanie 57W/m2, choć może w procesie budowy będzie się dało trochę to obniżyć. Czyli wg. Ciebie patrzeć na 16kW pompę powietrzną? Myślałem o tym skoro mam projektowe obciążenie 15,4kW, ale po doliczeniu CWU stwierdziłem że nie da rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.11.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Tak ale panasonic t-cap ponieważ ma stałą moc do -15oC.Jak zrobisz odzysk ciepła z wentylacji to obciążenie spadnie na pewno może się zmieścisz w t cap 12kw a wtedy pieniądze zaoszczędzone na pompie wystarczą na rekuperator a pieniądze zaoszczędzone na budowie wentylacji grawitacyjnej starczą na instalację went. mech. (rury do wentylacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 02.11.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Zapraszamy do współpracy. Nie trzeba wstawiać nic dwa razy. Jedno duże urządzenie o mocy 19kw przy -20 stopniach (w cieplejsze dni 24kw). Kilka takich stoi z powodzeniem zamontowanych wiec zapraszamy do oględzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.11.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Nie trzeba wstawiać nic dwa razy. Jedno duże urządzenie o mocy (...) To tak jak w Związku ZdRadzieckim (dla młodzieży: w Rosji) - tam też wszystko mają bolsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.11.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 To tak jak w Związku ZdRadzieckim (dla młodzieży: w Rosji) - tam też wszystko mają bolsze Tolko szto te bolsze ustrojstwo 24kw zdjeła przez 90% zimy kiedy temp. są w okolicy zera i dom danielosa będzie potrzebował 7 może 9kw o jesieni i wiośnie nie wspomnę na te pory Sztyrlic na pewno ma już sprytny plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.11.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Oj tam, nie znasz się, klimonka moduluje przecież od 7%, jak stary VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.11.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Oj tam, nie znasz się, klimonka moduluje przecież od 7%, jak stary VAT a no właśnie miał być taki 7 i 22 jak tylko kryzys się skończy o akcyzie nie wspomnę znów nas orżnęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielosmachos 02.11.2015 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Tolko szto te bolsze ustrojstwo 24kw zdjeła przez 90% zimy kiedy temp. są w okolicy zera i dom danielosa będzie potrzebował 7 może 9kw o jesieni i wiośnie nie wspomnę na te pory Sztyrlic na pewno ma już sprytny plan Hehe, dziękuję za uwagi - cenne jak dla mnie. Do tej pory moje wyliczenia i kalkulacje nie brały pod uwagę powietrznych pomp ciepła - ze względu na zapotrzebowanie na ciepło ok. 19kW. Wiem że zimy są teraz łagodniejsze, ale domu nie buduję na kilka lat Co do wentylacji mechanicznej - macie takie systemy żeby powietrze z domu odprowadzać na jednostkę zewnętrzną? Na ile to poprawia wydajność - zwłaszcza przy temp. -15, -20 stopni? A co powiecie jak niektórzy proponują do mojego domu pompę powietrzną 12kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.11.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Ciekawie może wyglądać sytuacja kiedy dwie "lepsiejsze" P-W wypadną drożej od jednej gruntowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 03.11.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Widzę, że dowcip się was trzyma. Przecież dobrze wiecie jak działa sprężarka inverter. Wspomniane przez nas urządzenie na najniższych parametrach wytwarza około 5kw, czyli wiosną będzie pobierać 1-2 kw. Ot cała tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielosmachos 06.11.2015 00:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 A teraz po tej dyskusji mam jeszcze jedno pytanie: instalacja z gruntową pompą 16kW a z powietrzną to różnica 12 tyś zł na korzyść powietrznej. Po jakim czasie może się to zwrócić? Bo powietrzna pompa ma gorszy COP.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 06.11.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 A teraz po tej dyskusji mam jeszcze jedno pytanie: instalacja z gruntową pompą 16kW a z powietrzną to różnica 12 tyś zł na korzyść powietrznej. Po jakim czasie może się to zwrócić? Bo powietrzna pompa ma gorszy COP.... Powietrzna z montażem i kotłownią o mocy 24kw to wydatek około 35.000 brutto za jednostkę standardową lub około 40.000 za jednostkę przemysłową o lepszych parametrach. Osobiście uważam, że 12.000 różnicy zwrócić się może w ciągu 10 lat, ale to zależy od kilku istotnych czynników jak np. jaka będzie ta powietrzna i gruntowa i jaka będzie pogoda zimą. Jak zimy nie będą srogie to może się zwracać 15 lat a jak będą to 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts