Stasiu 01.11.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) witam mam zamiar wybudować altanę (na śląsku to domek na działce w ROD) mam zamiar wybudować taki 4 x 6 m i 2,5 wysoki pokryty blachą trapezową z pustaka- suporexu - gazobetonu czy jak to zwał i i tu mam pytanie czy muszę zrobić fundament , czy wystarczy wylać płytę betonową , jest to konstrukcja w miarę lekka , ale nie wiem jak to ugryść , budował będę od wiosny 2016 więc mam parę miesięcy na przemyslenia i wasze opinie , jak się wam wydaje czy jest realna sznsa zamknięcia się w kwocie 10 tyś zł , ma to być jedne pomieszczenie z 2 oknami i 1 drzwiami nie ocieplane , czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w takiej budowie , kiedyś postawiłem sam 2 garaże z cegły meduzy ale na płycie betonowej zbrojonej grubości 60 cm , więc fundamentów nie trzeba było robić (garaże stoją do dzisiaj) ,ale w gruncie nigdy nic nie stawiałem najgorsze jest to że jest bardzo utrudniony dojazd do tego ogródka bo są bardzo wąskie alejki a jest ton w samym środku ogrodu działkowego , ale żukiem da radę wjechać Edytowane 1 Listopada 2015 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 01.11.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Może być płyta, ale żelbetowa. Trzeba zdjąć humus, zrobić podbudowę, izolację przeciwwilgociową, zbrojenie i zabetonować. Moim zdaniem powinieneś mieć na to kawałek projektu. Niech Ci jakiś konstruktor za kilka stówek chociaż to na kartce z zeszytu ręcznie rozrysuje - będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 01.11.2015 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) Czy to ma wyglądać jak na tej fotce , zapożyczyłem to z netu i jak się okazuje z tego forum , niestety tak jak pisałem w życiu nie robiłem fundamentów ani żadnej płyty , czy normalne jednowarstwowe zbrojenie wystarczy , i jaka gruba by musiała być ta płyta i jak głęboko w ziemi trzeba to zrobić 20 - 30 cm wystarczy ? Edytowane 1 Listopada 2015 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Nie znam się do końca na płytach fundamentowych, ale logika podpowiada mi że powinno być głębiej. 20-30 cm to sam humus, natomiast trzeba również pamiętać o przemarzaniu gruntu i tzw. wysadzaniu - woda w gruncie zamarzając zwiększa swoją objętość i wypycha umieszczone w niej "ciała obce". Wszystko zależy od rodzaju gruntu - gliny i ilły są narażone dużo bardziej niż piaski. Osobiście to płycej niż 0,6m nie ryzykował bym, grubość jakieś 20-30cm. Tylko tego betonu to trochę pójdzie, 4x6x0,2 = 5m3, jakieś 13 ton. Jak masz tam słaby dostęp sprzętowy to marnie to widzę. Nie wiem jaki jest cel tej altany, natomiast osobiście to zastanowił bym się czy nie zrobić tej altany jako szkielet stalowy. Wylać stopy betonowe z prawdziwego zdarzenia na metr głębokie, zamówić konstrukcję u ślusarza, podłogę z kostki betonowej na piasku, ściany z płyty OSB, można otynkować. Robię coś podobnego tylko nieco mniejsze, 3,5x2,5, konstrukcja stalowa kosztował mnie 1500 PLN, całość myślę że nie więcej jak 4-5 kPLN wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 03.11.2015 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Altanka no wiadomo czasem schronić się przed deszczem może zanocować jedną noc itp , jak to na działce .Nawet nie wiedziałem że można tynkować płyty OSB , w sumie chodziło mi żeby to jakoś wyglądało i nie pomyślałem o konstrukcji stalowej , ciekawa opcja , muszę rozważyć wszystkie za i przeciw i coś wdrożyć ,Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.11.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Za 10 tyś nie masz najmniejszej szansy jeżeli materiały będziesz kupował. Możesz zrobić fundament płytowy choć tanie to nie będzie ze względu na zbrojenie. Lepiej już chyba zwykły fundament, ze względu na wymiary domku koniecznie do głębokości przemarzania. 24m2 to, wbrew pozorom nie jest altanka. To wyjdzie spory domek. Jeżeli ściany maja być murowane to musisz zrobić wieniec. Sam dach o tych rozmiarach (około 40m2 z okapami) kryty blachą wyjdzie cię z więźbą około 5 tyś jak nie więcej, licząc tylko materiały. Tak się wydaje, że to tylko blacha i drewno ale jeszcze trzeba te wszystkie duperelki typu łączniki stalowe, folia, rynny i się uzbiera. Moim zdaniem z wykończeniem od 30 tyś w górę za same materiały. Edytowane 3 Listopada 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.11.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Robię coś podobnego tylko nieco mniejsze, 3,5x2,5, konstrukcja stalowa kosztował mnie 1500 PLN, całość myślę że nie więcej jak 4-5 kPLN wyjdzie.Nie nieco mniejsze a dużo mniejsze. Sorry ale żadne porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.11.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 A nie lepiej, taniej i łatwiej wybudować szkielecik z drewna, pobić płyta OSB lub szalówka drewnianą? Taki domeczek możesz postawić nawet na tzw. fundamencie punktowym. Zastanów się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 03.11.2015 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Zbrojenie 300 złbeton 600 złbloczek 500 złytong 1800 z łzaprawa 700 złokna dzwi 1000 złblacha trapezowa 700 złdrewno 700 złśruby pianki itp 700 złcałość 7000 złdzwoniłem dzisiaj do gościa który za robotę zarzyczył sobie 2500 zł i moja pomoc lub 1500 zł za pomocnikaczyli wyjdzie przy mojej pomocy około 10 tyś zł nie wiem czy o czymś zapomniałem zamieściłem tak że zlecenie na oferii.pl miałem masę telefonów rano za pracą sobie życzyli od 6 tyś zł do 10 tyś zł to jedna kategoria z kolei cześć dzwoniących oferował swoją usługę razem z materiałem w przedziale od 8 tyś zł do 15 tyś zł czyli tyle ile mi wyszło w wyliczeniach Edytowane 3 Listopada 2015 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Nie nieco mniejsze a dużo mniejsze. Sorry ale żadne porównanie. Ale podobno "przewymiarowane", przynajmniej zdaniem ślusarza - będzie zielony dach płaski - zasypany mieszanką keramzytu ziemi piasku i żwiru i obsadzony rozchodnikami. 6 słupów 100x100 ścianka 3mm (po 3 na dłuższym boku), na słupach ceownik 160 ścianka 5mm. W środek ceownika wchodzi konstrukcja dachu. Gdybym robił 6x4 dał bym po 4 słupy na dłuższym boku i 3 na krótszym (rozstaw pomiędzy słupami 2m). Razem 10 słupów. Oczywiście koszt będzie wyższy, ale myślę że nie będzie to wzrost proporcjonalny do wzrostu powierzchni. Myślę że z konstrukcją dało by się zmieścić w 3 kpln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.11.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Moim zdaniem konstrukcja stalowa na wiaty tak. Na domek nie. Zimą tragedia.Mróz na słupkach wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Być może masz rację, napewno przytulniejszy będzie drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.11.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Zbrojenie 300 zł beton 600 zł bloczek 500 zł ytong 1800 z ł zaprawa 700 zł okna dzwi 1000 zł blacha trapezowa 700 zł drewno 700 zł śruby pianki itp 700 zł całość 7000 zł dzwoniłem dzisiaj do gościa który za robotę zarzyczył sobie 2500 zł i moja pomoc lub 1500 zł za pomocnika czyli wyjdzie przy mojej pomocy około 10 tyś zł nie wiem czy o czymś zapomniałem zamieściłem tak że zlecenie na oferii.pl miałem masę telefonów rano za pracą sobie życzyli od 6 tyś zł do 10 tyś zł to jedna kategoria z kolei cześć dzwoniących oferował swoją usługę razem z materiałem w przedziale od 8 tyś zł do 15 tyś zł czyli tyle ile mi wyszło w wyliczeniachTynku nie przewidujesz, stropu nie przewidujesz, rynien nie przewidujesz, parapetów nie będzie, wieńca nie będzie, ścianek działowych brak, instalacji elektrycznej nie ma po co robić, murłata nie jest potrzebna, papa pod ścianę nie jest potrzebna, łaty pod blachę bez sensu, wkręty traperskie bez sensu, blaszana kalenica nie będzie potrzebna, uszczelki pod nią także, wiatrownice to wymysł itd, itp. Wiesz co to jest myślenie życzeniowe? Postawisz w miarę tanio stan surowy zamknięty, choć nie tak tanio jak myślisz. Wystarczy ci takie coś? O kosztach budowy, w dużym stopniu decydują duperelki których w amatorskich kalkulacjach najczęściej się nie uwzględnia. Stąd problem sporej części inwestorów z ukończeniem budowy. "Nagle" okazuje się, że trzeba jeszcze zapłacić za to czy tamto. Nie postawisz takiego domku za 10 tyś. Edytowane 4 Listopada 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.11.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 A nie lepiej, taniej i łatwiej wybudować szkielecik z drewna, pobić płyta OSB lub szalówka drewnianą? Taki domeczek możesz postawić nawet na tzw. fundamencie punktowym. Zastanów się.Samemu robiąc pewnie trochę łatwiej ale czy taniej... Wyjdzie na jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 04.11.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Samemu robiąc pewnie trochę łatwiej ale czy taniej... Wyjdzie na jedno. Ja tym się trudnię od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.11.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Ja tym się trudnię od lat. To nie zmienia kalkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 04.11.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 no i wspólnym wysiłkiem zbudowaliśmy miniaturę domu !!!! A altana zimą raczej jest pusta. Zatem ocieplenie podłogi, płyty raczej zbędne, a zimą szkodliwe, (blokuje napływ ciepła, całe 10 stopni, z ziemi) To wymusza potraktowanie ścian i dachu ociepleniem jak dla mnie i naszego klimatu 10 cm w altanie starczy . Więcej lubego ciepła ktoś sobie życzy to sugerowałbym ściany nie nośne a jedynie osłonowe w końcu te 15 cm starczy. Zatem fundament punktowy pod słupy drewniane na nich belki kryte z obu stron OSB, MDF etc. Dla urody sugeruję a' la mur pruski czyli belki wiążące słupy w całość czy udawane... deski na osb między nimi tynk cienkowarstwowy. Ale kanadyjczyk też dobry będzie Posadzka z betonu o grubości 10 cm na zagęszczonym piachu. Oczywiście przy założeniu wagi gospodarza czy gości do tych 150 kg max na tuszkę to starczy. Wskazany złom i gruz ew. zbrojenie rozproszone i mata stalowa. Mieszane na miejscu w kaszcie. Ale dowolność materiału dowolna typ wskazany podkłady betonowe dźwigane po czterech chłopa na sztukę będą doskonałe. Okna nowe z modnym wskaźnikiem 0,6 raczej budowlana rozpusta tu wskazówka na okna skrzynkowe z demontażu za darmo bez transportu. W razie wybicia wymiana łatwa i tania. A żuliki wlezą oknem, a nie drzwiami czy ścianą. dach z niewielkim spadkiem , no chyba że z remontu wycyganimy te naście metrów starej dachówki to standardowo spadzisty no i mamy zysk stryszek. A propos stryszku nie zapominajmy o sowach i zabudujmy im na nim siedzisko. W sumie za stan deweloperski starczy nam od 3000 do 8000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 08.11.2015 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 oczywiscie to o czym pisałem to stan surowy zamknięty , wykończenie mozna robić pomału i sukcesywnie .Dostałem jeszcze ciekawą propozycję zrobienia całości w szkielecie obicie tego płytą OSB plus 5 cm styropianu i na to tynk akrylowy w kwocie 5 tyś zł z materiałem i robotą , wykończenie do dogadania , ale podobno całość nie przekroczy kwoty 10 tyś zł przy 35 mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts