Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator czy nawiewnik? Wilgoć w mieszkaniu

Recommended Posts

Niedawno wyremontowalismy nasze "nowe" mieszkanie w malym bloku (budownictwo lata 60-70),niestety nikt nie pomyslal o wentylacji. Posiadam okna 3szybowe, w lazience wentylator dospela recznie wlaczany, a w kuchni pod kanal wentylacyjny podlaczony zostal okap. Okna od strony północnej (zimnej) zaczely parowac, woda sie skrapla juz nawet w rogach zimnych, zewnetrznych scian. Chcialem zrobic otwor w scianie zewnetrznej i zamontowac tam kratke, ale z tego co wiem zwykla kratka nie jest zbyt dobrym rozwiazaniem. Dlatego nie wiem czy zamontowac nawiewnik cisnieniowy, czy wentylator osiowy automatyczny. Nawiewnikow okiennych raczej nie zamontuje bo mamdosyc specyficzne okna. Dodam, ze od strony północnej tam gdzie problem jest najwiekszy posiadam otwarta kuchnie "z salonem", od południa dwa pokoje i od wschodu lazienka z oknem, gdzie tez dosyc duzo wody skrapla sie na oknie i tuz nad nim. Potrzebuje konkretnej odpowiedzi, zadne instalacje wentylacyjne, przerabianie istniejacej nie wchodzi w gre, mozliwe jest tylko wykucie dziury w scianie zewnetrznej, tylko co w nia włożyć?

Wielkie dzieki... Przeciez doskonale wiem po co ma byc ta dziura i wiem, ze zostal popelniony blad bo mogłem zamontowac pochlaniacz. Powtorze jeszcze raz pytanie: w mojej sytuacji lepiej zamontowac nawiewnik cisnieniowy, czy wentylator osiowy? Zwykla kratka daje niekontrolowany przeplyw powietrza, ale moze faktycznie wystarczy? Dzisiaj otworzylem okno na noc, w efekcie rosa jest tylko na uszczelkach szyby, sciana tez jakby troche wyschla, ale za to piec caly czas pracuje bo ma temp. zadana 22 stopnie i ciezko dogrzac mieszkanie przy otwartym oknie. Mamy miesieczne dziecko i tez nie mozemy sobie pozwolic na ciagle otwieranie okien, ale pleśń i grzyb sa jeszcze gorsze.

Ten dom jest tak zbudowany, ze nie dość, że musi być mocno grzany to jeszcze MUSI być nieszczelny!

Albo... zagrzybiony...

Wstawia się w takie domy szczelne okna "żeby nie wywiewało" i w ten sposób psuje je.

Jedynym wyjściem jest termomodernizacja.

Obłożenie go grubym sweterkiem ze styro, żeby ciepła (które kosztuje) nie tracić pomimo tego, że ma być nieszczelny.

Powietrze "nie umie" przenosić dużych ilości ciepła.

Zimne ściany robią to jak blacha falista.

Grzać i wietrzyć, i grzać i wietrzyć, i grzać i wietrzyć.... i płakać i płacić, albo ocieplić...

Kiedyś były w takich domach piece na węgiel.

W małej ilości węgla jest wielka ilość energii (ciepła, jak się go DOBRZE spali).

Powrót do pieców i palenia zamiast gazu?

Taniej by było, tylko nie bezobsługowo!

Ma być komfort, samo ma się robić?

Nie będzie tanio, albo... pokochać tego grzybka.

Adam M.

Wielkie dzieki... Przeciez doskonale wiem po co ma byc ta dziura i wiem, ze zostal popelniony blad bo mogłem zamontowac pochlaniacz. Powtorze jeszcze raz pytanie: w mojej sytuacji lepiej zamontowac nawiewnik cisnieniowy, czy wentylator osiowy? Zwykla kratka daje niekontrolowany przeplyw powietrza, ale moze faktycznie wystarczy? Dzisiaj otworzylem okno na noc, w efekcie rosa jest tylko na uszczelkach szyby, sciana tez jakby troche wyschla, ale za to piec caly czas pracuje bo ma temp. zadana 22 stopnie i ciezko dogrzac mieszkanie przy otwartym oknie. Mamy miesieczne dziecko i tez nie mozemy sobie pozwolic na ciagle otwieranie okien, ale pleśń i grzyb sa jeszcze gorsze.

Piec jaki masz, gazowy? Skąd bierze powietrze do spalania?

Tak jak pisze Adam, sama kratka na początek, jak masz duuużo pieniążków to najtańszy rekuperator, jak masz dwie prawe ręce to możesz sam zrobić i ukryć go np pod sufitem podwieszanym.

W Szwecji u znajomych był na stałe w kibelku zamontowany i załączony wentylator, pracował na niskim biegu prawie bezszelestnie. Dopływ powietrza z zewnątrz był w postaci kratek w ścianie, w kratce była siatka przeciw muchom + rodzaj gąbki (chyba filtr) i regulacja do zmniejszania ilości przepływającego powietrza.

Taki rekuperator rozumiem, że potrzebuje podlaczenia do zasilania?

Jest taki magik, który nawet opatentował rekuperator grawitacyjny...ale oparł się na intuicji a nie na pomiarach czy badaniach.

W rzeczywistym rekuperatorze są dwa wentylatorki pobierające ok 20-50W.

Zalety: Stała wymiana powietrza + odzysk ciepła z wywiewanego powietrza+ odpowiednia wilgotność + zastąpi Twoje rozszczelnione okno.

Wady: Kosztuje prąd + kosztuje zakup.

Ludzie - jak można doradzać nie znając warunków "brzegowych".

1. Czy ten kocioł jest typu C (z zamkniętą komorą spalania) ?

2. Jeśli ten kocioł jest typu C to czy posiada koncentryczny przewód spalinowy ?

3. Czy w kuchni jest kuchenka gazowa ?